Compania energetică de stat din Ucraina, Naftogaz, a anunțat că un tribunal de arbitraj de la Haga ar fi condamnat Moscova la plata unor despăgubiri în valoare de cinci miliarde de dolari, pentru activele Naftogaz pe care le-a expropriat în mod ilegal cu prilejul anexării Peninsulei Crimeea în 2014, informează AFP.
Directorul general de la Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, a catalogat decizia tribunalului de arbitraj de la Haga drept "o victorie importantă pe frontul energetic" și a adăugat că, în viitor, se așteaptă și la alte decizii în favoarea Ucrainei, scrie Agerpres.
"În pofida tentativelor Rusiei de a obstrucționa justiția, tribunalul de arbitraj a ordonat Rusiei să despăgubească Naftogaz pentru pierderi în valoare de până la cinci miliarde de dolari", a informat Naftogaz.
Contenciosul viza activele Naftogaz care ar fi fost expropriate de Rusia, cu prilejul anexării Peninsulei Crimeea în 2014, care ulterior a fost alipită Rusiei, în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de comunitatea internațională. Considerând că a fost prejudiciată de anexare, grupul energetic ucrainean a sesizat în 2026 tribunalul de arbitraj, care a derulat audieri până în luna martie 2022, și miercuri a dat verdictul, susține Naftogaz.
Compania ucraineană a precizat că dacă Rusia refuză să plătească, în mod voluntar, despăgubirile ordonate de tribunalul de arbitraj, Naftogaz susține că ar putea iniția o procedură prin care să aibă dreptul de a pune în aplicare decizia pe teritoriul acelor state unde sunt amplasate active ale Federației Ruse. Naftogaz, companie care deținea în Crimeea inclusiv zăcământul offshore de gaze Chornomornaftogaz, nu a oferit detalii cu privire la activele rusești de peste hotare pe care le-ar putea viza.
Autoritățile de la Kiev și companiile ucrainene s-au îndreptat din ce în ce mai des spre tribunalele de arbitraj, jurisdicții de drept privat internațional, pentru a-și apăra drepturile în disputa cu Rusia.