Liberalizarea întregii piețe de gaze naturale în Romania aduce și consumatorului casnic avantajul de a decide furnizorul cu oferta cea mai bună pentru el. Să nu ne fie teamă ca nu va ști să aleagă, acum sau în viitor. Concurența în furnizarea de gaze naturale va aduce beneficiile pe care le aduce concurența în orice domeniu. Putem vedea deja tendința de scădere a prețului la gaze ofertat către consumatorul casnic. Acest lucru, combinat cu posibilitatea de a schimba rapid furnizorul, online, de pe canapea, va crea o competiție acerbă în piața de gaze naturale din România, din care principalul câștigător va fi consumatorul casnic. După experiența de 14 ani în zona consumatorilor industriali, Nova Power & Gas intră și în competiția pentru consumatorul casnic – declară Mircea Bica, CEO Nova Power & Gas.
O parte din consumatori sunt reticenți la a schimba furnizorul clasic, tradițional, cu un furnizor din piața liberă. Există, cu adevărat, riscuri?
Pentru că discutăm de o piață reglementată, sub control continuu ANRE, nu există riscuri pentru consumatorii finali. Puteți observa ca există deja oferte cu preț fix garantat pentru perioade mai lungi de timp – 6 luni sau chiar 1 an. La expirarea acestei perioade, consumatorul poate din nou, foarte ușor, în aproximativ 10 minute online, să caute și să aleagă oferta cea mai bună. Competiția va aduce cu siguranță prețuri mai mici, cum se întâmpla în orice sector.
În cazul în care un furnizor crește prețul semnificativ sau nu mai poate furniza, consumatorul va trece imediat la alt furnizor, având o listă opțiuni din care poate alege. În plus, reglementările ANRE nu permit oscilații de preț nejustificate sau întreruperea alimentării cu gaze. Singurul scenariu în care un consumator poate ajunge să fie deconectat este pentru neplata facturii.
Ce ofertă propune Nova Power & Gas pentru liberalizare? Care e diferența față de oferta standard de dinainte?
Nova Power & Gas le propune clienților casnici eligibili o ofertă la un preț eminamente competitiv, mai mic decat prețul reglementat actual, dar și mai mic decât prețul din oferta standard anterioară, cu aproximativ 25%, ceea ce aduce reduceri de costuri de câteva sute de lei anual. Planul nostru este ca înainte de 31.12 sa venim cu noi oferte cu preț fix pentru anul viitor.
Cum se face contractarea? Este un proces complicat?
La Nova Power & Gas contractarea are loc exclusiv online, pe pagina http://novapg.ro/calculator. Tot procesul constă în câțiva pași simpli și intuitivi. Nu este necesară deplasarea de acasă, nu este nevoie de niciun drum la sediile noastre. Echipele noastre sunt mereu disponibile, online și la telefon, pentru a ajuta în acest proces. Credem cu tărie că digitalizarea procesului de contractare și de suport este extrem de importantă și eficientă, mai ales în condițiile măsurilor de distanțare socială, și vom investi în continuare în platforma digitală.
Care sunt riscurile pe care le poate resimți un consumator individual, odată cu liberalizarea, și dacă acesta alege să migreze, dar și daca alege să rămână cu furnizorul actual?
Liberalizarea aduce mai mult avantaje și condiții favorabile pentru consumator decât riscuri. Consumatorul casnic, dacă are cea mai bună ofertă de la furnizorul actual, va rămâne probabil la acesta. Trebuie însă să se informeze pentru a afla care este cea mai bună ofertă.
După expirarea perioadei de prețuri fixe, de ce și în ce măsură poate crește prețul pentru client?
Pe lângă prețul energiei furnizate, factura de gaze mai conține și tarife de transport și de distribuție, care sunt reglementate și independente de oferta de gaze. Acestea se adaugă peste prețului gazului ofertat de furnizor, exprimat cel mai des în MWh.
Oferta Nova Power & Gas cu preț fix garantat pe 6 luni va fi completată în lunile următoare cu oferte flexibile pe perioade mai lungi sau mai scurte cu preț garantat.