Complexul Energetic Oltenia, peste jumătate de miliard de euro bani proprii pentru certificate CO2

Complexul Energetic Oltenia, peste jumătate de miliard de euro bani proprii pentru certificate CO2
scris 13 apr 2023

Compania de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, a plătit din fonduri proprii peste 500 de milioane de euro pentru a-și îndeplini obligația de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru producția de electricitate a anului trecut, achiziția fiind finanțată și printr-un grant de la bugetul de stat.

″În data de 12.04.2023, Complexul Energetic Oltenia a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor CO2 aferente energiei produse in anul 2022″, a transmis compania.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut în martie, dar sub așteptări. Creșterea de prețuri lunară se menține ridicată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut în martie, dar sub așteptări. Creșterea de prețuri lunară se menține ridicată
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit sursei citate, achizițiile de certificate au fost efectuate pe piața primară EEX, piața secundară spot EEX și la Bursa Română de Marfuri (BRM).

Prețul certificatelor CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere  de la 4-5 euro în anul 2017 până la peste 96 euro în anul 2023. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2022, peste 500 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei″, se menționează în comunicatul CEO.

Elon Musk: Twitter este aproape să ajungă la un flux de numerar pozitiv CITEȘTE ȘI Elon Musk: Twitter este aproape să ajungă la un flux de numerar pozitiv

Recent, Guvernul a decis să acorde companiei un grant nerambursabil de la bugetul de stat în sumă de aproape 91 milioane euro, pentru achiziții de certificate CO2 anul acesta și în 2024.

″Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certficat, în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. CE Oltenia a respectat în fiecare an termenul prevăzut de legislație″, a conchis CEO.

Ministrul Budăi: Interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat este un subiect extrem de sensibil. Discutăm foarte mult și cu constituționaliștii pentru că interzicerea dreptului la muncă este neconstituțională CITEȘTE ȘI Ministrul Budăi: Interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat este un subiect extrem de sensibil. Discutăm foarte mult și cu constituționaliștii pentru că interzicerea dreptului la muncă este neconstituțională

Compania va fi scutită de obligația legală de a distribui dividende în proporție de 50% din profit, Ministerul Energiei considerând că câștigul masiv raportat pe 2022 a fost strict ″pe hârtie″. În toamna anului trecut, CEO estima pentru întreg anul un profit net de 3,3 miliarde lei. În prezent, pe baza situațiilor financiare preliminare, estimarea a urcat la 3,6 miliarde lei.

În plus, Ministerul Energiei ar fi trebuit să majoreze capitalul companiei prin aport în numerar, din bugetul propriu, cu 180 milioane euro, până la finalul trimestrului I al anului. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că termenul va fi amânat până la sfârșitul lui 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate de emisii de gaze cu efect de sera
certificate co2
termocentrale bulgaria
eppo kovesi
parchetul european