ENGIE anchetat de Comisia Europeană, pentru că nu ar fi plătit impozitele datorate în Luxemburg

ENGIE anchetat de Comisia Europeană, pentru că nu ar fi plătit impozitele datorate în Luxemburg
scris 19 sep 2016

Comisia Europeană a deschis o „anchetă aprofundată” care vizează grupul energetic ENGIE, suspectat că a pus la punct „două scheme” financiare pentru a nu plăti o parte dintre impozitele datorate Luxemburgului, bucurându-se de complicitatea Ducatului, relatează AFP.

„Comisia se teme că mai multe decizii fiscale anticipate emise de Luxemburg ar fi oferit GDF Suez (devenit între timp ENGIE – n.r.) un avantaj nejustificat față de alte societăți, ceea ce încalcă regulile UE privind ajutoarele de stat”, se arată într-un comunicat al Executivului european publicat luni, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai exact, ancheta vizează acorduri fiscale încheiate „din septembrie 2008” de Luxemburg cu GDF Suez, privind două tranzacții financiare din perioada 2009 -2011, în interiorul grupului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Se pare că o parte importantă a profitului înregistrate de GDF Suez în Luxemburg, prin intermediul acestor două scheme nu au fost impozitate deloc”, afirmă Comisia. „Dacă se va confirma acest lucru, înseamnă că GDF Suez a beneficiat de un ajutor de stat ilegal”, a subliniat Bruxelles-ul.

Contactat de AFP, grupul energetic a anunțat că „ia notă” de deschiderea procedurii și că așteaptă decizia finală.

Firmele de asigurare: tarifele RCA vor începe să crească iar CITEȘTE ȘI Firmele de asigurare: tarifele RCA vor începe să crească iar

„ENGIE se angajează să coopereze în totalitate cu Comisia”, a adăugat compania, prezentă din 1933 în Luxemburg, unde are peste 300 de angajați, dar unde nu a comunicat cifra de afaceri.

„Luxemburgul consideră că nu a fost acordat niciun tratament fiscal deosebit și niciun avantaj selectiv societăților din grupul ENGIE în Luxemburg”, a reacționat Ministerul luxemburghez de Finanțe într-un comunicat, angajându-se să furnizeze „toate informațiile cerute de Comisie”.

Prima dintre cele două tranzacții vizate de anchetă a avut loc în 2009, între LNG Luxembourg și GDF Suez LNG Supply, iar cea de-a doua a fost făcută în 2011, între Electrabel Invest Luxembourg și GDF Suez Treasury Management.

Ambele au fost tratate de Luxemburg „în mod incoerent”, a subliniat C.E.

Pe de o parte, Luxemburgul le-a permis debitorilor să acționeze ca și cum această tranzacție a reprezentat un împrumut: ei au putut astfel să deducă dombânzile generate din profitul impozabil în Luxemburg.

Pe de altă parte, creditorii au putut să se comporte ca și cum tranzacția nu reprezenta un împrumut, ci o dobândire de participații, astfel că veniturile obținute din tranzacție au fost considerate o remunerare a capitalului și scutită de impozit, potrivit legislației luxemburgheză.

„Această schemă fiscală duce, după toate dovezile, la o dublă neimpozitare”, a explicat Comisia.

Un purtător de cuvânt al C.E. a refuzat luni, în briefingul de presă zilnic, să evalueze suma vizată de anchetă.

Statul francez este principalul acționar al ENGIE, cu 32,76% din capital, potrivit site-ului grupului.

ENGIE deține una dintre cele două companii de distribuție de gaze naturale din România. ENGIE Romania și filialele sale deservesc aproximativ 1,6 milioane de clienți, operează o rețea de 18.500 km în 19 județe din sudul României și București și au 3.650 de angajați.

Actualul director general al grupului, Gerard Mestrallet, conduce grupul de peste 20 de ani.

Avantajele fiscal acordate de statele membre UE companiilor multinaționale se află în colimatorul Bruxelles-ului de mai multe luni.

Pe 31 august, C.E. a somat Apple să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro, echivalentul unor avantaje fiscale ilegale assimilate ajutoarelor de stat.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
engie