FOTO Nuclearelectrica și coreenii de la KHNP încep lucrările la prima instalație de detritiere din Europa. Cât costă

FOTO Nuclearelectrica și coreenii de la KHNP încep lucrările la prima instalație de detritiere din Europa. Cât costă
scris 10 iun 2024

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și Korea Hydro&Nuclear Power (KHNP) încep lucrările de construire a primei instalații de îndepărtare a tritiului din Europa, pe amplasamentul de la Cernavodă.

Anul trecut, valoarea estimată a investiției a fost majorată de la 130,4 la 195,3 milioane euro, iar în decembrie 2023, Nuclearelectrica a contractat un credit de 145 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru finanțarea proiectului.

Urmărește-ne și pe Google News
Ciolacu: Va fi o reformă fiscală. Nu vorbim de noi taxe. Nu am mărit taxe nici după ce am luat mandatul de prim-ministru, cu toate că aveam deficit lăsat de 6,8%. Sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente și medicamente CITEȘTE ȘI Ciolacu: Va fi o reformă fiscală. Nu vorbim de noi taxe. Nu am mărit taxe nici după ce am luat mandatul de prim-ministru, cu toate că aveam deficit lăsat de 6,8%. Sub nicio formă nu se va mări TVA la alimente și medicamente
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

″Această inițiativă marchează un pas înainte semnificativ în tehnologia nucleară și în protecția mediului, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene″, a transmis SMM.

Potrivit sursei citate, tehnologia a fost dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice - ICSI Râmnicu Vâlcea.

Amendă de aproape 15 milioane de dolari pentru Google în Turcia CITEȘTE ȘI Amendă de aproape 15 milioane de dolari pentru Google în Turcia

Instalația de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia din lume și prima din Europa, oferind României oportunitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu - combustibilul candidat pentru viitoarele reactoare de fuziune.

″România are, de asemenea, oportunitatea de a-și dezvolta lanțul de aprovizionare și de a deveni un centru de dezvoltare și export de tehnologie și know-how românesc, folosind industrie și forță de muncă locală″, mai afirmă Nuclearelectrica.

Procesul privind aducerea în România a fugarului Paul al României va fi rejudecat de justiția din Malta CITEȘTE ȘI Procesul privind aducerea în România a fugarului Paul al României va fi rejudecat de justiția din Malta

Proiectul CTRF, derulat de ICSI Râmnicu Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie CTRF, incluzând cerințele de securitate nucleară actualizate pentru o instalație industrială de indepartare a tritiului, așa cum au fost stabilite de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România (CNCAN).

"Suntem încântați să implementăm o tehnologie românească inovatoare împreună cu KHNP, un expert de top în domeniul nuclear, pentru a realiza un proiect sigur și fiabil. Instalația de Detritiere demonstrează angajamentul Nuclearelectrica față de operarea sigura și protecția mediului. Acest proiect subliniază rolul de lider al României în industria nucleară și contribuie la securitatea energetică națională", a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

România, în topul țărilor care oferă cele mai lungi vize pentru nomazii digitali CITEȘTE ȘI România, în topul țărilor care oferă cele mai lungi vize pentru nomazii digitali

"Ceremonia de inaugurare a CTRF este un moment foarte important care semnifică executarea proiectului în mod efectiv. KHNP, în colaborare cu Nuclearelectrica, va finaliza cu succes CTRF. Instalația va spori protecția mediului, contribuind în același timp la operarea în siguranță a centralei nucleare de la Cernavoda și, de asemenea, la creșterea economică a țării. Pe viitor, mă aștept ca industriile nucleare dintre România și Coreea de Sud să aibă o colaborare mai strânsă și mai puternică", a declarat Jooho Whang, CEO al Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Ceremonia de inaugurare a avut loc pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavoda, unde au participat echipele Nuclearelectrica și KHNP, alături de colaboratori de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea.

FOTO Nuclearelectrica și coreenii de la KHNP încep lucrările la prima instalație de detritiere din Europa. Cât costă
viewscnt
Afla mai multe despre
instalație detritiere cernavodă
investiție nuclearelectrica