Noul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, spune că există bani la buget pentru a ajuta primăria Capitalei cu subvenția pentru căldură, dar a avertizat că trebuie purtată o discuție serioasă între ministerele de resort și primarul general Nicușor Dan, inclusiv compania Termoenergetica. Câciu spune că s-au alocat bani primăriei, inclusiv în anii trecuți, și nu înțelege de ce se acumulează datorii, fără ca populația să aibă căldură. Ministrul a avertizat că există și instrumente de control cu privire la cheltuirea banilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Trebuie să ne vedem foarte serios cu domnul Nicușor Dan. E foarte simplu să spunem alocăm bani. Să știți că Primăria capitalei are bani! Un primar gospodar putea să mute prin hotărârea consiliului general, pe baza rectificărilor interne și locale, trebuia să rezolve problemele.Noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și foarte aplicată cu domnul primar general, pentru că aicea nu este între ministrul finanțelor, ministrul energiei, primarul capitalei, este vorba despre oameni”, a declarat ministrul Finanțelor.
”Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dumneavoastră și nu aveți nici dumneavoastră, nici eu nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-re bani, cineva nu-l finanțează, dacă trebuia să-l finanțeze sau etc”, a adăugat Câciu.
”Această primărie a capitalei este cea mai bogată capitală din România, Când a avut nevoie de la bugetul de stat a primit pe ceea ce și-a prognozat ca și cheltuieli. Acuma nu înțeleg de ce nu avem căldură, nu că nu avem căldură sau avem probleme, de ce nu avem apă caldă de un an de zile”, a mai spus ministrul.
Acesta a estimat că după minivacanța de 1 decembrie, până pe 10 decembrie, pnetru că ”probabil unii sunt la muncă, probabil demnitarii primari”, va exista o discuție în această privință, inclusiv cu compania Termoenergetica.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii variante SARS-CoV-2 B.1.1.529Ministrul Finanțelor a mai declarat că primăria Capitalei este bogată, iar banii trebuie folosiți în mod eficient, altfel existând și instrumente de control.
”Domnul primar general trebuie să înțeleagă un lucru: banii de la bugetul de stat vin, banii aceea trebuie folosiți nu pentru a sta în conturi, prost distribuiți sau mă rog deficitar distribuiți, ci pentru oameni”, a spus Câciu.
”Trebuie să știți un lucru: există instrumente. Poate dânsul ne privește, poate ne privește și trebuie să înțeleagă că vrem să avem o discuție în interesul cetățenilor. Nu vrem să ajungem în acțiuni de control, în acțiuni de situații în care trebuie ca stat să luăm măsuri în protejarea propriilor cetățeni față de un primar ales de acești cetățeni”, a mai spus ministrul.
CITEȘTE ȘI PRIMA DECIZIE Guvernul Ciucă permite angajările la stat și în prima parte a anului viitorMinisterul de Finanțe a dat asigurări că există bani la buget, dar trebuie văzut cum sunt chetuiși, fără a fi rispiți, referindu-se și la suma solicitată de primarul general.
”Stați un pic, este vorba de cât estimează dansul. Dânsul a mai stimat că a doua zi după ce este ales primar, facem duș. Eu și cei care suntem implicați în această discuție trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu banii dați până acuma (...) E vorba de a nu da niște bani din nou, iar dumneavoastră și cu mine să nu primim acea căldură, pentru că asta s-a întâmplat în București”, a spus Câciu, adăugând că ”bani la primăria capitalei s-au dus și în acest an, s-au dus și în anii trecuți”, dar primăria acumulează datorii tocmai pe acest subiect.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Protecția Consumatorilor închide magazine Mega Image și Carrefour. "Nicio zi fără curățenie!"Primarul Nicușor Dan propune de la 1 decembrie o creștere a prețului gigacaloriei pentru populație de la 164 lei la 280 lei, a anunțat acesta în cadrul ședinței de Consiliu General de vineri. Această cifră a rezultat în urma discuțiilor cu consilierii generali. PNL și PMP au fost de acord, PSD și USR, nu. Pentru tariful de 280 de lei, subvenția plătită în plus de municipalitate pentru a acoperi diferența de preț ar fi de 320 milioane lei, pe lângă cei 950 milioane lei cât se plătește în prezent.
Primarul spune că a ajuns la tariful de 280 de lei după următoarea analiză: ”Am făcut o evaluare a creșterii de preț pentru cetățenii care au centrale individuale și am făcut comparație cu creșterea pe care dumnealor o suportă de la 1 noiembrie și am luat în calcul și calitatea servicului pe care îl oferim. Acest 280 lei este mai puțin decât prețul plătit de bucureștenii cu centrală de apartament. Am luat în calcul și că prețul la gigacalorie pentru populație nu s-a mărit din 2011. Atunci prețul global al gigacaloriei era 320 lei, iar acum a ajuns la 980 lei, iar noi plătim diferența prin subvenție. Ne-am uitat și la prețul gigacaloriei în orașele din țară. Înainte de scumpirile de la 1 noiembrie, în orașele cu sistem centralizat de încălzire era 280, iar după scumpiri a ajuns între 350 și 500 lei”, a declarat Nicușor Dan.
Primarul spune că a solicitat ajutor de la Guvern, peste 900 milioane lei, și este optimist că va primi sprijin.