Ministrul Energiei: Cei care fac economie la energie ar putea primi un bonus. Nu venim numai cu ”trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult”

Ministrul Energiei: Cei care fac economie la energie ar putea primi un bonus. Nu venim numai cu ”trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult”
scris 14 sep 2022

Guvernul are în vedere acordarea unui bonus consumatorilor care în mod voluntar vor face economie la energie, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

De ce este important: Clienții casnici al căror consum mediu lunar de electricitate realizat la locul de consum anul trecut a fost între 100,01 - 300 kWh vor beneficia în continuare de un preț plafonat de 0,8 lei/kWh, dar numai în limita unui consum lunar de cel mult 255 kWh, prevede ordonanța de urgență de modificare a măsurilor de temperare a scumpirilor la energie adoptată recent de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Explozie la Șantierul Naval de la Orșova CITEȘTE ȘI Explozie la Șantierul Naval de la Orșova

Acum, ministrul Energiei arată că cei care vor consuma sub un anumit prag din plafonul de 255 kWh ar putea beneficia de un stimulent.

”Ne gândim și la (…) o modalitate de a bonifica pe cei care doresc să facă acest lucru și vrem să venim nu numai cu ”trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult”, ci și dacă cumva economisesc, să câștige ceva și ne gândim să îmbinăm aceste lucruri”, a arătat Virgil Popescu, care a mai precizat că în prezent este analizat acest mecanism ”cum ar trebuie să fie în așa fel încât să fie stimulativ”.

Aderarea României la OCDE va costa aproape 6 milioane euro, care trebuie plătite lunile acestea. Guvernul pregătește și sporuri pentru bugetarii din ministere, după modelul PNRR CITEȘTE ȘI Aderarea României la OCDE va costa aproape 6 milioane euro, care trebuie plătite lunile acestea. Guvernul pregătește și sporuri pentru bugetarii din ministere, după modelul PNRR

Începând cu 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro vor plăti o contribuție de solidaritate.

Pentru casnicii care au consumat în medie anul trecut cel mult 100 kWh pe lună, se menține plafonul actual de 0,68 lei/kWh, fără limită de consum.

Spitalele, unitățile de învățământ, creșele și furnizorii de servicii sociale vor plăti maximum 1 leu/kWh, de asemenea fără limită de consum.

Pentru IMM-uri, companiile din industria alimentară și instituțiile publice altele decât cele de mai sus, plafonul va fi de 1 leu/kWh, însă doar pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021. Entitățile care nu au istoric de consum pe 2021 vor beneficia de plafon pentru 85% din consumul realizat lunar.

Ceilalți consumatori noncasnici nu vor mai beneficia de plafonare.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
energie
bonus
stimulent
guvern
virgil popescu