ANRE va inspecta, pentru prima dată de la concesionare, starea tehnică a rețelelor de distribuție de energie și gaze

ANRE va inspecta, pentru prima dată de la concesionare, starea tehnică a rețelelor de distribuție de energie și gaze
scris 25 aug 2016

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va efectua o analiză a stării tehnice a rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale, prima de la darea în concesiune a acestora unor operatori privați, în urmă cu 12 ani, a declarat vicepreședintele ANRE, Emil Calotă.

Autoritatea a angajat deja o firmă de consultanță în acest scop, iar analiza va presupune inspecția directă, efectivă, în teren, a instalațiilor aferente rețelelor, a precizat, pentru Profit.ro, vicepreședintele ANRE. Cele mai multe dintre rețelele regionale de distribuție de energie electrică și gaze naturale au fost date în concesiune în 2004, pe o perioadă de 49 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News

"Vom face o analiză a stării tehnice a rețelelor de distribuție, prima în 12 ani, de la concesionarea acestora. Vom analiza și rețelele de distribuție de electricitate, și pe cele de distribuție de gaze. Multe dintre aceste rețele sunt supradimensionate față de nevoile de consum existente", a spus Calotă, în cadrul unei conferințe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cele mai multe dintre rețelele regionale de distribuție de energie electrică și gaze naturale au fost date în concesiune în 2004, pe o perioadă de 49 de ani.

Pe partea de energie electrică sunt activi 8 operatori de distribuție, fiecare deținând monopol pe această activitate în zona sa de operare: Enel Muntenia, Enel Dobrogea, Enel Banat, E.ON Distribuție, CEZ Distribuție, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud. În distribuția de gaze naturale, principalii operatori sunt Engie și E.ON Distribuție. 

Potrivit unui raport al Curții de Conturi prezentat în primăvară, consumatorii au suportat pe facturile de curent electric pierderi de energie din rețelele de distribuție de peste 1 miliard de euro în perioada 2010-2013, în condițiile în care, în intervalul respectiv, tariful mediu de distribuție a energie electrice s-a majorat cu peste 13%, de la 176,20 la 200,30 lei/MWh, facturile consumatorilor fiind încărcate atât cu aceste pierderi de energie din rețele, cât și cu investițiile realizate de operatorii de distribuție tocmai în scopul reducerii pierderilor, investiții care s-au dovedit a fi ineficiente, se arată într-un raport al Curții de Conturi.

Politica monetară a BCE nu mai ajută economia, spune șeful Deutsche Bank CITEȘTE ȘI Politica monetară a BCE nu mai ajută economia, spune șeful Deutsche Bank

"În perioada 2010-2013, în rețelele electrice de distribuție au fost înregistrate pierderi în valoare estimată de 1.301.680.000 euro, cauzate în principal de starea tehnică precară a acestor rețele, în condițiile în care investițiile realizate în înlocuirea echipamentelor pentru reducerea CPT (consum propriu tehnologic – n.r.) de către operatorii de distribuție au fost în valoare de 166,891 milioane euro, reprezentând 13,76% din totalul investițiilor realizate de acești operatori și acceptate de ANRE în tarif (1.212.622.000 euro). Pierderile înregistrate, în valoare de 5.631.913.000 lei (1.301.680.000 euro), au fost acoperite în proporție de 82% prin tariful de distribuție (componentă a tarifului de energie electrică achitat de consumatori), respectiv ANRE a acceptat în tariful aferent serviciului de distribuție (tarif ce se regăsește în prețul energiei electrice achitat de consumatorii finali), pierderi în valoare de 4.619.469.000 lei (1.069.180.000 euro)", se arăta în sinteza raportului de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada 2010-2014, elaborat de Curtea de Conturi.

Raportat la nivelul pierderilor înregistrate în rețele, Curtea a constatat ineficiența investițiilor operatorilor din perioada 2010-2013 pentru înlocuirea echipamentelor în vederea reducerii CPT, în valoare de 166,891 milioane euro, în condițiile în care nivelul pierderilor a rămas nemodificat din anul 2004.

"Nivelul înregistrat în anul 2013, de 12,4%, este similar cu cel înregistrat în anul 2004, de 12,6%. Motivul invocat cel mai frecvent pentru nivelul alarmant al acestor pierderi îl constituie lipsa de fonduri și starea precară a instalațiilor ce compun rețeaua electrică de distribuție. Motivațiile invocate nu sunt realiste deoarece ANRE, prin modul cum a procedat, a dat dovadă de pasivitate față de nivelul alarmant al pierderilor menținut încă din 2004, pe de o parte prin necorelarea și nedimensionarea programelor de investiții cu necesitățile reale de investiții ce trebuiesc efectuate în aceste capacități energetice, iar pe de altă parte prin acceptarea în tarifele pentru serviciul de distribuție a unui nivel atât de ridicat al pierderilor. Astfel, consumatorul de energie electrică a suportat, prin tariful la energie plătit, atât nivelul pierderilor înregistrate în rețelele de distribuție, cât și costul amortizării investițiilor realizate de operatori, investiții ce se dovedesc a fi ineficiente din punct de vedere al reducerii acestor pierderi", se afirma în raport.

Curtea considera "grav" faptul că, deși are atribuții în monitorizarea nivelului de siguranță a rețelelor și a stării tehnice a acestor capacități, precum și în publicarea acestor informații în raportul anual de activitate, ANRE nu a prezentat în aceste rapoarte informații privind starea tehnică a rețelelor, deși aceasta constituie una dintre principalele probleme ale siguranței sistemului energetic național.

"Pe de o parte s-a remarcat dezinteresul față de starea tehnică a rețelelor electrice, iar pe de altă parte, lipsa de informare a factorilor politici și a consumatorului asupra stării tehnice a acestor rețele, a nivelului pierderilor și a problemelor identificate, în contextul în care destinatarii raportului de activitate al ANRE sunt Parlamentul, Guvernul și Președintele României, Consiliul Concurenței, Agenția de Cooperare a Reglementatorilor în Domeniul Energiei - ACER, Comisia Europeană și consumatorii de energie electrică", se sublinia în documentul citat. 

Trezoreria SUA intensifică presiunile asupra UE într-o dispută privind taxele datorate de Apple și alte companii CITEȘTE ȘI Trezoreria SUA intensifică presiunile asupra UE într-o dispută privind taxele datorate de Apple și alte companii

De la 1 ianuarie 2016, ANRE a redus tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice practicate de monopolurile regionale de profil cu procente cuprinse între 5,5% și 16,3%. În medie, tarifele au fost diminuate cu 12%, în pofida cererilor distribuitorilor, care doreau o reducere de doar 7%. În referatul de aprobare a ordinului de reducere a tarifelor, ANRE arăta că, dacă s-ar fi tăiat tarifele cu doar 7%, distribuitorii ar fi beneficiat nejustificat de venituri suplimentare de 255 milioane lei, care ar fi reprezentat "prejudicii" pentru consumatorii finali.

Potrivit unui ordin al ANRE din primăvară, de anul viitor, Autoritatea nu va mai permite operatorilor regionali de distribuție a energiei electrice să includă în tarifele impuse consumatorilor de electricitate costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor electrice de distribuție. Ordinul precizează și înăsprește criteriile de recunoaștere în tarife a investițiilor distribuitorilor de energie.

Cel puțin 90% din investițiile anuale ale distribuitorilor vor trebui să aibă ca rezultat mijloace fixe aparținând rețelelor electrice de distribuție aflate în proprietatea statului român și concesionate operatorilor de distribuție. De asemenea, cel puțin 5% și maxim 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor vor trebui să aibă ca obiect lucrări de electrificare a localităților și de întărire a rețelelor electrice de distribuție"În această categorie se include și valoarea cotei din contravaloarea cheltuielilor cu finanțarea lucrărilor de electrificare a localităților și de extindere a rețelelor electrice de distribuție suportată de operatorii de distribuție în cazul coparticipării la finanțare împreună cu autoritățile administrației publice, precum și valoarea cotei din contravaloarea cheltuielilor cu finanțarea lucrărilor de realizare a rețelei electrice de interes public, necesare pentru racordarea utilizatorilor individuali dintr-un ansamblu de blocuri de locuințe și/sau de locuințe individuale, restituită de către operatorii de distribuție dezvoltatorilor", se menționează în procedura aprobată prin ordin al ANRE.

În plus, cel puțin 5% și maxim 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor trebuie să aibă ca obiect lucrări de întărire a rețelelor de distribuție pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării noilor utilizatori sau modificării caracteristicilor pentru utilizatorii existenți.

În procedură se stipulează că programele de investiții trebuie să includă lucrări "prudente", care să conducă la obținerea a cel puțin unuia din următoarele beneficii: îmbunătățirea continuității și calității tehnice a serviciului de distribuție, îmbunătățirea eficienței energetice a rețelelor de distribuție, prin reducerea pierderilor de energie, reducerea costurilor de operare și mentenanță, respectiv asigurarea capacității de racordare a tuturor utilizatorilor.

Pentru fiecare lucrare trebuie precizate ex-ante beneficiile specifice urmărite și valorile cuantificabile estimate a fi obținute, în vederea monitorizării ex-post de către ANRE a rezultatelor obținute. Monitorizarea nu se va aplica pentru lucrările de electrificare a localităților, respectiv extindere și întărire a rețelelor de distribuție.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie electrica
tarif energie electrica
factura energie electrica
facturi energie electrica
distributie energie electrica
distributie gaze naturale
pret gaze naturale
tarif gaze naturale
retele distributie energie
retele distributie gaze
anre