OPEC, Rusia și alte state aliate au convenit joi o reducere record a producției de petrol, cu 10 milioane de barili pe zi, și așteaptă ca SUA și alți producători să li se alăture în efortul de a susține prețurile care s-au prăbușit din cauza crizei provocată de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.
Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a precizat că acordul final depinde de semnarea acordului de către Mexic, după ce acest stat nu a acceptat reducerea producției de țiței solicitată. Discuțiile dintre miniștrii Energiei ai unora dintre cele mai importante state vor fi reluate vineri, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a prelungit cu două luni mandatul lui Cătălin Nițu la conducerea companieiCantitatea de 10 milioane de barili de petrol pe zi este echivalentă cu 10% din livrările globale de țiței, iar alte 5 milioane de barili de petrol pe zi ar urma să provină de la alte națiuni, pentru a contribui la reacția față de cea mai gravă criză de pe piața petrolului din ultimele decenii.
Cererea de carburanți la nivel global a scăzut cu circa 30 de milioane de barili pe zi, care reprezintă 30% din livrările mondiale, ca efect al restricțiilor de consemnare la sol a avioanelor, al scăderii utilizării de vehicule și al restrângerii activităților economice.
Reducerea livrărilor de petrol cu 15 milioane de barili pe zi nu va fi suficientă pentru a opri umplerea rapidă a facilităților de stocare. Și, departe de a semna vreo disponibilitate de a oferi sprijin, președintele american Donald Trump a avertizat Arabia Saudită cu măsuri punitive dacă nu rezolvă problema ofertei excedentare din piață.
Trump, care a spus că producția de petrol a Statelor Unite scade deja din cauza prețurilor mici, a avertizat Riadul că ar putea suporta sancțiuni și tarife pentru petrolul său, dacă nu va reduce livrările suficient pentru a ajuta industria americană a petrolului, care are probleme din cauza prețurilor mici.
Un consilier de la Casa Albă a declarat că Trump a discutat telefonic cu președintele rus Vladimir Putin și cu regele Salman al Arabiei Saudite, despre negocieri, după ce un oficial american a spus că apropierea de un acord a OPEC+ dă pieței ”un semnal puternic”.
Oficiali ai OEC și Rusiei au spus că amploarea crizei necesită implicarea altor producători.
”Ne așteptăm ca alți producători din afara OPEC+ să se alăture măsurilor, cea ce s-ar putea întâmpla mâine, în timpul întâlnirii G20”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei și unul dintre principalii negociatori ai Moscovei.
Discuțiile de joi ale OPEC+ vor fi urmate de vineri de o conferință la distanță între miniștrii Energiei din grupul G20, al celor mai mari 20 de economii ale lumii, organizată de Arabia Saudită.
Surse din OPEC și Rusia au spus că se așteaptă ca alți producători să contribuie cu o reducere a livrărilor de petrol de 5 milioane de barili pe zi, dar comunicatul de joi al OPEC+ nu menționează vreo condiție.
Prețul petrolului Brent, care a atins în martie cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani, a fost tranzacționat joi în jurul valorii de 32 de dolari pe baril, jumătate față de nivelul de la sfârșitul anului 2019.
Documentele arată că OPEC+ va reduce livrările de petrol cu 10 milioane de barili pe zi în mai și iunie. Toți membrii vor reduce producția de petrol cu 23%. Arabia Saudită și Rusia vor limita producția cu câte 2,5 milioane de barili de petrol pe zi, iar Irakul cu peste 1 milion de barili pe zi.
Ulterior, OPEC+ va atenua măsurile. Astfel, OPEC+ va restricționa livrările de petrol cu 8 milioane de barili pe zi în intervalul iulie-decembrie și cu 6 milioane de barili pe zi în perioada ianuarie 2021-aprilie 2022.
Statele Unite, a căror producție de petrol a devenit mai mare decât cea a Arabiei Saudite și a Rusiei, au fost invitate la discuțiile de joi ale OPEC+, dat nu este clar dacă au fost reprezentate la videoconferință. Brazilia, Norvegia și Canada au fost la rândul lor invitate.
Autoritățile americane au anunțat deja că producția din SUA va scădea n mod natural, pe parcursul a doi ani, dar nu s-au angajat la un nivel anume.
Într-un semn că OPEC+ are probleme să atragă un sprijin mai larg, principala provincie producătoare de petrol din Canada, Alberta, a anunțat că producția sa a scăzut deja și că OPEC nu i-a cerut să reducă mai mult livrările. Provincia a precizat că a susținut ideea SUA, de aplicare de tarife pentru petrolul importat.
Înainte de discuțiile de joi, Moscova și Riadul erau în conflict în urma eșuării negocierilor din luna martie pentru prelungirea acordului existent de reducere a livrărilor de petrol, care a dus la creșterea producției de către saudiți.