CONFIRMARE FOTO Cel mai bogat ucrainean pregătește un nou parc fotovoltaic în România

CONFIRMARE FOTO Cel mai bogat ucrainean pregătește un nou parc fotovoltaic în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 aug 2024

DTEK Renewables International (DRI), divizia externă de regenerabile înregistrată în Olanda a conglomeratului ucrainean de companii energetice și de utilități DTEK, controlat de antreprenorul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, pregătește construirea unui nou parc fotovoltaic în România.

Investiția, anunțată la începutul anului de Profit.ro, este derulată prin intermediul companiei românești Finas, care are un parteneriat cu DTEK.

Urmărește-ne și pe Google News

Este vorba de parcul Glodeni 2 din județul Mureș, cu putere instalată de 60 MW, a anunțat compania. Acesta va fi construit lângă unitatea solară funcțională Glodeni 1, de 53 MW.

Evenimente

8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ATENȚIE Noi retricții la intrarea dinspre România în Bulgaria CITEȘTE ȘI ATENȚIE Noi retricții la intrarea dinspre România în Bulgaria

Finas Group, companie clujeană care operează în sectorul energiei regenerabile din România, dezvoltă acest nou parc solar, pe care îl va transfera la sfârșitul anului către DTEK Renewables Internațional, cel mai mare investitor privat în energie din Ucraina. 

CONFIRMARE FOTO Cel mai bogat ucrainean pregătește un nou parc fotovoltaic în România

Pentru a-și consolida poziția pe piața energiei verzi, Finas Group, în colaborare cu fondul de investiții elvețian re:cap global investors ag, dezvoltă mai multe proiecte solare de 200 MW, care includ 135 MW în comuna Corund (județul Harghita) și 65 MW în orașul Jibou (județul Sălaj), cu finalizare estimată pentru primăvara anului 2025.

În total, Finas Group va ajunge la peste 500 MW de proiecte finalizate sau în curs de dezvoltare începute în anul 2013. În locurile unde deja operează, compania are în derulare proiecte de stocare a energiei de 250 MW.

VIDEO&FOTO O nouă șosea de centură pregătită să fie deschisă în România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO O nouă șosea de centură pregătită să fie deschisă în România

Într-o mișcare strategică, Finas Group a vândut recent pachetul de acțiuni de la La Salina Turda, ieșind astfel de pe piața HoReCa pentru a se concentra exclusiv pe energia regenerabilă și pe sectorul imobiliar. Deși acționarii nu exclud revenirea în HoReCa, dar pe un alt segment, prioritatea actuală este dezvoltarea în domeniul energiei verzi.

În 2023, Finas Group a înregistrat un profit de 8 milioane de euro din toate companiile pe care le administrează (real estate, energie și HoReCa), dintre care 5 milioane de euro au provenit din energia regenerabilă. Pentru 2024, Finas a bugetat 11 milioane de euro profit.  

Glodeni 2 este al patrulea proiect de producție energie regenerabilă al DRI în România, portofoliul local de profil al companiei ajungând astfel la 299 MW.

DRI mai deține parcul eolian de 60 MW Ruginoasa din județul Iași, primul construit în România în ultimul deceniu, și un proiect de parc fotovoltaic de 126 MW achiziționat recent în Văcărești, județul Dâmbovița, a cărui construcție va începe până la finalul acestui an.

Lista companiilor din domeniul agroalimentar care își continuă afacerile în Rusia, la peste 900 de zile de la declanșarea războiului la scară largă CITEȘTE ȘI Lista companiilor din domeniul agroalimentar care își continuă afacerile în Rusia, la peste 900 de zile de la declanșarea războiului la scară largă

Parcul solar Glodeni II va fi operațional în vara anului 2025, iar lucrările pregătitoare pentru construcție au început de curând. Unitatea va produce estimativ 86,4 GWh de electricitate pe an, care ar putea acoperi consumul a aproximativ 22.400 de locuințe și contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 21.800 de tone pe an.

CONFIRMARE FOTO Cel mai bogat ucrainean pregătește un nou parc fotovoltaic în România

Pentru dezvoltarea acestui parc fotovoltaic, DRI a colaborat din nou cu grupul Finas, care s-a ocupat de fazele inițiale ale proiectului, inclusiv de asigurarea terenului și obținerea autorizațiilor necesare, la fel ca în cazul Glodeni I. DRI va aduce plus valoare prin expertiza sa inginerească, gestionarea lanțului de aprovizionare și a procesului de construcție, prin agilitatea operațională și structura flexibilă a capitalului.

„Glodeni 2 este un alt pas important în angajamentul DRI de a accelera tranziția energetică în România, o țară care este bine poziționată pentru a-și maximiza potențialul și crește capacitatea de energie regenerabilă. Obiectivul nostru este de a dezvolta 1GW portofoliu de energie regenerabilă până în 2030 în România, către care avansăm rapid, având două proiecte care produc deja energie și două proiecte în dezvoltare. Mulțumim grupului Finas pentru că ne este din nou partener în acest proiect. Împreună facem pași către atingerea obiectivului României de 34% energie regenerabilă până în 2030″, a declarat CEO-ul DRI, John Stuart.

Trump Organization are mari probleme financiare. Terenurile de golf și stațiunile, anterior considerate o povară, țin acum organizația, celelalte afaceri se prăbușesc CITEȘTE ȘI Trump Organization are mari probleme financiare. Terenurile de golf și stațiunile, anterior considerate o povară, țin acum organizația, celelalte afaceri se prăbușesc

„Vânzarea parcului către DRI ne permite să ne concentrăm pe noi proiecte de dezvoltare, în timp ce partenerul nostru va aduce expertiza necesară pentru gestionarea și operarea acestei investiții majore. Această colaborare reflectă angajamentul nostru continuu de a contribui la expansiunea energiei regenerabile în România”, a spus Claudiu Șugar, CEO Finas Group.

Strategia DRI este de a dezvolta proiecte prin achiziția de proiecte greenfield (de la stadii incipiente la gata de construcție/ ready to build) și prin parteneriate locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
dtek
dri
rinat ahmetov
rinat ahmetov energie românia
românia ucraina energie