CONFIRMARE Ramona Mănescu, numită pe 8 iulie șefă a reprezentanței Bruxelles a Transgaz de către directorul general al companiei

CONFIRMARE Ramona Mănescu, numită pe 8 iulie șefă a reprezentanței Bruxelles a Transgaz de către directorul general al companiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 aug 2019

Fostul europarlamentar Ramona Mănescu, în prezent ministru de Externe din partea ALDE în Guvernul Dăncilă, a fost numită pe 8 iulie șefă a reprezentanței de la Bruxelles a operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, controlat de stat prin Ministerul Economiei, a transmis compania la solicitarea Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Doamna Ramona Mănescu a fost numită în funcția de Șef Reprezentanță Bruxelles SNTGN Transgaz SA la data de 08.07.2019, postul fiind vacant la data respectivă", au declarat reprezentanții Transgaz, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Întrebați dacă Mănescu a fost numită în funcție în urma unui concurs sau prin altă modalitate, cei de la Transgaz au răspuns doar că "În conformitate cu Actul Constitutiv al SNTGN TRANSGAZ SA, numirea în funcții de conducere se face de către Directorul General al societății".

Electromagnetica, declin puternic al afacerilor la jumătatea anului CITEȘTE ȘI Electromagnetica, declin puternic al afacerilor la jumătatea anului

CEO-ul Transgaz este Ion Sterian.

"În prezent, doamna Ramona Mănescu nu mai deține această funcție la SNTGN TRANSGAZ SA. Începând cu data de 25 iulie 2019, doamna Ramona Mănescu are Contractul individual de muncă suspendat in conformitate cu art.50, lit d din Codul Muncii", a mai transmis Transgaz.

Articolul respectiv prevede că contractul individual de muncă se suspendă de drept în cazul exercitării unei funcții în cadrul unei autorități executive, legislative ori judecătorești, pe toată durata mandatului.  

ULTIMA ORĂ VIDEO Gabriela Firea anunță introducerea vinietei pentru București. Restricții și pentru centru CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Gabriela Firea anunță introducerea vinietei pentru București. Restricții și pentru centru

După cum a relatat Profit.ro, declarația de avere a Ramonei Mănescu, întocmită ca șefă a reprezentanței Bruxelles a Transgaz, a fost înregistrată oficial la companie pe 24 iulie, chiar în ziua numirii oficiale a fostului europarlamentar în funcția de ministru de Externe. Conducerea ALDE a decis pe 15 iulie ca Mănescu să fie propusă pentru a îl înlocui pe Teodor Meleșcanu la Externe, însă plecarea acestuia de la minister era cerută încă din ultima parte a lunii mai, el fiind învinovățit pentru proasta organizare a votului din diaspora pentru alegerile europarlamentare. 

Transgaz are reprezentanță la Bruxelles din 2014. Aceasta a fost înființată pentru ca Transgaz să țină legătura permanent cu autoritățile și organismele europene implicate în reglementarea transportului gazelor naturale, pentru participarea companiei la comisiile și consiliile cu scop lucrativ ale instituțiilor și rețelelor de profil europene cu sediul la Bruxelles, să facă demersuri pentru accesarea de fonduri UE pentru proiectele sale, să țină legătura cu ceilalți operatori europeni de profil, inclusiv pentru proiecte de interes comun UE, precum și pentru acțiuni de lobby și promovare.

Lucrările Transgaz de dezvoltare a interconectărilor cu sistemele vecine din Ungaria și Bulgaria, în vederea majorării capacității de export și tranzit de gaze naturale a României, se află de mai demult sub supravegherea directă a Comisiei Europene, potrivit angajamentelor asumate de Transgaz în urma unei investigații a Comisiei, care suspectează compania de stat de "întârzierea strategică" a lucrărilor, de natură să blocheze exporturile românești de gaze. Nerespectarea acestor angajamente, care presupun finalizarea integrală a BRUA, poate duce la impunerea de către Comisia Europeană a unei amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală a Transgaz.

Adiem, companie care dezvoltă tehnologii bazate pe variația bătăilor inimii, primește o finanțare de la Early Game Ventures CITEȘTE ȘI Adiem, companie care dezvoltă tehnologii bazate pe variația bătăilor inimii, primește o finanțare de la Early Game Ventures

Lucrările la faza 1 a proiectului conductei BRUA, menit să majoreze capacitatea de export de gaze naturale a României la 1,75 miliarde metri cubi pe an către Ungaria și 1,5 miliarde metri cubi spre Bulgaria și aflat sub lupa Comisiei Europene, care asigură un grant de circa 180 milioane euro pentru finanțarea sa, nu vor fi terminate la sfârșitul acestui an, așa cum fusese planificat și promis inițial, ci la finalul lui 2020.

Până în 2017, reprezentanța de la Bruxelles a fost condusă de un alt membru ALDE, Eugen Costinel Mihalache, care în 2016 a încasat circa 15.000 lei (în jur de 3.300 euro) pe lună din această funcție. Ulterior, potrivit informațiilor Profit.ro, compania nu a mai numit un șef propriu-zis, reprezentanța fiind trecută în coordonarea lui Ciprian Alic, director al Departamentului Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale.

Ciprian Alic a părăsit însă destul de recent Transgaz, pe 24 mai, completându-și declarația de avere aferentă eliberării din funcție pe 20 iunie.


 

viewscnt
Afla mai multe despre
ramona manescu
ramona manescu alde
ramona manescu transgaz
ramona manescu ministru de externe
transgaz reprezentanta bruxelles
transgaz investigatie comisia europeana exporturi gaze
exporturi gaze romania