Grupul german E.ON, unul dintre liderii industriei românești de furnizare și distribuție de energie electrică și gaze naturale, afirmă că populația europeană, cu tot cu cea din România, este pregătită să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în condițiile în care grupul susține majorarea prețului certificatelor CO2 impuse de legislația UE poluatorilor industriali, al căror cost se regăsește în prețurile produselor și servicilor oferite de aceștia, inclusiv pe facturile de curent electric și gaze ale consumatorilor.
Afirmația se bazează pe rezultatele unui sondaj recent realizat de către institutul de cercetare Puls în numele E.ON în mai multe țări europene, între care România.
“Sondajul nostru de opinie indică faptul că populația e pregătită să contribuie la reducerea dăunătoarelor gaze de seră. E.ON s-a exprimat de ceva vreme în favoarea creșterii prețului CO2, pentru a stimula promovarea și implementarea unor forme alternative de energie, prietenoase cu mediul. În plus, soluțiile noastre energetice sprijină companiile, orașele și consumatorii finali în eforturile lor de a reduce sustenabil emisiile de CO2”, a declarat directorul general executiv al grupului E.ON SE, Johannes Teyssen, citat într-un comunicat al E.ON România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul certificatelor CO2 s-a triplat anul acesta, creând probleme mari termocentralelor românești pe cărbune și gaze, cum ar fi Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara sau furnizorul de energie termică al Capitalei, ELCEN. De exemplu, Complexul Energetic Oltenia a raportat în primele șase luni din 2018 un profit de aproape nouă ori mai mic față de aceeași perioadă din 2017, iar reprezentanții companiei spun că majorarea prețului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, impuse de UE, este una dintre cauzele care au dus la diminuarea profitului. Costul certificatelor reprezintă 33-35% din cifra de afaceri a companiei.
La nivel de grup, E.ON și-a separat încă din 2016 activele de producție de energie convențională, încărcate cu povara reglementărilor și costurilor de mediu impuse de Bruxelles, în cadrul diviziei Uniper, care a fost ulterior listată la bursă. În prezent, cel mai mare acționar al Uniper este grupul finlandez Fortum, cu 47% din acțiuni.
Potrivit unei analize Bloomberg, Uniper se numără printre companiile de utilități care vor resimți cel mai mult majorarea prețurilor certificatelor CO2. "Susținem în bună măsură sistemul european de tranzacționare a drepturilor de emisii de CO2. Pentru a obține reducerile de emisii asupra cărora am convenit cu toții în Europa, prețurile vor trebui să crească", declara, în primăvară, șeful Uniper, Klaus Schaefer.
CITEȘTE ȘI Furnizorul german de software și servicii IT SAP lansează noi angajări în RomâniaPotrivit sondajului comandat de E.ON, unul din patru români (26,8%) consideră că schimbările climatice reprezintă în prezent cea mai mare provocare pentru societate. Cetățenii români sunt mai îngrijorați atunci când vine vorba despre poluarea mediului (29%) și mai ales de sărăcie (30,1%), dar mai puțin de război, care în prezent îi îngrijorează numai pe 14,1% dintre români.
"Mai mult decât atât, 76,7% din cetățenii români sunt gata să își schimbe comportamentul în ceea ce privește transportul, mediul de locuit, mâncarea sau cumpărăturile, iar unii deja au și făcut-o. Totodată, 44,3% din populația României declară că este gata să plătească cu până la 5% mai mult pentru produse nepoluante, pe când o altă treime (34,5%) ar plăti cu până la 10% mai mult pentru produse sustenabile", se mai spune în comunicatul E.ON România.
83% dintre români sunt de părere că România nu depune suficiente eforturi pentru reducerea gazelor cu efect de seră, iar jumătate susțin că fiecare dintre noi trebuie să ia măsuri pentru reducerea acestora, în timp ce 25,8% consideră că rolul cel mai important îl are statul, iar 23,9% - industria. Pentru a combate emisiile de gaze cu efect de seră, 88,6% dintre români cred că ar trebui în primul rând să fie susținute sursele de energie alternative, prietenoase cu mediul, mai reiese din sondajul E.ON.
Principalele subsidiare ale E.ON din România, E.ON Energie, E.ON Gaz Furnizare și Delgaz Grid, au terminat anul trecut cu un profit net cumulat de aproape 284 milioane lei și un rulaj total de peste 5,2 miliarde lei. Ministerul Energiei deține participații minoritare de 31,82% din acțiunile furnizorului de energie și gaze naturale E.ON Energie și de 13,51% din capitalul operatorului de distribuție Delgaz Grid.