Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad) SA, producătorul de energie electrică și termică controlat de Consiliul Local Arad și aflat în insolvență, a încheiat un contract de facilitate de finanțare de achiziție de gaze naturale în valoare de 8 milioane de euro cu traderul elvețian de mărfuri și energie AOT Energy Switzerland AG, al cărui pachet majoritar de acțiuni a aparținut familiei fostului cel mai bogat belgian, Albert Frere, decedat în decembrie 2018.
CET Arad și AOT Energy au semnat atunci și un contract de ipotecă imobiliară pe creanțe.
"Această sumă (de 8 milioane euro – n.r.) reprezintă capitalul maxim pe care CET îl poate debloca pentru finanțarea materiei prime necesare activității operaționale în cursul anului 2020. CET Arad a beneficiat deja de 3 milioane euro pentru achiziția gazului necesar producției de energie termică și electrică pentru luna ianuarie", spun reprezentanții administratorului judiciar al CET Arad.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Urmează ca, în viitorul apropiat, CET Arad să beneficieze de încă aproximativ 2,5 milioane euro pentru garanțiile aferente contractului de închiriere a unui număr de 14 noi motoare termice și pentru producția de energie electrică și termică aferentă acestor motoare.
Familia lui Albert Frere, care a fondat compania, deținea, la decesul acestuia, 51% din acțiunile AOT Energy, moștenitorii miliardarului belgian cedând participația majoritară la firmă traderului de metale (tot elvețian) ArrowMetals în vara lui 2019.
Planurile de viitor ale CET Arad includ optimizarea capacității de producție, îmbunătățirea timpului de reacție, eficientizarea și, mai ales sporirea flexibilității companiei, în vederea obținerii acreditării pentru prestarea de servicii de echilibrare în Sistemul Energetic National (SEN). La finele anului trecut, CET Arad a realizat o investiție de 500.000 de euro din surse proprii, pentru modernizarea turbinei de energie electrică și termică din folosință, investiție care a trecut deja testele tehnice și funcționează în stare optimă.
CITEȘTE ȘI Fondul suveran de investiții al Norvegiei a câștigat o sumă record de 180 miliarde de dolari în 2019"Ca parte din strategia de reorganizare și de acreditare pentru prestarea de servicii de echilibrare în SEN, CET Arad are în plan să realizeze o unitate agregată, formată din module generatoare echipate cu motoare termice ce funcționează în cogenerare de înaltă eficiență, motoare termice de ultimă generație având o putere electrică total instalată de 21 MW, care lucrează împreună cu o unitate de stocare de 2 MW cu baterii litiu-ion. Noua unitate agregată va asigura o reducere a consumului specific de combustibil și implicit reducerea poluanților degajați, asigurând și furnizarea de agent termic către SACET Arad la prețuri cu 10% mai mici față de cele din prezent, pe tot parcursul anului", mai afirmă sursa citată.
CET Arad, anterior concentrată pe energie termică, urmărește să atingă, conform strategiei în curs de implementare, venituri din vânzarea de energie electrică de 70% din cifra de afaceri.
Deocamdată, în România, sunt instalate doar două sisteme de stocare de energie pe baterii, de câte un MW fiecare, la un parc eolian și unul fotovoltaic deținute de grupul portughez EDP.