OMV Petrom și-a redus producția de electricitate cu 7%, neputând exploata decât parțial majorarea prețului pe bursă cu 47%

OMV Petrom și-a redus producția de electricitate cu 7%, neputând exploata decât parțial majorarea prețului pe bursă cu 47%
scris 21 feb 2018

OMV Petrom și-a redus producția de electricitate în 2017 cu 7%, de la 2,93 TWh la 2,71 TWh, ca urmare a indisponibilității centralei de la Brazi din prima jumătate a anului, efect al unor defecțiuni la cele două transformatoare.

Acesta este motivul pentru care OMV Petrom nu a putut exploata decât parțial evoluția prețului mediu spot al energiei electrice livrate în bandă pe OPCOM, care s-a majorat cu 47%, de la 150 de lei la 220 de lei pe MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Centrala de la Brazi a OMV Petrom a funcționat de-abia începând cu luna noiembrie, pentru prima dată în ultimele 13 luni, la întreaga sa capacitate de producție.

Profitul net al OMV Petrom a crescut de 2,4 ori anul trecut, la 2,49 miliarde lei. Cheltuieli de personal mai mari după renegocierea contractului colectiv de muncă CITEȘTE ȘI Profitul net al OMV Petrom a crescut de 2,4 ori anul trecut, la 2,49 miliarde lei. Cheltuieli de personal mai mari după renegocierea contractului colectiv de muncă

Începând cu sfârșitul lunii septembrie 2016, OMV Petrom s-a confruntat cu avarii la ambele transformatoare. În perioada octombrie 2016-aprilie 2017, centrala a funcționat la 50% din capacitate, iar în perioada aprilie-iunie 2017 a fost complet indisponibilă. La începutul lunii iulie anul acesta, a fost înlocuit unul dintre transformatoare, iar de atunci centrala a funcționat la 50% din capacitate. Centrala de la Brazi, la capacitate maximă, poate acoperi până la 10% din consumul mediu orar de electricitate al României.

Cererea națională de electricitate a crescut în 2017cu 4%, în timp ce producția brută a rămas stabilă față de 2016, ceea ce a condus la o scădere a exporturilor nete, susține OMV Petrom în raportul de prezentare a rezultatelor pe anul trecut.

Producția centralei OMV de la Brazi a acoperit aproximativ 4% din producția de electricitate a României.

OMV Petrom intenționează să distribuie 45% din profit sub formă de dividende, a căror valoare este cu 33% mai mare decât cea de anul trecut CITEȘTE ȘI OMV Petrom intenționează să distribuie 45% din profit sub formă de dividende, a căror valoare este cu 33% mai mare decât cea de anul trecut

Avariile înregistrate de OMV Petrom la centrala de la Brazi au stat la baza acuzațiilor aduse de președintele comisiei de anchetă ANRE, Iulian Iancu, care a acuzat compania de manipularea pieței de electricitate, susținând că, în opinia sa, “a refuza să pui la dispoziție 100% din capacitatea de producție este infracțiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă”.

Potrivit CEO-ului OMV Petrom, Mariana Gheorghe, compania nu a beneficiat de pe urma aprecierii prețurilor pe PZU. “Am avut contractele noastre forward, de livrare la termen, pe care le-am onorat. Nu am anticipat creșterea cererii de energie din ianuarie anul acesta. Nu am livrat foarte mult pe piața spot, PZU, am avut și incidentul cu turbina de gaz nefuncțională din T4 2016. Dacă aveam la dispoziție și a doua turbină, puteam cu adevărat să capturăm și noi o parte din această cerere crescută de energie din prima parte a lui 2017", declara în mai 2017 directorul general al OMV Petrom.

OMV Petrom a respins, într-un comunicat publicat pe Bursa de Valori București (BVB) adresat investitorilor, acuzațiile  de manipulare a pieței și de vulnerabilizare a sistemului energetic național. În opinia reprezentanților OMV Petrom, întreruperea intenționată a producției și a comercializării de energie este contrară rațiunii de business a oricărei companii energetice. Centrala Brazi este cel mai mare proiect privat de investiții greenfield din sectorul energetic din România, fiind pusă în funcțiune în 2012, cu investiții de 530 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
producție
electricitate
brazi
iancu