OPEC+ amână până în 2026 planurile de relaxare a reducerilor de producție, pe fondul cererii globale slabe

OPEC+ amână până în 2026 planurile de relaxare a reducerilor de producție, pe fondul cererii globale slabe
scris vineri, 08:29

 

Alianța producătorilor de petrol OPEC+ a decis să amâne până în 2026 planurile de relaxare a mai multor reduceri formale și voluntare ale producției de țiței, potrivit unor surse delegate și documente interne, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News

Această decizie reflectă o perspectivă modestă a cererii globale de petrol, scrie News.ro.

Conform strategiei oficiale, OPEC+ își limitează acum producția combinată la 39,725 milioane de barili pe zi (bpd) până la 31 decembrie 2026, față de termenul inițial stabilit pentru sfârșitul lui 2025.

Dezvoltarea economică a României din ultimul deceniu s-a bazat pe piața comună a Uniunii Europene. Fără UE, o mașină Dacia s-ar scumpi cu minimum 2.000 euro, mâncarea ar fi mai slabă, locurile de muncă ar fi mai puține, taxele ar crește CITEȘTE ȘI Dezvoltarea economică a României din ultimul deceniu s-a bazat pe piața comună a Uniunii Europene. Fără UE, o mașină Dacia s-ar scumpi cu minimum 2.000 euro, mâncarea ar fi mai slabă, locurile de muncă ar fi mai puține, taxele ar crește

Opt membri ai OPEC+ vor extinde reducerea voluntară de 2,2 milioane bpd până în primul trimestru al anului 2026 și vor începe să-și crească treptat producția între aprilie și septembrie 2026. De asemenea, reducerea de 1,7 milioane bpd, care urma să expire la sfârșitul lui 2025, va fi menținută până la sfârșitul anului viitor.

În pofida acestor măsuri și a conflictelor care afectează regiunea bogată în hidrocarburi din Orientul Mijlociu, prețurile globale ale petrolului rămân scăzute, fiind presate de o cerere slabă. Contractele Brent și WTI pentru livrare în lunile următoare au înregistrat fluctuații minime la Londra.

În plus, incertitudinea geopolitică este amplificată de iminenta revenire a președintelui ales Donald Trump la Casa Albă, acesta promițând în campania electorală să stimuleze producția celui mai mare producător mondial de petrol.

Analiștii de la Capital Economics consideră că, deși decizia OPEC+ oferă temporar un răgaz, perspectivele slabe ale cererii globale ar putea readuce grupul în aceeași situație în câteva luni.

”Fundamentele pentru prețurile petrolului rămân slabe, iar riscurile sunt în continuare în scădere”, au declarat aceștia.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
opec+
petrol