OMV, principalul acționar al celei mai importante companii petroliere din România, OMV Petrom, este una dintre cele mai active companii europene pe piața iraniană. Astăzi, OMV a semnat un nou memorandum cu o companie iraniană, Dana Energy Company, în vederea dezvoltării și exploatării de zăcăminte petroliere.
În luna iunie a anului trecut, OMV și Compania Națională a Petrolului din Iran (CNPI) au semnat un memorandum de evaluare a unor zăcăminte din regiunea Zafros (vestul Iranului) în vederea unei potențiale exploatări a acestora, dar și un acord de studiu privind evaluarea potențialului de hidrocarburi a regiunii Fars, care ar urma să se întindă pe o perioadă de doi ani.
Noul contract a fost semnat la Viena de șeful OMV pe segmentul upstream, Johann Pleininger, și S. Mostafa Khoee, omologul său de la Dana Energy Company. Părțile au convenit să evalueze anumite proiecte de dezvoltare și redezvoltare a unor perimetre de petrol și gaze naturale.
CITEȘTE ȘI MET Holding, la care MOL este cel mai mare acționar, își unifică firmele de trading de energie din România și vrea să se extindă pe piața de gazeOMV a intrat pe piața iraniană încă din 2001, însă și-a intensificat activitatea după ridicarea sancțiunilor impuse de statele occidentale ca urmare a programului nuclear al statului asiatic. La finalul anului trecut, OMV se afla în plin program de negociere a unui contract de import pe termen mediu din Iran.
Datele statistice arată că, înainte de impunerea sancțiunilor occidentale, Iranul exporta 2,3 milioane de barili pe zi.
Potrivit datelor Reuters, Iranul a vândut în luna noiembrie a anului trecut peste 13 milioane de barili de petrol suplimentar față de perioada similară a anului trecut. Rezervele de petrol destinate exportului maritim ale Iranului s-au redus de la 29,6 milioane de barili în luna octombrie, la 16,4 milioane de baril. De-a lungul anului 2016, acestea s-au situat la un nivel constant, în luna ianuarie 2016 ele fiind de 29.7 milioane de barili.