Un număr de 3 companii din sectorul energiei electrice au fost sancționate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu amenzi contravenționale în sumă cumulată de peste 18 milioane lei, fiind acuzate de practici de manipulare a pieței angro de energie pe segmentul contractelor bilaterale, prin ″tranzacții pre-aranjate″.
Amenzile au fost stabilite ca procente din cifrele de afaceri ale companiilor sancționate din anii anteriori contravențiilor, cea mai mare, de 7,73 milioane lei, fiind cea aplicată Land Power SRL, care deține și operează parcul eolian Dorobanțu-Topolog din județul Tulcea, cu putere instalată totală de 84 MW.
Până de curând (inclusiv în momentul tranzacției vizate de sancțiunea ANRE), societatea a aparținut grupului rus Lukoil. Ea a fost preluată extrem de recent de către grecii de la PPC, cei care au achiziționat toamna trecută și cele mai importante operațiuni din România ale italienilor de la Enel.
Practica uzuală în contractele de achiziții de companii prevede includerea de clauze potrivit cărora, pentru obligații de plată devenite efective după preluare, dar în urma unor acțiuni de dinaintea acesteia, răspunderea să rămână în sarcina fostului proprietar. ANRE a decis sancțiunile pe 29 martie, iar PPC a finalizat preluarea Land Power SRL pe 26 martie.
Celelalte firme sancționate sunt Energy Republic Trading SRL (amendă de 6,33 milioane lei), controlată și condusă de Răzvan Dumitru Ionescu, potrivit termene.ro, și QMB Energ SRL (amendă de 3,93 milioane lei) a lui Cristian Bere și Corina Milea. Ambele se află în prezent în insolvență.
Potrivit ANRE, cele trei companii amendate s-ar fi ″implicat în practici de manipulare a pieței angro de energie electrică″, prin tranzacții ″încadrate în subcategoria tranzacțiilor de spălare tip prearanjate – <pre-arranged trading>, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) și ii) din același act normativ″.
Sursa citată arată că au fost vizate 3 tranzacții între Energy Republic Trading și QBE Energ și o tranzacție între Land Power și Energy Republic Trading.
CITEȘTE ȘI Microsoft a anunțat cât vor costa update-urile pentru Windows 10 după încetarea suportuluiSancțiunile au fost decise de ANRE în urma unor acțiuni de investigație desfășurate de Autoritate la sesizarea OPCOM, efectuată prin Platforma de notificare a ACER.
″Reamintim că rolul principal al ANRE este acela de a asigura un mediu concurențial sigur și echitabil în sectorul energetic, protejând interesele consumatorilor și sprijinind dezvoltarea sustenabilă a pieței de energie din România. Monitorizăm permanent respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează buna funcționare a pieței de energie″, a transmis Autoritatea.
Aceasta a precizat că amenzile contravenționale aplicate se constituie integral ca venit la bugetul de stat.
CITEȘTE ȘI Cursul valutar anunțat de BNR. Nou record pentru aurTot anul acesta, în februarie, ANRE a sancționat cu amenzi în valoare cumulată de peste 537 milioane lei (aproape 108 milioane euro) un număr de 4 traderi (3 dintre ei și furnizori) de energie electrică pentru încălcarea interdicției UE privind manipularea sau tentativa de manipulare a pieței angro de profil, fapt care a transformat statistic România în ″campioana″ detașată a Uniunii la nerespectarea reglementărilor în domeniu.
România deține și ″trofeul″ celei mai mari amenzi individuale dictate vreodată în UE pentru contravenții la legislația pieței de energie, cu sancțiunea de peste 73 milioane euro la adresa Tinmar Energy, care a contestat-o atât printr-o declarație publică detaliată, cât și în instanța de judecată.