Ministerul Energiei a anunțat marți că trimite Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un raport privind verificările făcute de Corpul de control al ministrului la Direcția Generală Țiței și Gaze Naturale din cadrul instituției, în urma cărora a descoperit „posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni”.
Astfel, în cazul unor contracte privind concesionarea serviciilor publice de distribuție a gazelor naturale, reprezentanți ai fostului Minister al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și-ar fi exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, în timp ce firma concesionară, Tehnologica Radion, nu ar fi realizat investițiile asumate prin contract, scrie News.ro.
Firma de construcții Tehnologica Radion, intrată în insolvență în septembrie 2014, este controlată de Theodor Berna, un om de afaceri controversat, cercetat în mai multe dosare ale procurorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recent, Berna l-a denunțat pe deputatul Sebastian Ghiță la DNA, acuzându-l de șantaj, și s-a constituit parte civilă cu suma de 610.000 lei în dosarul în care Ghiță a fost trimis în judecată alături de polițiști și procurori cu funcții de conducere în Prahova.
În raportul publicat de Ministerul Energiei se precizează că fostul minister al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA) - din care s-a desprins ulterior Ministerul Energiei - i-a concesionat societății Tehnologica Radion SRL serviciile publice de distribuție a gazelor naturale din comunele Poiana Lacului, Bârla și Lunca Corbului, din județul Argeș.
Verificările corpului de control al Ministrului Energiei fac referire la trei contracte încheiate în anii 2010 și 2011 între Tehnologica Radion SRL și MECMA.
CITEȘTE ȘI Confesiunile unui director de hotel all inclusiveTehnologica Radion SRL se obligase să realizeze, în primul an de contract, investiții de 4,66 milioane lei (1,1 milioane euro) fără TVA în comuna Bârla. Însă Corpul de control a descoperit că firma nu a făcut dovada realizării programului de investiții.
De altfel, la doi de la semnarea contractului de concesiune Tehnologica Radion nici măcar nu începuse lucrările de investiții, lucru confrimat și de reprezentanții comunei Bârla.
Din raport reiese că „nu s-a putut stabili cu certitudine” dacă reprezentanții Ministerului Economiei au calculat și încasat penalitățile prevăzute pentru perioada de peste trei ani în care concesionarul nu a dovedit că a realizat investițiile, care erau de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, calculate la valoarea investiției nerealizate.
„Din analiza documentelor s-a constatat faptul că nu a fost executată scrisoarea de garanție bancară de bună execuție pentru garantarea investițiilor asumate, în valoare de 3% din valoarea totală a investiției, așa cum a fost prevăzut la art. 6.7. din Contractul de concesiune nr. 177/2011, existând astfel indicii că aceste prevederi contractuale nu au fost respectate de către reprezentanții Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri”, arată nota Corpului de control.
Tehnologica Radion a solicitat în anul 2013 și 2015 încetarea acestui contractul de concesiune.
De asemenea, potrivit raportului, Tehnologica Radion nu a realizat nici investițiile asumate în comuna Lunca Corbului, în sumă de 4,41 milioane lei fără TVA în primii patru ani de la atribuirea contractului.
Compania nu a făcut nici de această dată dovada realizării programului de investiții.
Corpul de control arată, totodată, în raport că „nu au fost prezentate documente din care să rezulte dacă reprezentanții Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri au verificat stadiul de realizare a lucrărilor de investiții”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIG, cea mai mare societate de asigurări din România, preia AXA, firma locală a celui mai mare asigurător din lumeÎn ceea ce privește contractul de concesiune atribuit Tehnologica Radion pentru serviciul public de distribuție a gazelor naturale din comuna Poiana Lacului, aici compania a realizat investițiile asumate prin contract doar în proporție de 71%.
Tehnologica Radion își asumase investiții la Poiana Lacului de 3,81 milioane lei fără TVA, în primii doi ani de contract.
Reprezentanții Ministerului de atunci al Economiei au încheiat un act adițional cu Tehnologica Radion prin care au prelungit cu doi ani perioada în care compania își putea finaliza lucrările de investiții.
Decizia a fost luată deși motivele invocate de firmă nu se încadrau în cazurile prevăzute în contract, situații care ar fi permis încheierea unui act adițional.
„Doi ani mai târziu de la data solicitării unei noi prelungiri a Contractului de concesiune nr. 14/2010 cu încă 24 de luni, stadiul lucrărilor pentru concesiunea Poiana Lacului, județul Argeș, era tot de 71%, ca în urmă cu doi ani”, arată raportul Corpului de control al ministrului Energiei.
Nici în acest caz nu s-a putut stabili cu certitudine dacă reprezentanții Ministerului Economiei au calculat și încasat penalitățile prevăzute, de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere, pentru o perioadă de peste doi ani în care concesionarul, Tehnologica Radion, nu a făcut dovada realizării a 29% din investiție.
De altfel în niciunul dintre contractele încheiate, „nu a fost executată scrisoarea de garanție bancară de bună execuție pentru garantarea investițiilor asumate, în valoare de 3% din valoarea totală a investiției (...) existând astfel indicii că aceste prevederi contractuale nu au fost respectate de către Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, care și-au exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, creând astfel un avantaj patrimonial societății Tehnologica Radion SRL””.