OMV își continuă procesul de optimizare a portofoliului, vânzând alte active după ce a renunțat la mai multe zăcăminte neprofitabile din România și Marea Britanie

OMV își continuă procesul de optimizare a portofoliului, vânzând alte active după ce a renunțat la mai multe zăcăminte neprofitabile din România și Marea Britanie
scris 8 nov 2018

OMV, principalul acționar al companiei românești OMV Petrom, își continuă procesul de optimizare a portofoliului, vânzând, contra a 65 de milioane de dolari, operațiunile sale din Tunisia către o filială a Panoro Energy, companie listată pe bursa norvegiană.

Tranzacția vizează filiala deținută în proporție de 100% de OMV în Tunisia, OMV Tunisia Upstream GmbH, care deține participații de 49% în concesiunile Cercina / Cercina Sud, El Ain / Gremda, El Hajeb / Guebiba și Rhemoura în Tunisia și 50% din acțiunile societății Thyna Petroleum Services SA (TPS).

Urmărește-ne și pe Google News

Data intrării în vigoare a tranzacției este 1 ianuarie 2019. Producția medie a activelor cesionate a fost, în 2017, de aproximativ 2.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Restul participațiilor la zăcămintele concesionate și la Thyna Petroleum Services SA (TPS) sunt deținute în continuare de Compania națională de petrol tunisiană (ETAP).

DOCUMENTE O afacere între 2 mari companii de stat parafată la nivel guvernamental riscă să se sfârșească prost. CE Oltenia își cere la tribunal banii pe minele Berbești și Alunu, vândute CET Govora în urmă cu peste 3 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENTE O afacere între 2 mari companii de stat parafată la nivel guvernamental riscă să se sfârșească prost. CE Oltenia își cere la tribunal banii pe minele Berbești și Alunu, vândute CET Govora în urmă cu peste 3 ani

"Cesionarea reprezintă un pas suplimentar în optimizarea portofoliului OMV din upstrem”, spune Johann Pleininger, Membru al Consiliului de Administrație OMV Upstream și Vicepreședinte al Comitetului Executiv al OMV.

OMV rămâne totuși activă în Tunisia, în special în dezvoltarea zăcământului Nawara și a infrastructurii necesare transportului gazului natural către facilitatea de procesare de la Gabes (aflată la aproximativ 300 km nord de zăcământul concesionat).

În utimii ani, OMV a renunțat la active cu costuri ridicate de producție, precum operațiunile de upstream (explorare și producție – n.r.) din Marea Britanie și câmpurile petroliere mature din România, dar și la operațiuni secundare, precum rețeaua de distribuție a carburanților din Turcia, OMV Petrol Ofisi.

Anul trecut, OMV a vândut parcul eolian Dorobanțu către compania candiană Transeastern Power în schimbul sumei de 23 milioane de euro și a renunțat la mai multe zăcăminte cu o profitabilitate mai redusă, în cadrul strategiei companiei de a eficientiza activitatea de upstream. Planurile austriecilor pentru România prevăd externalizarea altor 50-60 de zăcăminte mai puțin profitabile.

În acest an, Mazarine Energy Romania S.R.L., o subsidiară controlată integral de compania olandeză Mazarine Energy B.V., a încheiat un acord cu OMV Petrom privind preluarea licențelor a nouă zăcăminte onshore de țiței și gaze din zona Moinești Zemeș, cu o producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.000 bep/zi (sub 1% din producția zilnică a Petrom), după ce în urmă cu doi ani a efectuat o tranzacție similară cu 19 zăcăminte, cu o producție similară.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare
omv
tunisia
zacaminte