OMV Petrom, singurul mare jucător privat care obține bani din echilibrare, are o cotă de 10-20% pe piața dominată de producătorii controlați de statul român

OMV Petrom, singurul mare jucător privat care obține bani din echilibrare, are o cotă de 10-20% pe piața dominată de producătorii controlați de statul român
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 aug 2024

OMV Petrom, sigurul mare jucător privat prezent pe piața de echilibrare, unde prețurile au explodat pur și simplu în ultimul timp, ajungând să depășească și 15.000 lei/MWh, are o cotă cuprinsă între 10-20% pe acest segment, în funcție de vreme, care afectează hidraulicitatea, relevă datele Profit.ro. Ceilalți 3 mari jucători de pe această piață, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia și Electrocentrale Craiova sunt companii controlate de statul român.

De ce este important Piața de echilibrare a ajuns recent sub lumina reflectoarelor, după ce furnizorii de energie s-au plâns că, deși dezechilibrele din sistemul energetic au scăzut, adică au reușit să-și îmbunătățească prognozele, acestea anticipând mai fidel consumul efectiv al clienților, prețurile au explodat pur și simplu, ajungând să depășească și 15.000 lei/MWh. Asta într-o perioadă de scumpire generalizată amplă pe piețele angro de energie electrică, în condiții de creștere amplă a consumului din cauza caniculei, de diminuare a producției și de explozie a importurilor Ucrainei.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce se întâmplă dacă se oprește tranzitul gazului rusesc prin Ucraina? CITEȘTE ȘI Ce se întâmplă dacă se oprește tranzitul gazului rusesc prin Ucraina?
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Piața de echilibrare este piață o angro de penalizare în care furnizorii plătesc pentru dezechilibrele consemnate în portofoliu, în situațiile în care clienții lor consumă fie mai mult, fie mai puțin decât prevăd notificările realizate în baza prognozelor pre-livrare, iar producătorii calificați de Transelectrica în acest scop sunt plătiți fie pentru a-și spori, fie pentru a-și reduce producția, astfel încât sistemul energetic național să se afle permanent în echilibru, adică producția să fie egală cu consumul.

„Dacă ne uităm în ultimii ani, cota noastră de piață pe această piață de echilibrare a fost cuprinsă între 10 și 15%, chiar dacă am avut un vârf la 20%, în funcție de cât de multă apă este disponibilă. Dacă este secetă, tindem să fim mai mult la 20%. Dacă este multă apă, suntem mai degrabă la 10%. Deci, imaginați-vă că noi concurăm cu energia din surse hidro pe această piață de echilibrare. Dar cota noastră de piață este între 10 și 20%, în funcție de situație, mai ales de vreme”, a declarat recent șeful diviziei de energie și gaze, Frank Neel.

China a atins o treime din vânzările de mașini ale lumii și caută „o nouă etapă strategică” cu fuziuni și achiziții CITEȘTE ȘI China a atins o treime din vânzările de mașini ale lumii și caută „o nouă etapă strategică” cu fuziuni și achiziții

Cei mai mari jucători de pe piața de echilibrare sunt Hidroelectrica, cu portofoliul său de hidrocentrale de 6.300 MW, Complexul Energetic Oltenia, cu grupurile pe lignit din Gorj, de peste 2.000 MW, OMV Petrom, proprietarul și operatorul centralei pe gaze de la Brazi, cu putere instalată de 860 MW, și Electrocentrale Craiova (280 MW pe lignit).

Pe lângă acești mari producători, pe această piață mai activează alți 6 mai mici, cu capacități de 17-42,75 MW, și operatorul singurei instalații de stocare de sine stătătoare din sistemul energetic național, Megalodon Storage, care deține un sistem de stocare de 7 MW.

Afaceri în creștere pentru Bergenbier: Așa cum era de așteptat, am navigat în continuare în ape tulburi CITEȘTE ȘI Afaceri în creștere pentru Bergenbier: Așa cum era de așteptat, am navigat în continuare în ape tulburi

Clienții finali nu sunt afectați deocamdată de aceste scumpiri, grație plafoanelor în vigoare până în primăvara anului viitor. În același timp, statul nu le decontează furnizorilor dezechilibrele, prin compensările acordate de la buget pentru acoperirea costurilor plafonării, decât în proporție de cel mult 5% din contravaloarea energiei achiziționate din piețele angro, astfel că furnizorii rămân cu grosul acestor costuri. Însă dacă va dispărea plafonarea, populația și firmele vor regăsi pe facturile de consum costurile integrale de echilibrare ale furnizorilor.

Luna trecută, în urma unei întâlniri dintre Ministerul Energiei, ANRE, Transelectrica, OPCOM și reprezentanții asociațiilor producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie, au fost anunțate public mai multe măsuri posibile analizate, respectiv transparentizarea tranzacțiilor și crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piața de echilibrare.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț energie
scumpire energie
energie piața de echilibrare
omv petrom
ceo
hidroelectrica
electrocentrale craiova