Noua centrală Iernut a Romgaz, întârziată de majorarea salariului minim în construcții

Noua centrală Iernut a Romgaz, întârziată de majorarea salariului minim în construcții
scris 19 aug 2019

Majorarea salariului minim în industria construcțiilor la 3.000 lei brut lunar, decisă de Guvern prin celebra OUG nr. 114/2018, a provocat unele întârzieri și blocaje proiectului de construcție a noii centrale pe gaze a Romgaz de la Iernut, întrucât a crescut costurile cu forța de muncă ale firmelor contractoare care lucrează la proiect, nefiind încă limpede nici cum trebuie aplicată Ordonanța și nici cum vor fi recuperate aceste costuri suplimentare ale contractorilor și subcontractorilor, spune directorul general al producătorului de gaze controlat de statul român, Adrian Volintiru.

"Facem ședințe săptămânale de comandament cu contractorii și mai facem și lunar. Eu i-am adunat pe toți contractorii, General Electric, Duro Felguera și Romelectro, ca să vedem cum reducem întârzierile. Ceea ce ne-a impactat a fost prevederea din OUG nr. 114/2018 cu privire la majorarea salariului minim în construcții. A fost o instrucțiune de aplicare, trebuia să mai urmeze o instrucțiune, care n-a mai fost dată. Firmele s-au blocat puțin", a arătat Volintiru.

Urmărește-ne și pe Google News

El a spus că, pentru a accepta o mărire de tarif pentru lucrările de la Iernut, Romgaz a cerut, dat fiind și restricțiile legislative pe care le are compania de stat, o situație detaliată pe fiecare contractor și subcontractor în parte, cu costurile suplimentare generate de OUG 114.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
BRD a încasat 15,5 milioane euro de la OTP pe participația la banca moldoveană Mobiasbanca, aproape dublu față de cât a plătit acum 11 ani CITEȘTE ȘI BRD a încasat 15,5 milioane euro de la OTP pe participația la banca moldoveană Mobiasbanca, aproape dublu față de cât a plătit acum 11 ani

"Ei n-au fost pregătiți să dea această situație. Pe de altă parte, și ei au dreptate, niciodată nu s-a pus problema devizului, atâta vreme cât proiectul este de tip "livrare la cheie". Așa este definit, și în contract și peste tot. Și așa am ajuns într-un blocaj. Și i-am adunat pe toți contractorii să semnăm un act adițional prin care să putem să deblocăm această situație. E foarte greu pentru firme să producă peste noapte situații pe fiecare om în parte, pentru evaluarea costurilor suplimentare generate de OUG 114. Eu, la rândul meu, nu pot să aștept ca firmele să facă aceste justificări din spate. Și atunci am apelat în primul rând la partea de juridic și la cea de management de proiect, haideți să vedem cum o deblocăm. Ca să putem să grăbim lucrurile, pentru că ne doare pe toți. Chiar și cu întârzieri, proiectul trebuie finalizat", a explicat CEO-ul Romgaz.

Proiectul noii centrale de la Iernut are ca termen de finalizare trimestrul I al anului viitor. Inițial, deadline-ul fusese fixat la finalul acestui an.

Noua unitate de producție va avea o putere instalată de 430 MW și costuri totale de aproape 269 milioane euro, din care până la circa 68 milioane euro vor fi acoperite printr-o finanțare nerambursabilă acordată de Ministerul Energiei și provenită din fondurile rezultate din valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate gratuit statului român în baza legislației UE.

Stadiul lucrărilor la noua centrală Iernut. Sursă: raportul semestrial 2019 al Romgaz

Stadiul lucrărilor la noua centrală Iernut. Sursă: raportul semestrial 2019 al Romgaz

viewscnt
Afla mai multe despre
noua centrala iernut romgaz
majorare salariu minim constructii
costuri romgaz iernut
duro felguera
general electric
romelectro
adrian volintiru