OMV a încheiat un nou contract de creștere a producției la zăcămintele de țiței de la Țicleni, Gorj, cu compania Expert Petroleum. Aceasta a preluat, recent, subsidiara din România a a grupului britanic de servicii pentru industria petrolieră Petrofac, cu care OMV Petrom derulase un contract similar la Țicleni, semnat în 2010 și reziliat în al doilea trimestru al acestui an, la inițiativa britanicilor.
"OMV Petrom anunță continuarea contractului de creștere a producției din zona Țicleni, județul Gorj, cu un nou partener: Expert Petroleum. Acesta a preluat părțile sociale ale filialei din România a grupului Petrofac, partenerul inițial în cadrul contractului de creștere a producției, și va continua operațiunile de extracție și servicii aferente", se arată într-o informare a OMV Petrom, remisă Bursei de Valori București.
OMV Petrom va rămâne unic titular al acordurilor de concesiune, deținător al producției de hidrocarburi și al echipamentelor existente, precum și titular al drepturilor și obligațiilor definite prin Legea petrolului. Pentru serviciile prestate, OMV Petrom va remunera Expert Petroleum în baza unui tarif de servicii care variază în funcție de nivelul producției livrate, precizează compania.
CITEȘTE ȘI Brandul de haine preferat al lui Băsescu, Paul & Shark, a tras obloanele magazinului de pe Calea VictorieiExpert Petroleum este o companie specializată în exploatarea zăcămintelor mature din România, fiind partenerul OMV Petrom într-un contract similar, semnat în 2012, pentru creșterea producției din 13 zăcăminte din vestul României, din zona Timiș.
Luna aceasta, Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Expert Petroleum SPV SARL Luxemburg a preluat Petrofac Solutions & Facilities Support SRL România. Expert Petroleum SPV SARL, ce are ca principală activitate „servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale”, este membră a grupului internațional GMS Holdings, prezent în România prin Expert Petroleum SRL.
În februarie anul acesta, Petrofac a solicitat OMV Petrom încetarea înainte de termen a contractului încheiat în 2010 pentru creșterea producției de țiței de pe zăcămintele de la Țicleni, județul Gorj, din cauza reducerii masive a prețurilor la țiței pe piețele internaționale, Petrofac urmând să iasă de pe perimetrele respective în al doilea trimestru din 2016.
"După încetarea contractului de creștere a producției de țiței de la Țicleni, operațiunile petroliere din zonă vor fi continuate de către o companie deținută de OMV Petrom, care va prelua de la Petrofac toți cei aproximativ 870 de salariați", anunța OMV Petrom la acea dată. În urmă cu 6 ani, la semnarea contractului, respectivii salariați fuseseră transferați de la Petrom la Petrofac.
Petrofac își anunțase intenția de a renunța la contract încă din februarie anul trecut, în raportul anual pe 2014, în care se mai preciza că OMV Petrom s-a declarat de acord să discute opțiuni de retragere prematură, urmând să se găsească un nou partener care să continue operațiunile curente si sa dezvolte în continuare zăcămintele. La acel moment, britanicii își estimau valoarea activele deținute în România la circa 139 milioane euro.
CITEȘTE ȘI ASF: Carpatica Asig, City Insurance și și Asirom VIG plătesc cu întârziere dosarele de daună pe RCAContractul încheiat în 2010 avea o durată inițială de 15 ani și viza revigorarea exploatării zăcămintelor mature de țiței din această zonă, printr-un proiect de redezvoltare.
"Actualul context internațional, cu prețuri mici ale țițeiului, ridică foarte multe provocări legate de exploatarea zăcămintelor mature, cu producție în declin, cum sunt multe dintre cele din România", declara directorul pentru explorare și producție al OMV Petrom, Gabriel Selischi.
Cele 9 zăcăminte de țiței de la Țicleni se află în exploatare de peste 60 de ani. Potrivit contractului semnat în 2010, Petrofac asigura expertiza și tehnologiile necesare, precum și resursele financiare și umane, în timp ce OMV Petrom superviza operațiunile și plătea pentru cantitatea de țiței produsă, inclusiv un tarif progresiv stabilit în funcție de nivelul producției suplimentare.
În 2010, Petrofac estima, pentru primii 5 ani de derulare a contractului, venituri de circa 270 milioane dolari. La acea dată, cele 9 zăcăminte produceau circa 4.500 barili pe zi, reprezentând circa 2,5% din producția totală internă a OMV Petrom.
OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, controlată de grupul austriac OMV, a realizat în primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei (90 milioane euro), în scădere cu 61% față de aceeași perioadă a anului trecut, pem fondul scăderii vânzărilor cu 18%, la 7,19 miliarde lei (1,59 miliarde euro). Rezultatele mai slabe ale companiei sunt explicate în principal prin scăderera prețurilor țițeiului și gazelor naturale, dar și prin intrarea pentru o lună în revizie a rafinăriei Petrobrazi.