ArcelorMittal are cale liberă să vândă combinatul de la Galați

ArcelorMittal are cale liberă să vândă combinatul de la Galați
scris 6 sep 2018

ArcelorMittal a finalizat negocierile cu sindicatele în vederea preluării combinatului siderurgic italian Ilva, tranzacție amânată de Guvernul de la Roma la finele lunii iunie. Încheierea negocierilor cu sindicatele deschide calea vânzării combinatului de la Galați, una dintre condițiile impuse ArcelorMittal de Comisia Europeană pentru a putea cumpăra Ilva.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Potrivit termenilor agreați cu sindicatele, ArcelorMittal, grup controlat de magnatul indian Lakshmi Mittal, s-a angajat să păstreze 10.700 din cei 13.500 de angajați ai Ilva, cu aproximativ 500 de angajați peste numărul propus inițial.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, acordul prevede înființarea unui fond de 250 milioane de euro pentru a acoperi costurile cu disponibilizările la Ilva, precum și măsuri suplimentare în vederea reducerii poluării la oțelăria italiană.

Alegerea unui consorțiu care să se ocupe de listarea Hidroelectrica - pregătită pentru această lună. Când va fi listarea CITEȘTE ȘI Alegerea unui consorțiu care să se ocupe de listarea Hidroelectrica - pregătită pentru această lună. Când va fi listarea

“Acordul înseamnă că anularea licitației (pentru achiziția Ilva – n.r.) nu este în interesul public”, a spus vicepremierul italian Luigi Di Maio joi, citat de Reuters. Partidul lui Di Maio, Mișcarea 5-Stele, propusese anterior închiderea unității de producție din Taranto a combinatului Ilva, citând poluarea excesivă.

În mai, Comisia Europeană a aprobat tranzacția de 1,8 miliarde de euro prin care ArcelorMittal vrea să preia Ilva, cel mai mare producător european de oțel galvanizat, cu condiția ca ArcelorMittal să renunțe la mai multe active din Europa, inclusiv la combinatul de la Galați.

Finalizarea tranzacției, programată pentru jumătatea acestui an, a fost amânată însă de statul italian, din cauza neînțelegerilor dintre ArcelorMittal și sindicatele de la Ilva.

ArcelorMittal a condiționat vânzarea combinatului de la Galați, dar și a altor active din Belgia, Italia, Cehia, Luxembourg și Macedonia, de finalizarea preluării Ilva.

De combinatul ArcelorMittal Galați s-au arătat interesate până acum companiile Metinvest (Ucraina), Marcegaglia (Italia), JSW Steel (India) și British Steeel și Liberty House, ambele din Marea Britanie.

Două noi companii vor să cumpere combinatul siderurgic de la Galați de la ArcelorMittal CITEȘTE ȘI Două noi companii vor să cumpere combinatul siderurgic de la Galați de la ArcelorMittal

ArcelorMittal trebuie să găsească un cumpărător care să mențină activitatea și locurile de muncă la combinatul din Galați. Recent, comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager, a spus că autoritățile de la Bruxelles au obținut de la ArcelorMittal angajamente că nu va închide activele de producție la care urmează să renunțe pentru a putea prelua Ilva, reiterând declarațiile anterioare în acest sens.

“Comisia este în măsură să se asigure că acest cumpărător îndeplinește o serie de criterii predefinite, menite să garanteze că dispune de stimulente adecvate pentru a continua funcționarea combinatului. Cumpărătorul va trebui să demonstreze Comisiei că dispune de capacitate și stimulente pentru a exploata combinatul pe termen lung. Cu alte cuvinte, vânzarea combinatului către un cumpărător care ar avea în vedere închiderea sa nu ar fi o soluție acceptabilă”, a spus Vestager.

ArcelorMittal Galați este cel mai mare combinat siderurgic din România. Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.    

În afara combinatului de la Galați, ArcelorMittal trebuie să vândă ArcelorMittal Piombino, singura sa unitate de producție a oțelului galvanizat din Italia, ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg), precum și liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle și decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate din Liege, Belgia.

viewscnt
Afla mai multe despre
arcelormittal
ilva
sindicate
negocieri
finalizare
galati
vanzare