OMV, după întâlnirea cu Dragnea, încrezătoare că va obține de la Guvern "un cadru legislativ acceptabil" pentru a da undă verde investiției de 1 miliard euro în Marea Neagră

OMV, după întâlnirea cu Dragnea, încrezătoare că va obține de la Guvern "un cadru legislativ acceptabil" pentru a da undă verde investiției de 1 miliard euro în Marea Neagră
scris 7 sep 2018

Compania austriacă OMV este încrezătoare că va obține, în această toamnă, un cadru legislativ acceptabil din partea Guvernului României, ceea ce va permite companiei să dea undă verde unei investiții de circa 1 miliarde de euro în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, spune Johann Pleininger, director OMV responsabil cu sectorul upstream. Declarația vine după ce Rainer Seele, președintele executiv al OMV, principalul acționar al OMV Petrom, s-a întâlnit miercuri cu liderul PSD Liviu Dragnea. O vizită în biroul lui Dragnea a făcut și o delegație a ExxonMobil Exploration, partenerul american al OMV în proiectul Neptun Deep.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În urmă cu o lună, Seele declara că actualele prevederi ale Legii offshore, trimisă de președintele Klaus Iohannis înapoi în Parlament spre reexaminare, nu permit adoptarea unei decizii favorabile de investiție în Neptun Deep.

Urmărește-ne și pe Google News

OMV Petrom (subsidiară OMV) deține, alături de partenerul ExxonMobil, licența de operare a perimetrului Neptun Deep.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

OMV are nevoie de un cadru solid în ceea ce privește taxele și redevențele înainte de a da aprobarea finală unei investiții de asemenea anvergură, potrivit oficialului OMV. Totodată, OMV vrea garanția că va putea exporta surplusul de gaze, România fiind aproape total independentă energetic.

"Am încredere că Guvernul României va lua o decize rezonabilă, care va fi aceptată de industrie. Decizia privind investiția va urma fie anul acesta, fie în primul trimestru al anului viitor", adaugă Pleininger.

Valoarea investiției ar urma să se ridice la circa 1 miliard de euro.

Ministrul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizată. Transgaz trebuie să termine gazoductul Ungheni-Chișinău CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizată. Transgaz trebuie să termine gazoductul Ungheni-Chișinău

Luna trecută, Rainer Seele, președintele executiv al OMV, principalul acționar al OMV Petrom, declara că  actualele prevederi ale Legii offshore, trimisă de președintele Klaus Iohannis înapoi în Parlament spre reexaminare, nu permit adoptarea unei decizii favorabile de investiție în Neptun Deep.

Proiectul de lege offshore, votat în iulie în Camera Deputaților, introduce și în acest sector un impozit pe veniturile suplimentare realizate din liberalizarea prețurilor, cota de impozitare minimă urmând a fi una de două ori mai mică decât în cazul gazelor extrase onshore, de 30%, ea urmând a fi dublată de o cotă de impozitare progresivă pentru prețurile mai mari de 85 lei/MWh, cota marginal superioară ajungând la 50% în cazul unui preț mai mare de 190 lei/MWh. 

Recent, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că Legea offshore, criticată de companiile din energie, nu va fi modificată decât în sensul unor clarificări, iar chestiunile importante, precum impozitul pe venituri suplimentare și obligația comercializării a 50% din gazul din Marea Neagră pe piața din România, vor rămâne neschimbate. Legea este, în prezent, în reexaminare.

În 2012, ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun din zona românească a Mării Negre. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
exxonmobil
neptun deep
gaze
marea neagra
perimetrul neptun
legea offshore
investitie