Enel, compania italiană prezentă și pe piața autohtonă de furnizare și distribuție a energiei electrice, va construi, alături de compania germană de energie eoliană Energtrag și compania pentru soluții de stocare a energiei Leclanche din Elveția o centrală de stocare în baterii de litiu-ion cu o capacitate de 22 MW în Cremzow, statul german Brandenburg, valoare totală a investiției fiind de 17 milioane de euro.
Aceasta va fi prima centrală de stocare a Enel din Germania, proiectul urmând a fi gestionat printr-un vehicul investițional special (SPV) în care subsidiara companiei italiene din Germania, Enel Green Power Germania (EGP Germania), va deține o participație majoritară de 90%, iar Energtrag va avea restul de 10%. Leclanché va acționa în calitate de contractor pentru inginerie, achiziții și construcții (Engineering Procurement Construction - EPC) al proiectului, fiind responsabilă cu integrarea bateriilor, a sistemelor de conversie a energiei electrice și a software-ului de management al energiei.
Unitatea de stocare va furniza servicii de reglare a frecvenței pentru Piața Germană a Rezervelor de Control Primar (PCR), pentru stabilizarea rapidă a rețelei, urmând să fie integrată ulterior cu parcurile eoliene ale Energtrag. Prima secțiune de 2 MW a centralei din Cremzow va fi operațională în aprilie 2018, atingerea capacității maxime fiind planificată pentru sfârșitul acestui an.
CITEȘTE ȘI Parcul eolian al grupului CEZ de la Cogealac și-a majorat producția de energie la un nivel recordPiața Germană a Rezervelor de Control Primar (PCR) a evoluat foarte mult în ultimii ani, mai ales cu ocazia licitării, în primăvara anului 2017, a aproximativ 600 MW de Rezerve de Control Primar care a atras ofertanți din Austria, Belgia, Franța, Olanda și Elveția, confirmând astfel cererea transfrontalieră din piață. Introducerea sistemelor de stocare a energiei în baterii reprezintă o evoluție importantă a pieței PCR din Germania: în 2017, BESS (Sisteme de Stocare a Energiei în Baterii) a furnizat aproximativ 200 MW de PCR, echivalentul a aproximativ 31% din piață.
"Proiectul de la Cremzow este o reușită importantă pentru noi, după succesul unor proiecte similare din Italia și Chile, și va demonstra în continuare cât de benefică este stocarea pentru sistemele energetice, în special atunci când este cuplată cu surse regenerabile de energie. Stocarea energiei devine un instrument-cheie din ce în ce mai important în asigurarea stabilității rețelelor și reprezintă, de asemenea, o direcție pentru adoptarea pe scară largă a surselor regenerabile de energie la nivel mondial, facilitând integrarea lor în rețelele electrice“, a declarat Antonio Cammisecra, Directorul Enel pentru divizia Globală de Energii Regenerabile, Enel Green Power (EGP).
CITEȘTE ȘI Fitch a confirmat ratingul Enel la nivelul BBB+, cu perspectivă stabilăProiectul va oferi rețelei un serviciu de reglare a frecvenței primare în timp real, contribuind la stabilitate . Atunci când frecvența rețelei scade ca urmare a consumului ridicat de energie, bateria va livra rapid energia stocată, în timp ce, în cazul măririi frecvenței în condiții de consum redus, bateria va fi încărcată cu surplusul de energie. În plus, integrarea cu parcurile eoliene ale Energtrag va permite utilizarea surplusului de energie produs de centrale pentru a încărca bateria, reducând astfel necesitatea scăderii producției de energie eoliană atunci când aceasta este mai mare decât cererea din rețea.
Potrivit directorului Consiliului executiv al Ebergtrag , Joerg Mueller, "bateriile comerciale și capacitatea lor de a furniza energie pentru echilibrare vor fi unul dintre factorii cheie pentru următoarea fază a tranziției energiei către sursele regenerabile de energie. Proiectul Cremzow va juca un rol esențial în reducerea treptată, în siguranță, a utilizării lignitului în statul Brandenburg. Ca etapă următoare, proiectul Cremzow va testa capacitatea de pornire, fără ajutorul tensiunii din sistemul de transport de electricitate, a centralei regenerabile Energtrag din regiunea Uckermark."
"Sistemele de stocare a energiei în baterii au un rol foarte important în stabilizarea rețelelor, pe măsură ce tranziția globală tinde către o utilizare mai mare și variată a surselor de energie regenerabilă. De asemenea, acestea contribuie la reducerea risipei uriașe de energie regenerabilă atunci când rețelele funcționează la capacitate maximă”, susține și Anil Srivastava, CEO al Leclanché.