OMV Petrom a plătit pe participația de 42,86% din proiectul offshore Han Asparuh din Bulgaria 181 milioane de lei, cu aproximativ 50 de milioane de lei mai mult decât suma anunțată inițial, de 27 milioane de euro (131 milioane lei).
Cel puțin așa reiese din raportul cu rezultatele companiei pe trimestrul al treilea, în care se precizează că “investițiile companiei au însumat 816 milioane lei în în trimestrul al treilea, cu 24% mai mici față de perioada similară a anului trecut, din care 635 milioane lei pentru investiții organice, în timp ce diferența se referă la achiziția participației în Han Asparuh offshore din Bulgaria”.
Inițial, OMV Petrom ar fi trebuit să cumpere doar participația de 30% deținută de compania-mamă, prin OMV Offshore Bulgaria în perimetrul de explorare Han Asparuh din Bulgaria, prin achiziția părților sociale de la OMV Exploration & Production.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul lunii februarie, directorul financiar al principalului producător de petrol și gaze din România, Alina Popa, preciza că OMV Petrom urmează să plătească OMV Exploration & Production aproximativ 27 de milioane de euro pentru achiziționarea părților sociale deținute la OMV Offshore Bulgaria.
La începutul lunii iunie, Guvernul bulgar a aprobat transferul participației de 30% deținute de Repsol, care s-a retras din proiect către ceilalți doi parteneri, Total E&P Bulgaria și OMV Offshore Bulgaria. Totodată, licența de explorare a fost extinsă cu doi ani, urmând a expira pe 15 mai 2022.
Cu alte cuvinte, în urma retragerii unuia dintre acționari, Repsol, din proiect, participația pe care OMV Petrom a preluat-o s-a majorat la 42,86%, participația spaniolilor fiind împărțită între ceilalți acționari. Total E&P Bulgaria, ca operator și principal acționar, a preluat cea mai mare parte dintre acțiunile Repsol și deține în prezento participație de 57,14%.
Suma suplimentar plătită, de 50 de milioane lei, reprezintă aproximativ 40% din valoarea inițial anunțată, și se apropie de procentul de 42% de acțiuni pe care le-a primit suplimentar OMV Petrom în urma retragerii Repsol din proiect.
Interesant este că, la finalul lunii iulie, șeful diviziei upstream a OMV Petrom, Peter Zeilinger, a spus că prețul inițial nu se va modifica.
“Este adevărat, vom prelua întreg pachetul (de 42,86% de la OMV - n.r.) și nu există un plan de modificare a prețului. Acesta a fost stabilit de un consultant independent special angajat în acest sens”, a declarat șeful diviziei upstream a OMV Petrom, Peter Zeilinger, răspunzând unei întrebări Profit.ro.