OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, susține că prețurile vor continua să rămână la un nivel ridicat până în trimestrul al doilea al anului viitor, când poate fi înregistrată o “oarecare” diminuare a acestora.
“În ceea ce privește prețurile gazelor, estimăm că acestea vor rămâne la un nivel destul de ridicat atât în ultimul trimestru al acestui an, cât și în primul trimestru al anului viitor, până când va exista o alimentare suplimentară la nivel european și, de asemenea, Nord Stream 2 funcționabil. Deci, în opinia noastră, prețurile la gaze vor continua să rămână la un nivel ridicat până în trimestrul al doilea al anului viitor, când am putea observa o oarecare diminuare a prețurilor gazelor”, spune directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa.
CFO-ul OMV Petrom s-a referit și la situația de pe piața internă, unde compania a început negocierea contractelor bilaterale odată cu debutul noului an gazier, care se întinde din octombrie până în septembrie anul următor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Parțial, am negociat noi contracte cu clienții noștri și există, de asemenea, unele negocieri în desfășurare chiar acum, în timp ce vorbim. În ceea ce privește impactul,ar trebui să vă așteptați pentru trimestrul al patrulea, la o oarecare creștere a prețurilor la gaze față de trimestrul al treilea, când majoritatea (prețurilor -n.r.) contractelor noastre veneau, fiind negociate din anul precedent. De aceea, (prețul realizat în trimestrul al treilea -n.r.) este la un nivel inferior (celui al pieței -n.r.)”, anunță Alina Popa.
Directorul financiar OMV Petrom susține că atât prețurile, cât și rezultatele financiare ale companiei sunt afectate pe plan intern atât de nivelul extrem de ridicat al impozitului pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețurilor, cât și de prețul de referință de pe bursa austriacă CEGH.
CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile“Dar important de luat în considerare este impactul impozitării asupra rezultatelor noastre, deoarece prețurile la gaze sunt afectate semnificativ de impozitare din două puncte de vedere. Unul vizează impozitarea suplimentară, care merge la 80% la prețuri de peste 85 de lei/MWh. Iar al doilea este impactul prețului de referință, este legat de cel de pe CEGH, mai mare decât prețul nostru realizat și care, de asemenea, are un impact semnificativ asupra rezultatelor Petrom.”
Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că nu i se pare normal ca producătorii români să plătească taxe în funcție de prețul gazelor de la Viena și că va modifica acest lucru.
“Am vorbit cu premierul și cu ministrul Finanțelor și vom regla acest lucru, astfel încât prețul din România să fie drept referință, dar vreau bună credință de la producătorii români pentru stabilizarea producției și creșterea ei”, a spus oficialul guvernamental, citat de Agerpres.