Compania canadiană Claren Energy, cu activități în industria de petrol și gaze din Australia și România, vrea să atragă 2 milioane de dolari printr-un plasament privat de acțiuni pentru a finanța achiziția a până la 80% din drepturile aferente perimetrului de gaze de la Bobocu, județul Buzău, în condițiile în care deținătorul licenței, firma britanică Zeta Petroleum, a anunțat că nu mai are bani să continue activitatea în regiune.
Claren Energy (fosta Terra Nova Energy), companie listată la bursa din Toronto, vrea să vândă 25 de milioane de acțiuni și tot atâtea certificate garantate de cumpărare printr-un plasament privat neintermediat, în schimbul a 2 milioane de dolari. Potrivit companiei, fiecare certificat de cumpărare oferă posesorului dreptul de a achiziționa încă o acțiune la Claren pe o perioadă de doi ani, la un preț de 0,15 dolari.
Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finanțarea celei de a doua etape a programului aferent licenței Bobocu și pentru capitalul de lucru, se arată într-un comunicat al Claren.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul lunii septembrie, canadienii au anunțat că Zeta Petroleum a fost de acord să concesioneze până la 80% din drepturile de exploatare pentru perimetrul Bobocu, în schimbul a 2,08 milioane de dolari și al executării unui program de forare.
Anterior, Zeta Petroleum și-a informat acționarii că a decis să renunțe la subsidiarele românești prin care controlează participații la trei perimetre de hidrocarburi din România, inclusiv la exploatarea de la Bobocu, întrucât nu mai are bani pentru a-și îndeplini programele obligatorii de lucrări prevăzute de acordurile de concesiune semnate cu statul român.
Zeta Petroleum deține 100% din perimetrul de gaze Bobocu, 50% din perimetrul de gaze Suceava și 39% din perimetrul de petrol și gaze Jimbolia.
"Subsidiarele dețin concesiuni în România care necesită cheltuieli semnificative în următoarele 12-18 luni pentru menținerea validității lor. Cheltuielile pentru 2016 sunt estimate la circa 1,55 milioane euro. Compania nu dispune în prezent de resursele financiare necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli intensive de capital", a arătat atunci compania britanică.
CITEȘTE ȘI Allianz preia 30% din E.ON Distribuție România. Numele companiei va fi schimbat în Delgaz GridAstfel, Zeta Petroleum a încheiat un acord cu acționarul majoritar, fondul de administrare a activelor GM Investment & Co (GMI), pentru cedarea activelor și subsidiarelor din România, în schimbul ștergerii datoriilor către GMI. În luna iunie, însă, Zeta Petroleum a modificat termenii acordului pentru a rămâne în posesia licenței Jimbolia.
Perimetrul de la Jimbolia este dezvoltat în parteneriat cu NIS Gazpromneft, companie sârbă controlată de divizia de țiței a gigantului rus Gazprom, și Armax Gaz, firmă controlată de omul de afaceri Mircea Veșcan.
Zăcămintele de gaze de la Bobocu au fost exploatate de Romgaz în perioada 1977-1995, după care perimetrul a fost abandonat prematur, din cauza viiturilor și a apariției nisipului în sonde. Potrivit estimărilor Zeta Petroleum, perimetrul ar putea conține resurse neexploatate de circa 765 milioane de metri cubi.