Noul proprietar al Viromet vrea să preia și Ga-Pro-Co Chemicals de la Ioan Niculae și își creează un trader de gaze, în asociere cu un om de afaceri bulgar

Noul proprietar al Viromet vrea să preia și Ga-Pro-Co Chemicals de la Ioan Niculae și își creează un trader de gaze, în asociere cu un om de afaceri bulgar

Combinatul Ga-Pro-Co Chemicals Săvinești. Sursă foto: tvmneamt.ro

scris 2 dec 2019

Compania North Chemical Complex, controlată indirect de omul de afaceri Gabriel Ticea și care a preluat recent combinatul chimic Viromet Victoria, anterior parte a grupului Interagro al lui Ioan Niculae, a intrat în negocieri pentru a cumpăra și activele industriale ale combinatului Ga-Pro-Co Chemicals Săvinești, din același grup și aflat în faliment, active scoase la vânzare încă din primăvară, după cum a relatat Profit.ro la acea dată.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

North Chemical Complex și-a exprimat oficial intenția de a cumpăra activele Ga-Pro-Co Chemicals în urmă cu circa două săptămâni, iar negocierile sunt în prezent în desfășurare.

Urmărește-ne și pe Google News

North Chemical Complex a fost înființată anul acesta și este deținută integral de operatorul portuar de marfă SCAEP Giurgiu Port, unde Gabriel Ticea este acționar majoritar din primăvara lui 2019, cu peste 78% din capital. Ga-Pro-Co Chemicals este controlat în prezent de Niculae printr-un offshore cipriot, Dalhousie Holdings Limited, cu 99% din acțiuni, restul de 1% fiind în posesia Viromet.

Noul proprietar al Viromet vrea să preia și Ga-Pro-Co Chemicals de la Ioan Niculae și își creează un trader de gaze, în asociere cu un om de afaceri bulgar

UniCredit nu va mai finanța extracția de cărbune destinat producției de energie, începând din 2023 CITEȘTE ȘI UniCredit nu va mai finanța extracția de cărbune destinat producției de energie, începând din 2023

Gabriel Ticea deține și conduce în Italia o firmă de trading de îngrășăminte, metanol și alte produse chimice, Romital SRL, cu sediul principal în Milano. În țară, Ticea se numără printre acționarii distribuitorului angro de medicamente Romfarmachim, cu o deținere de circa 6%.

Negocierile cu North Chemical Complex pentru preluarea activelor industriale ale Ga-Pro-Co Chemicals au fost impulsionate decisiv de o decizie din septembrie a instanței de judecată, care i-a obligat pe cei de la E.ON Energie, din grupul german omonim, să continue furnizarea de energie electrică către combinat cu toate că acesta avea la acea dată facturi neachitate emise de E.ON de peste 850.000 lei, din care datorie curentă de circa 288.000 lei. Motivarea a fost că o eventuală întrerupere a furnizării ar avea consecințe "dezastruoase" pentru mediu.

"Deși pârâta (E.ON – n.r.) are calitatea de creditoare a debitoarei și, în baza dispozițiilor contractuale, are dreptul de a refuza furnizarea serviciilor în cazul neachitării obligațiilor de plată, instanța constată că, în raport de natura bunurilor aflate în patrimoniul debitoarei, se impune obligarea pârâtei la furnizarea, în continuare, a energiei electrice. Astfel, așa cum rezultă din declarația martorului audiat de instanță, o eventuală întrerupere a furnizării energiei electrice ar determina aprinderea catalizatorilor din instalația de amoniac, cu consecințe negative asupra mediului. Deși lichidatorul judiciar a invocat și faptul că întreruperea furnizării energiei electrice ar determina scăderea valorii de vânzare a activului debitoarei, instanța constată că această susținere nu este de natură să ducă la stabilirea respectivei obligații în sarcina pârâtei. Așa cum a invocat și pârâta, principiul libertății contractuale nu poate duce la stabilirea unor obligații oneroase în sarcina unei părți în lipsa îndeplinirii obligației de către cealaltă parte. Însă, în cauză, în raport de faptul că, prin deconectarea de la energia electrică, substanțele chimice aflate în patrimoniul debitoarei pot determina efecte poluante dezastruoase, instanța va admite acțiunea", a decis Tribunalul Neamț în septembrie.

În urmă cu peste 10 ani, în momentul de vârf al activității sale, Ga-Pro-Co Chemicals ajunsese la un rulaj anual de peste 100 milioane lei și la peste 700 de angajați. Anul trecut, combinatul a raportat o cifră de afaceri de doar circa jumătate de milion de lei și doar 50 de angajați. Ga Pro Co Chemicals datorează în total, foștilor și actualilor angajați, salarii restante în valoare de aproape 6 milioane lei. Datoriile căre bugetele statului se cifrau la aproape 100 milioane lei. Cel mai mare creditor privat al Ga Pro Co Chemicals este chiar Interagro SA, cu o creanță garantată de peste 123 milioane lei, datoriile totale ale societății ridicându-se la mai mult de 252 milioane lei.   

Banca Transilvania, la cea mai mare valoare din istorie. Profit.ro avertiza în ianuarie, în plin val de vânzare, asupra apariției unor cumpărători puternici. Randament anualizat de 90% de la semnalul respectiv CITEȘTE ȘI Banca Transilvania, la cea mai mare valoare din istorie. Profit.ro avertiza în ianuarie, în plin val de vânzare, asupra apariției unor cumpărători puternici. Randament anualizat de 90% de la semnalul respectiv

North Chemical Complex a preluat în toamna aceasta combinatul Viromet Victoria. SCAEP Giurgiu Port a lui Ticea, care controlează North Chemical Complex, este creditor al Viromet, după ce a preluat o creanță în sumă neprecizată asupra combinatului chimic din Victoria, garantată cu peste 1.500 de echipamente și instalații ale unității de producție, potrivit datelor AEGRM. Creanța a fost preluată de la comerciantul angro de îngrășăminte chimice Autocora SRL al omului de afaceri din Alexandria Dănel Dinu.

Romital SRL din Milano a lui Gabriel Ticea figurează și printre creditorii uneia dintre principalele companii insolvente controlate de Ioan Niculae, Interagro SRL, cu o creanță de peste 4 milioane lei, preluată prin cesiune de la aceeași Autocora SRL. Romital s-a mai judecat în trecut cu Interagro SRL pentru o datorie de 55.000 dolari provenită din intermedierea în 2014, în favoarea companiei lui Niculae, a vânzării unei cantități de 11.000 tone de uree agricolă către o altă firmă din Italia, Chimitrade SpA, contra sumei de peste 4 milioane dolari. Și SCAEP Giurgiu Port are o creanță asupra Interagro SRL, de 2,38 milioane lei, provenită de asemenea de la Autocora.

De asemenea, în vara acestui an, North Chemical Complex s-a asociat cu un cetățean bulgar, Georgi Aleksandrov, și au înființat împreună, cu câte 50% din capital, o firmă de comercializare și trading de gaze naturale, Energy Gas Trade Development SRL. Deocamdată, firma nu a luat licențele necesare de la ANRE pentru demararea activității. Administrator al Energy Gas Trade Development este Diana Florentina Nistor, director general al SCAEP Giurgiu Port și administrator al Cerealcom SA din grupul Interagro.

Surpriză: Operatorul aeroportului Abu Dhabi semnează o înțelegere cu grupul care pregătește primul aeroport privat din România, pentru a dezvolta aeroporturi pe piața românească CITEȘTE ȘI Surpriză: Operatorul aeroportului Abu Dhabi semnează o înțelegere cu grupul care pregătește primul aeroport privat din România, pentru a dezvolta aeroporturi pe piața românească

Ioan Niculae a anunțat la începutul lunii iulie că a repornit combinatul Viromet, controlat în prezent de North Chemical Complex, și că acesta va produce metanol cu gaze achiziționate din import. De asemenea, se intenționează reluarea activității combinatul de îngrășăminte chimice Donau Chem Turnu Măgurele, aflat în insolvență de peste 2 ani, fiind inițiate deja angajările de personal necesare.

Repornirea combinatului Viromet s-a reflectat imediat în statisticile ANRE. Potrivit acestora, în iulie, combinatul din Victoria a fost unul dintre importatorii direcți semnificativi de gaze naturale din România, cu o pondere de 12,61% din totalul importurilor. O altă companie din grupul Interagro, Chemgas Holding Corporation, a avut o pondere de 2,34%. 

Pe de altă parte, compania Energy Cogeneration Group din concernul Interagro, intrată în faliment în septembrie, a scos la vânzare 3 facilități de producție de energie electrică și abur tehnologic în cogenerare, situate în Bacău, Zimnicea și Turnu Măgurele, care alimentau combinatele de îngrășăminte chimice ale Interagro din aceste localități.

După cum a relatat Profit.ro, România a importat numai primele 7 luni ale anului o cantitate totală de 17,32 TWh de gaze naturale, cu mai mult de 1 TWh peste cantitatea importată în întreg anul trecut, de 16,2 TWh, arată ultimele date publicate de ANRE.

Noul proprietar al Viromet vrea să preia și Ga-Pro-Co Chemicals de la Ioan Niculae și își creează un trader de gaze, în asociere cu un om de afaceri bulgar
viewscnt
Afla mai multe despre
ioan niculae interagro
ga-pro-co chemicals săvinești
viromet victoria
north chemical complex
gabriel ticea romital
combinate ingrasaminte chimice
importuri gaze naturale