ULTIMA ORĂ Cu peste 80% din active afectate și cu listarea Hidroelectrica la orizont, Fondul Proprietatea atacă România pentru supraimpozitarea din energie, după modelul giganților Enel și EDPR

ULTIMA ORĂ Cu peste 80% din active afectate și cu listarea Hidroelectrica la orizont, Fondul Proprietatea atacă România pentru supraimpozitarea din energie, după modelul giganților Enel și EDPR
scris 15 feb 2023

Fondul Proprietatea, la care peste 84% din activele nete reprezintă acțiuni la companii din sectorul energetic - din care mai mult de 76% la Hidroelectrica, cel mai mare producător de curent electric din România - a dat în judecată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cerând instanței anularea ordinelor președintelui instituției privind modalitatea de aplicare a supraimpozitării producătorilor și traderilor de electricitate, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Supraimpozitarea, decisă prin legislație primară, a fost stabilită inițial la o cotă de 80% din veniturile suplimentare rezultate din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare a energiei și pragul de 450 lei/MW, procentul fiind majorat ulterior mai întâi la 98% și în final la 100%.

Urmărește-ne și pe Google News
Fost ofițer SRI, cu peste 12 ani de activitate la Fisc, numit de Ciucă la Autoritatea care va administra cloud-ul guvernamental CITEȘTE ȘI Fost ofițer SRI, cu peste 12 ani de activitate la Fisc, numit de Ciucă la Autoritatea care va administra cloud-ul guvernamental

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Fondului Proprietatea nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol. 

Fondul deține 20% din acțiunile Hidroelectrica și vrea să cedeze prin listare la bursă cel puțin 15%, sperând ca IPO-ul, care reprezintă jalon asumat de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să aibă loc în această vară. Acționar majoritar al Hidroelectrica, cu 80% din capital, este Ministerul Energiei.

Dezastrul din Turcia, uluitoarea poveste Lloyds, locul unde ajung aproape toate asigurările, și lecția pentru România. Ce înseamnă să plătești daunele la timp și integral? CITEȘTE ȘI Dezastrul din Turcia, uluitoarea poveste Lloyds, locul unde ajung aproape toate asigurările, și lecția pentru România. Ce înseamnă să plătești daunele la timp și integral?

FP mai are în portofoliu dețineri la distribuitorii și furnizorii de energie controlați de grupul italian Enel în România, precum și la subsidiara locală a conglomeratului energetic francez Engie. De principiu, și acestea sunt de vânzare, cu condiția să existe cumpărători dispuși să ofere prețuri satisfăcătoare.

Valoarea estimativă a participației Fondului Proprietatea la Hidroelectrica a suferit amplu ca urmare a înăspririi legislației în energie, cu potențial impact negativ asupra atractivității pentru investitori a listării bursiere. Acest lucru s-a întâmplat nu doar din cauza supraimpozitării, ci și a impunerii de la 1 ianuarie 2023 a unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică prin care producătorii de profil sunt obligați să-și vândă cantitățile disponibile către OPCOM la preț fix reglementat de 450 lei/MWh.

Conferința EU Funds Profit.ro & First Bank - Boloș, despre cardurile de energie: Sunt peste 5.000 de apeluri telefonice. Îndemnăm la calm și la răbdare CITEȘTE ȘI Conferința EU Funds Profit.ro & First Bank - Boloș, despre cardurile de energie: Sunt peste 5.000 de apeluri telefonice. Îndemnăm la calm și la răbdare

″Conform conducerii, pe parcursul perioadei de nouă luni încheiate la 30 septembrie 2022, Hidroelectrica SA, la nivelul situațiilor financiare individuale, a plătit un impozit pe venitul suplimentar de 412,9 milioane lei″, se arată în cel mai recent raport trimestrial al Fondului Proprietatea. Hidroelectrica a terminat intervalul ianuarie-septembrie al anului trecut cu profit net de 3,52 miliarde lei, în creștere cu peste 37% față de perioada similară din 2021.

După cum a relatat Profit.ro, Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producție de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, și EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanță sesizarea Curții Constituționale a României cu excepție de neconstituționalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producției de energie electrică din Legea nr. 259/2021 și din OUG nr. 119/2022.

CONFIRMARE VIDEO Tranzacție surpriză: Alecsandru Rasidescu vinde Stera Chemicals, printre principalii distribuitori de materii prime din România, marelui rival german CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO Tranzacție surpriză: Alecsandru Rasidescu vinde Stera Chemicals, printre principalii distribuitori de materii prime din România, marelui rival german

Cererea de sesizare a CCR a fost înaintată într-un proces care a debutat similar cu cele intentate acum de Fondul Proprietatea: cu solicitări de anulare a legislației secundare emise de ANAF în aplicarea supraimpozitării. De altfel, în martie 2022, Enel Green Power România a obținut în instanță suspendarea executării ordinului ANAF din ianuarie anul trecut, privind aplicarea impozitului pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică.

Potrivit celor mai recente date disponibile, la finalul lunii ianuarie 2023, cel mai puternic grup de deținători de titluri la Fondul Proprietatea era cel al acționarilor instituționali români (cu 37,7% din capital și 41,4% din drepturile de vot), din care o bună parte sunt fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) și facultative (pilonul III), precum și fonduri mutuale și de investiții.

EXCLUSIV SURPRIZĂ Ștefan Mandachi a vândut Spartan, cea mai mare rețea de restaurante cu specific grecesc din Europa, și alte mari branduri, tranzacție de peste 20 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SURPRIZĂ Ștefan Mandachi a vândut Spartan, cea mai mare rețea de restaurante cu specific grecesc din Europa, și alte mari branduri, tranzacție de peste 20 milioane euro

Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care are în subordine ANAF și la propunerea căruia a fost decisă în AGA Fondului listarea exclusiv la Bursa de Valori București (BVB) a deținerii FP la Hidroelectrica, are 5,96% din acțiunile Fondului Proprietatea și 6,54% din drepturile de vot.

La finalul anului trecut, FP avea active nete totale de aproape 14,6 miliarde lei. Fondul Proprietatea își va anunța rezultatele financiare pe 2022 în data de 28 februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare energie
contributie fondul de tranzitie energetica
fondul proprietatea hidroelectrica