Ordinul de aprobare a normelor de aplicare a legislației de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie și gaze a fost publicat în Monitorul Oficial, transmite Ministerul Energiei.
"IMPORTANT! Începând de astăzi, IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă, furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!", anunță instituția.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel de cereri trebuie depuse și de către întreprinderile individuale și familiale, microîntreprinderile, PFA, cabinetele medicale individuale și alte profesii liberale, care sunt scutite și ele în această iarnă de la plata tarifelor reglementate (transport și distribuție), certificatelor verzi, contribuției de cogenerare și accizei la energie electrică, respectiv a tarifelor reglementate și a accizei la gaze naturale, precum și de către spitalele și unitățile de învățământ publice și private, creșele, ONG-urile, unitățile de cult și furnizorii de servicii sociale publici și private, care beneficiază de plafonarea prețurilor finale de furnizare la cel mult 1 leu/kWh la energie și 0,37 lei/kWh la gaze.
Cererea poate fi descărcată de aici: http://energie.gov.ro/ordin-decontare/.
Potrivit sursei citate, începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.
CITEȘTE ȘI Bugetul pe 2022 ar putea avea un deficit de 5,84% din PIB. Secretar de stat: Voucherele de vacanță vor fi prinse în bugetul de anul viitorNormele prevăd că cererea, însotită de declarație pe proprie răspundere, se poate depune în perioada de aplicare a schemei, urmând ca facilitatea să se acorde de către furnizori începând cu luna depunerii cererii. În lipsa declarației, cererea nu poate fi luată în considerare.
Prin excepție, pentru luna noiembrie 2021 cererea poate fi depusă și în luna decembrie 2021, se precizează în norme.
CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății propune introducerea certificatului verde "universal", pentru toate activitățile, atunci când incidența are o creștere "susținută" timp de trei săptămâni și renunțarea la el când incidența scade timp de trei săptămâniPlafonarea prețurilor se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unități de învățământ publice și private definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, creșe, organizații neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.
Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preț de referință de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preț de referință al gazului natural de 125 lei/Mwh.
CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila, despre valul cinci al pandemiei: E posibil să vină la jumătatea lunii ianuarieCantitățile de energie pentru care se acordă compensație:
- 300 kwh/lună - 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
- echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
"IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensației de maximum 10%", mai precizează Ministerul Energiei.