Ministrul austriac de Finanțe spune că oferta norvegienilor pentru anumite părți ale OMV nu este atractivă

Ministrul austriac de Finanțe spune că oferta norvegienilor pentru anumite părți ale OMV nu este atractivă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2022

Ministrul austriac de Finanțe, Magnus Brunner, a declarat că vânzarea anumitor părți din grupul energetic OMV către un consorțiu de companii norvegiene "nu este congruentă cu obiectivele statului", informează APA.

La finele lunii octombrie, presa austriacă a informat că un consorțiu care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum și traderul global de mărfuri Trafigura și fondul de investiții Bluewater, și-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV. Oferta consorțiului norvegian, care nu include divizia OMV Petrom și nici operațiunile de explorare și producție ale OMV din Rusia, evalua un pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 și 7 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
UniCredit Bank vine la Bursa București cu obligațiuni de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI UniCredit Bank vine la Bursa București cu obligațiuni de 100 milioane euro

Luni, la o întâlnire cu jurnaliștii austrieci, Magnus Brunner a spus că oferta consorțiului norvegian nu garantează securitatea aprovizionării cu energie pentru populația Austriei. "Ar fi o vânzare a bijuteriilor de familie ale statului fără o îmbunătățire a status quo-ului", a spus oficialul austriac.

Magnus Brunner a cerut holdingului de stat OBAG, care este cel mai mare acționar individual la OMV cu un pachet de 31,5% din acțiuni, să examineze situația actuală și perspectivele viitoare pentru livrările de gaze în Austria. La finalul analizei, OBAG a ajuns la concluzia că cea mai viabilă opțiune ar fi crearea unui organism guvernamental responsabil de coordonarea achizițiilor de gaze pentru că ar costa foarte puțin și ar ridica riscuri mici pentru guvern deoarece organismul de coordonare nu ar acționa el însuși ca cumpărător de gaze.

A fost analizată și o preluare completă de către o companie de stat a achizițiilor de gaze însă nici șeful OBAG, Edith Hlawati, și nici ministrul de Finanțe, Magnus Brunner, nu sunt receptivi la această idee pentru că ar însemna preluarea contractelor de aprovizionare convenite cu Gazprom de către statul austriac precum și asumarea riscurilor asociate cu tranzacțiile de gaze. În plus, ar fi nevoie de o lege privind naționalizarea subsidiarei OMV care se ocupă cu tranzacțiile cu gaze, ceea ce ar putea genera îngrijorări în interiorul Comisiei Europene.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
magnus brunner