OMV Petrom externalizează operațiuni de mentenanță, operațiuni portuare și servicii conexe, împreună cu activele aferente și angajații Zonei de producție X –Petromar, către GSP Offshore, companie autohtonă care face parte din grupul de firme GSP controlat de de Gabriel Comănescu, tranzacția fiind avizată de Consiliul Concurenței.
Astfel, în urma derulării unei proceduri de achiziție publică, între OMV Petrom și GSP Offshore SRL a fost încheiat un Acord-cadru de transfer al activității din Zona
de producție X – Petromar. Consiliul Concurenței a analizat această operațiune și a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața romȃnească sau pe o parte substanțială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal.
Profit.ro a anunțat recent că GSP Offshore SRL și OMV Petrom SA au semnat un contract-cadru pentru asigurarea serviciilor integrate offshore ale instalațiilor și echipamentelor din perimetru de mică adâncime Istria, contract pe 8 ani atribuit în urma unei proceduri de achiziție publică și estimat la peste un miliard de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea totală a contractului este una maximal estimată, sumele achitate de OMV Petrom urmând a depinde de serviciile prestate de GPS Offshore.
În calitate de antreprenor general, GSP Offshore va fi responsabilă cu integrarea unei serii de servicii care includ operațiuni și întreținere on-shore și offshore, precum și operațiuni portuare, transport maritim, servicii de aviație și alte servicii de asistență.
Proiectul este programat să înceapă în a doua jumătate a anului 2019 și are o durată estimată de 8 ani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF a ieșit la tatonări pe piața imobiliară. Își caută sediu cu chirie, însă nu este exclusă nici o achizițieLa începutul lunii iulie, în pofida nemulțumirilor exprimate public în legătură cu Legea offshore, OMV Petrom a anunțat că a lansat o nouă campanie de foraj în apele de mică adâncime ale Mării Negre, în perimetrul Istria din Marea Neagră, campanie care va costa compania peste 30 de milioane de euro.
Două sonde vor fi forate la adâncimi de peste 2.000 de metri sub fundul mării, în ape cu o adâncime de aproximativ 50 de metri. Sondele vizează suplimentarea producției din zăcământul Lebăda Est (țiței și gaze asociate), descoperit în 1979.
Până în prezent, OMV Petrom a investit în producția offshore din apele de mică adâncime din Marea Neagră peste 350 de milioane de euro între 2014 și 2018, inclusiv pentru forarea a zece noi sonde și sidetrack-uri, modernizarea sistemului de comprimare a gazelor și modernizarea instalațiilor de producție.
Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (blocul Istria) și activități de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).
Producția de țiței și gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2018, a reprezentat circa 17% din producția Grupului în România. Producția de țiței și gaze provenită din Marea Neagră în 2018 este echivalentă cu cantitatea necesară pentru a încălzi 1 milion de gospodării timp de un an sau pentru a face plinul a 3,5 milioane de autoturisme.
Producția provine din cinci zăcăminte aflate în exploatare: Lebăda Est (descoperit în 1979), Lebăda Vest (descoperit în 1984), Sinoe (descoperit în 1988), Pescăruș (descoperit în 1999) și Delta (descoperit în 2007 ).