OMV Petrom preia 3 producători de energie electrică din surse regenerabile

OMV Petrom preia 3 producători de energie electrică din surse regenerabile
scris 28 aug 2024

OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din țară, totodată producător de energie electrică, preia companiile Intertrans Karla, Bridgeconstruct și ATS Energy, producători de energie electrică din surse regenerabile, tranzacția fiind în analiza Consiliului Concurenței.

În paralel, OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din țară, totodată producător de energie electrică, vrea să construiască un parc fotovoltaic în incinta rafinăriei Petrobrazi, relevă date prezentate recent de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Noua unitate de producție de electricitate regenerabilă din soare este gândită să aibă o putere instalată de 7,15 MW, iar curentul generat va fi utilizat pentru consumul intern al rafinăriei și pentru reducerea amprentei de carbon a acesteia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Principala fabrică de uniforme și îmbrăcăminte de lucru din România declanșează extinderea CITEȘTE ȘI FOTO Principala fabrică de uniforme și îmbrăcăminte de lucru din România declanșează extinderea

Proiectul include montarea de panouri fotovoltaice și invertoare, precum și construirea de posturi de transformare și a unei stații electrice de interconexiune.

Parcul fotovoltaic va fi racordat la camera de comandă a instalației de cogenerare existente din cadrul rafinăriei Petrobrazi, urmând să fie operat de personalul de exploatare al acesteia. Va exista și un container dedicat de instrumentație și control pentru centrala solară, din care se va face punerea în funcțiune și mentenanța periodică.

FOTO Directorul ANPC postează imagini dintr-un avion reclamând: Prețul biletelor crește concomitent cu deprecierea aeronavelor, curățenia este uneori inexistentă CITEȘTE ȘI FOTO Directorul ANPC postează imagini dintr-un avion reclamând: Prețul biletelor crește concomitent cu deprecierea aeronavelor, curățenia este uneori inexistentă

Autoritatea de profil a decis recent că nu este necesar ca proiectul să fie supus evaluării impactului asupra mediului.

În procedură de evaluare, premergătoare acordului de mediu, se află în prezent proiectul OMV Petrom de construire, tot la Petrobrazi, a unei instalații de producție de combustibil sustenabil pentru aviație și motorină din surse regenerabile pentru autovehicule. Decizia finală de investiție a fost luată în iunie, proiectul fiind evaluat la 560 milioane euro, iar compania ar putea beneficia de ajutor de stat, prin Fondul de Modernizare al UE.

VIDEO Un feribot rusesc încărcat cu combustibil s-a scufundat în apropiere de Crimeea după un atac ucrainean CITEȘTE ȘI VIDEO Un feribot rusesc încărcat cu combustibil s-a scufundat în apropiere de Crimeea după un atac ucrainean

În aprilie, OMV Petrom a primit acord de mediu pentru proiectul construirii la Petrobrazi unei instalații de producție de hidrogen verde cu capacitate de 20 MW și are în prezent în avizare planul celei de-a doua instalații de profil, de 35 MW.

Hidrogenul verde produs va fi utilizat în procesul de fabricare la rafinărie a combustibililor sustenabili, iar costurile celor 2 instalații sunt estimate la 190 milioane euro, din care 50 milioane euro vor proveni din fonduri UE nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom parc fotovoltaic
omv petrom combustibili sustenabili
omv petrom hidrogen verde