OMV Petrom convoacă acționarii să voteze delistarea de certificate globale de depozit, aflate la tranzacționare la Bursa de Valori din Londra.
Ministerul Energiei, care deține în numele statului român 20,7% din capitalul OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, companie controlată de grupul austriac OMV, și-a bugetat pentru anul acesta încasări din vânzarea de acțiuni la societate, relevă date analizate și prezentate anterior de Profit.ro.
Instituția se așteaptă în 2023 la venituri de peste 134 milioane lei din vânzarea de acțiuni OMV Petrom către foștii salariați ai companiei, în cotă de 1% din capitalul acesteia.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ascendia și-a dublat afacerile. Compania semnalează accesul la bani din PNRROG nr. 55/2003, precum și statutul Petrom, stipulează: ″Salariații Societății Naționale a Petrolului «Petrom» - SA București au dreptul sa achiziționeze acțiuni ale societății până la limita de 8% din capitalul social, la același preț cu care se vor vinde acțiunile în cadrul procesului de privatizare. Cota procentuală ce urmează a fi achiziționată de salariați și momentele la care se va realiza achiziționarea acțiunilor de către aceștia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului″.
În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv, într-un proces intentat de peste 23.000 de foști salariați Petrom, să impună Guvernului să respecte prevederile OG nr. 55/2003.
În vara anului trecut, Guvernul a adoptat o HG de aprobare a vânzării de către stat, prin Ministerul Energiei, a unui pachet de acțiuni OMV Petrom către foștii salariați ai companiei. Hotărârea prevede doar că va fi vândută o cotă de numai 1% din valoarea capitalului OMV Petrom la data vânzării, până cel târziu la finalul anului 2023, fără să se precizeze cine sunt persoanele îndreptățite să cumpere, la ce preț și în ce condiții.
Detaliile vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului Energiei, care trebuie emis în curând.
CITEȘTE ȘI Fost ofițer SRI, cu peste 12 ani de activitate la Fisc, numit de Ciucă la Autoritatea care va administra cloud-ul guvernamentalPe de altă parte, după cum a relatat Profit.ro, Guvernul și-a propus ca, luna aceasta, să inițieze un proiect de modificare a OG nr. 55/2003.
OMV Petrom a terminat anul trecut cu un profit net record, de 2,1 miliarde euro, aproape dublu față de precedentul record, consemnat în 2013, de 1,1 miliarde euro. Comparativ cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel din 2022, de 10,3 miliarde lei, este de 3,6 ori mai ridicat.