Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a discutat în cadrul întâlnirii pe care a avut-o sâmbătă cu premierul Nicolae Ciucă, printre altele, despre subvenția la gigacalorie și despre preluarea ELCEN de către Primăria Capitalei.
"Am discutat despre contribuția statului la subvenția pentru gigacalorie pentru București, dar și pentru celelalte orașe care au sisteme centralizate de încălzire. Al doilea subiect este intenția municipalității, de 15 ani, de a prelua ELCEN și a unifica producția, transportul și distribuția energiei termice", a declarat Nicușor Dan, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu șeful Executivului la Palatul Victoria.
Edilul a afirmat că Primăria nu a cerut bani de la Guvern pentru acest an și a menționat că va exista o mare dificultate în ianuarie 2022, deoarece la sfârșitul acestui an municipalitatea nu o să mai aibă niciun ban în cont.
„Răspunsul a fost că toată analiza vizează toate cererile municipalităților, care totalizează trei miliarde de lei, și că ea o să fie făcută în contextul elaborării bugetului pe anul 2022, la care Guvernul a început să lucreze. (...) Noi nici nu am cerut bani, am fost foarte onești. Au existat mai multe discuții prin intermediul Asociației Municipiilor și în mod foarte onest primăriile care nu au de plată facturi în 2021, facturile noastre, cea din noiembrie se plătește în ianuarie, cea din decembrie o plătim în februarie. Nu am cerut bani pentru anul ăsta, în schimb am spus și fostului prim-ministru și actualului prim-ministru că vom avea o mare dificultate în ianuarie 2022”, a explicat Nicușor Dan.
El a precizat că atunci când a preluat mandatul de primar exista o datorie de 3 miliarde de lei.
„Când am preluat acest mandat, am preluat o datorie de 3 miliarde de lei. Avem un buget, o să vedem execuția în funcție de banii pe care o să-i primim în decembrie, o să avem niște venituri totale de 4,4-4,5 miliarde de lei. Din acești bani am plătit cam 1 miliard datoriile acumulate de fosta administrație, am mai rămas cu datorii, dar care spre deosebire de fosta administrație am reușit să le eșalonăm astfel încât să fim solvabili în piață. Faptul că la un moment dat avem 60 de milioane de lei în cont nu înseamnă nimic în condițiile în care avem încă datorii. Totul este să ne uităm la cifrele macro și să vedem că subvenții care practic ar trebui să se dubleze anihilează orice șansă de dezvoltare”, a afirmat Nicușor Dan.
CITEȘTE ȘI Tesla a renunțat să mai ceară ajutoare de stat pentru fabrica de baterii din GermaniaPrimarul general a recunoscut că la sfârșitul acestui an Primăria nu va mai avea niciun ban în cont.
”La sfârșitul anului 2021 noi nu o să mai avem niciun ban în cont. Vom plăti din ei subvenția pentru termie, vom plăti din ei subvenția pentru transportul public, vom plăti acele lucrări pe care avem să le plătim, o să plătim o parte din datoria de la Otokar de 165 de milioane care a rămas din fosta administrație, o să plătim datorii făcute de companiile municipale. Fiți siguri că avem o cheltuire judicioasă a banului public și nu dăm bani pe prostii, pe concerte, pe târgur”, a precizat edilul.
CITEȘTE ȘI Joao Brigido, Philip Morris România: Vânzările de țigarete ar putea să devină istorie în multe țări, în decurs de 10 până la 15 aniÎntrebat ce se va întâmpla dacă Ministerul Finanțelor nu îi va da banii solicitați, Nicușor Dan a răspuns: ”La ministrul Finanțelor 3+4, adică datorie de 3 și cu obligațiile noastre de 4 e mai mic decât 4,5. Matematica, din păcate, e alta. Legat de chestiunea, cine acordă bani, bugetul pe anul 2022 este atributul Parlamentului și sper să existe înțelepciune în Parlament astfel încât autoritățile locale care sunt în dificultate să poată să fie ajutate să treacă această iarnă. (…) Sunt foarte optimist că o primim un ajutor din partea statului așa cum sunt foarte optimist că o să primească toate orașele care au sisteme centralizate de încălzire”.
Nicușor Dan a amai afirmat că bucureștenii vor plăti factura pe noiembrie la prețul de 164 de lei gigacaloria.
„Pentru locuitorii Capitalei mesajul este că în acest moment tariful pe care ei îl au de plătit pentru gigacalorie este 164 de lei. Eventual, și eu mi-aș dori ca acest tarif să crească în mod echilibrat, acel tarif pe care eventual îl vom mări, va fi plătit peste 2 luni de la momentul la care vom da acea hotărâre de Consilul General. Pentru factura de noiembrie care va fi plătită în ianuarie, bucureștenii să știe că vor plăti 164 de lei, pentru factura de decembrie pe care o vor plăti în februarie, dacă nu se întâmplă nimic în Consiliul General, vor plăti 164 de lei”, a declarat Primarul Capitalei.
CITEȘTE ȘI Polițiști de la Rutieră acuzați că luau pizza și porții de mâncare de la curierii pe care-i prindeau în trafic. „Bani mulți, dar și mâncare, ca mită.”El a explicat că problemele sistemului de încălzire centralizată au fost acumulate în ani.
„Problemele sistemului de încălzire centralizată s-au acumulat în ani, au fost ani întregi în care nu s-au plătit bani necesari, fosta administrație a adus RADET-ul în faliment. Ce putem să facem este să intervenim de urgență în momentul în care se produc avarii și din păcate se vor produce avarii. În momentul în care vom reuși să avem pe de o parte o capacitate mai bună de răspuns. (...) Am reușit să semnăm contractul de 300 de milioane de euro pentru a repara 12 kilometri și o să vedeți anul viitor un ritm mai mare de înlocuire a conductelor”, a conchis primarul Capitalei.