Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al producătorului de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din economia românească, spune că, pe fondul scumpirii curentului electric pentru consumatorii noncasnici, compania a vrut să cumpere din import, ocazie cu care a constatat că există firme care fac trafic cu capacități de transport de energie, pe care le închiriază fără să intenționeze să vândă sau să cumpere efectiv electricitate și le dau mai departe contra cost, ceea ce, în opinia sa, nu face decât să majoreze artificial prețurile.
Năstase a făcut această declarație la un eveniment organizat de Focus Energetic adresându-se lui Claudiu Dumbrăveanu, șeful Direcției Generale Piață de Energie și Prețuri din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prezent în calitate de speaker.
"Am zis să facem importuri de energie electrică, și știți ce am descoperit, domnule Dumbrăveanu? Foarte interesant! La graniță, trebuie să închiriezi ATC (Available Transfer Capacity – capacitate disponibilă de interconexiune, n.r.). Se fac licitații pentru asta, dar știți ce e curios? Sunt niște firme care închiriază ATC fără să aibă nici cumpărător, nici vânzător (de energie –n.r.). Deci e ca și cum la mine în curte, dacă vreau să ies sau vreau să vină cineva la mine, trebuie să plătesc o taxă unui nene care stă la poartă. Am ridicat problema și la Consiliul Concurenței. De altfel, în piață, așa se vorbește, că aia e «taxa de șmecher», pe care trebuie să o plătești la graniță dacă vrei să aduci energie în țară din import, eu, în calitate de consumator", a spus șeful CA-ului Alro.
CITEȘTE ȘI Percheziții ale procurorilor DNA la Regionala CFR București, la sediile unor societăți comerciale și la locuințele unor persoaneNăstase a arătat că această situație constituie o problemă, pentru că, în acest fel, prețul energiei crește artificial.
"Umblă în piață vorba că e o firmă cu 4 angajați care are 36 milioane euro profit. În timp ce eu (Alro – n.r.) tot anul ăsta mă adâncesc în pierdere. Poate legislația europeană e greșită. Poate că ea a fost gândită cu un anumit scop, dar noi suntem foarte «creativi». Poate trebuie schimbată și asta, poate trebuie să știe și europarlamentarii noștri. Poate o luați în analiză la ANRE și vă uitați acolo un pic ce trebuie făcut", a punctat Marian Năstase, adăugând că nu așteaptă un răspuns pe loc de la reprezentantul ANRE.
Șeful CA-ului Alro, companie care este parte a grupului Vimetco, înregistrat în Olanda și controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski, a relatat ulterior într-o discuție cu Profit.ro că, de exemplu, în cazul unui import de energie de la un furnizor din Germania, care presupune transfer peste multiple granițe, cel mai mult costă capacitatea de interconexiune de la ultima graniță, cea dintre Ungaria și România, din cauza "speculatorilor" de capacitate menționați de el.
Cum funcționează sistemul? Operatorul de transport Transelectrica scoate la licitație capacități de transfer, pentru operațiuni comerciale de export și import de energie, costul acestora fiind exprimat în euro/MWh și adăugându-se la prețul tranzacțiilor efective cu electricitate. De regulă, cei care închiriază capacități la aceste licitații sunt furnizori și traderi de energie care tranzacționează efectiv și curent electric. Reproșul șefului Alro este că ar exista unele firme a căror unică activitate ar fi închirierea de la Transelectrica de astfel de capacități și apoi "subînchirierea" lor către cei care chiar fac tranzacții transfrontaliere cu energie. Anul trecut, Transelectrica a încasat peste 82 milioane lei din alocarea de capacități de interconexiune.
CITEȘTE ȘI Glovo, Food Panda și Takeaway- amendate. Rucsac spălat în cada de acasă, comenzi neonorate sau livrate parțial, produse neizolatePotrivit ultimului raport trimestrial, Alro Slatina a înregistrat pierderi de de 22,72 milioane lei pe primele 9 luni din 2019, comparativ cu profitul net de 223,53 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Veniturile din contractele cu clienții au scăzut cu 5,67%, la 2,16 miliarde lei, de la 2,29 miliarde lei, în timp ce costurile bunurilor vândute au crescut cu 11,36%, la 1,96 miliarde lei.
Rezultatul s-a datorat declinului cotațiilor aluminiului primar pe bursa metalelor neferoase de la Londra, dar și scumpirii energiei în România.
"Pe piața locală ne-am confruntat de asemenea cu dificultăți, costurile totale crescand cu 12%, în special din cauza creșterii prețurilor utilităților, în special electricitate și gaz, conform tendințelor din piețele de profil, dar ajunse la niveluri foarte mari comparativ cu alte țări europene", a declarat Marian Năstase, citat în raportul Alro.