Borza a împrumutat gratis Prospecțiuni SA pentru ca firma lui Tender să participe la o licitație în Croația

Borza a împrumutat gratis Prospecțiuni SA pentru ca firma lui Tender să participe la o licitație în Croația
scris 2 aug 2016

Firma Euro Insol a lui Remus Borza, administratorul judiciar al Prospecțiuni SA, companie controlată indirect de omul de afaceri Ovidiu Tender și aflată în insolvență, a acordat în iunie Prospecțiuni SA un împrumut fără dobândă în valoare de circa 1,17 milioane lei, în baza căruia furnizorul român de servicii geologice și geofizice pentru industria de țiței și gaze a obținut o scrisoare de garanție de la Banca Transilvania, care i-a permis să se înscrie la o licitație organizată de compania petrolieră croată INA. 

"În luna iunie 2016 a fost inițiată o discuție cu reprezentanții Băncii Transilvania - sucursala Lipscani, în vederea obținerii unei scrisori de garanție bancară în cuantum de 250.000 euro, pentru licitația organizată de INA Croația. Banca Transilvania a aprobat emiterea acestei scrisori, aceasta fiind emisă în data de 30.06.2016, cu valabilitate pâna în data de 23.01.2017. Această scrisoare de garanție bancară a fost garantată cu un depozit de cash colateral în cuantum de 1.171.500 lei, ca urmare a unui împrumut acordat de administratorul judiciar", se arată într-un document recent al Euro Insol.

Urmărește-ne și pe Google News

INA este controlată în proporții aproape egale de către statul croat și de grupul petrolier ungar MOL. Anul trecut, compania a înregistrat pierderi de peste 190 milioane euro, la venituri totale de circa 2,5 miliarde euro, din cauza scăderii cotațiilor internaționale la țiței și gaze.

Microsoft se împrumută cu 20 miliarde dolari pentru LinkedIn, una dintre cele mai mari emisiuni de obligațiuni corporative din istorie CITEȘTE ȘI Microsoft se împrumută cu 20 miliarde dolari pentru LinkedIn, una dintre cele mai mari emisiuni de obligațiuni corporative din istorie

Euro Insol precizează că INA organizează licitație pentru atribuirea unui contract de achiziție de date seismice în valore de circa 11 milioane euro.

"Măsurile administratorului judiciar nu s-au oprit numai la administrarea nemijlocită a activității împreună cu conducerea debitioarei, ci a acordat chiar și suport financiar în vederea asigurării premiselor necesare reorganizării cu succes a societății (...) În cazul în care Prospecțiuni va fi declarată câștigătoare a acestei licitații, menționăm faptul că începerea lucrărilor este estimată în primul trimestru al anului 2017. Durata de desfășurare a proiectului va fi de aproximativ 4 luni de zile", se precizează în documentul citat.

Aceeași sursă arată că Prospecțiuni SA a elaborat deja pachetele de date necesare pentru runda a XI-a de licitație de concesionare de perimetre de explorare și producție de țiței și gaze aflată în pregătire la nivelul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

"Nu s-a finalizat negocierea financiară cu ANRM. Așteptăm invitația la negociere. Aceasta a fost amânată datorita faptului că ANRM a amânat de două ori organizarea licitației, în toamna lui 2015 și primăvara lui 2016. Lucrare executată și nepredată clientului", precizează Euro Insol.

Premierul Yildirim susține că economia turcă este mai puternică după puciul eșuat CITEȘTE ȘI Premierul Yildirim susține că economia turcă este mai puternică după puciul eșuat

În document se mai arată că planul de reorganizare a Prospecțiuni SA prevede desființarea unui număr de 479 posturi din totalul de 751 existente, din care 107 vacante și 372 ocupate.

Altă măsură de reducere a costurilor luată de către administratorul judiciar a fost reducerea salariilor personalului de conducere și a altor salarii cu procente cuprinse între 5% și 70%, fiind semnate în acest sens circa 150 de acte adiționale la contractele de muncă. De asemenea, s-a redus săptămâna de lucru de la 5 la 4 zile.

"Pentru personalul departamentului operațiuni teren, iîn special cei care nu au domiciliul în București, s-au aprobat cererile de concediu fără plată ale salariaților. S-au stopat cursurile de pregătire profesională realizate cu furnizori externi, care presupun costuri, urmând ca în restul anului să se desfășoare doar cursuri interne. Încetarea contractelor de munca pe perioadă determinată la termenul de expirare, fără a mai fi prelungite. Sistarea sumelor alocate cursurilor de specializare și perfecționare a personalului, prin planul de training al companiei pentru anul 2016", sunt alte măsuri de reducere a cheltuielilor enumerate de către Euro Insol.

Tabelul preliminar al creditorilor Prospecțiuni SA conține creanțe admise, de toate categoriile, de 83,44 milioane lei, la care se adaugă creanțe sub condiție de aproape 59 milioane lei. La Adunarea Creditorilor din 17 iunie s-a propus stabilirea unui onorariu fix lunar in cuantum de 10.000 de euro plus TVA pentru administratorul judiciar Euro Insol, la care să se adăuge un onorariu de succes de 4% din sumele ce vor fi distribuite creditorilor. Dat fiind că nu s-a întrunit cvorumul impus de legislația în vigoare, luarea unei decizii în această privință a fost amânată. 

New Kopel și-a mărit afacerile în România cu 20% în primul semestru, la 15 milioane euro CITEȘTE ȘI New Kopel și-a mărit afacerile în România cu 20% în primul semestru, la 15 milioane euro

Cel mai mare creditor al companiei este AIG Europe Limited, subsidiara britanică a gigantului american din asigurări AIG, prin intermediul căreia grupul financiar american desfășoară activitate de asigurare și în România. Firmei i s-a acceptat la masa credală o creanță de 10,61 milioane lei. Pe locul 2 se află ANAF, cu 10,39 milioane lei, urmată de divizia europeană a firmei americane de leasing de echipamente pentru prospecțiuni seismice Micham, cu 9,79 milioane lei, BCR, cu 7,78 milioane lei, și Libra Internet Bank, cu 5,33 milioane lei. Salariații Prospecțiuni SA figurează în tabelul preliminar al creditorilor cu creanțe admise în sumă cumulată de 5,92 milioane lei.

Pe lista creditorilor se află și agențiile de credit pentru exporturi ale guvernelor Statelor Unite și Canadei, cărora li s-a acceptat înscrierea la masa credală cu creanțe în valoare cumulată de 1,1 milioane dolari (4,51 milioane lei).

Prospecțiuni SA susține că a fost obligată să ceară intrarea în insolvență atât din cauza amânării de proiecte de către clienții din industria petrolieră, după prăbușirea prețurilor la țiței și gaze, cât și ca urmare a sechestrului instituit de ANAF asupra activelor imobiliare ale companiei în dosarul Carom, în care a fost condamnat Tender, sechestru care a dus ulterior la refuzul băncii de stat Eximbank de a prelungi o linie de credit de 13 milioane lei acordată Prospecțiuni SA.

"(...) datorită faptului că toți clienții cu care Prospecțiuni a semnat contracte de lucrari ce urmează a fi executate în prima parte a anului 2016 au întârziat începerea lucrărilor și din cauza faptului că Eximbank nu a aprobat prelungirea facilității de credit acordată și a executat fondurile Prospecțiuni SA, dar mai ales a luării de către ANAF a măsurii abuzive de aplicare a sechestrului asigurător pe o parte considerabilă a patrimoniului Prospecțiuni SA, la data de 1 aprilie 2016 societatea a depus cerere de intrare in insolvență pentru a se putea proteja în sensul păstrării capacității de operare și menținerii activelor care compun patrimoniul Prospecțiuni SA", se arată într-un document al companiei.

Guvernul federal american a intrat în posesia a 10 monede rare din aur din clasa numismatică ”Double Eagle” CITEȘTE ȘI Guvernul federal american a intrat în posesia a 10 monede rare din aur din clasa numismatică ”Double Eagle”

Ovidiu Tender, care controlează furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie 2015 la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom. În dosarul respectiv, grupul Tender SA figurează ca parte responsabilă civilmente, iar ANAF a instituit sechestru asigurător asupra activelor și bunurilor întregului grup, inclusiv a celor aparținând companiilor controlate de Tender SA, cum ar fi Prospecțiuni.

Prospecțiuni SA a intrat în insolvență pe 5 aprilie 2016, în urma deciziei Tribunalului București, administrator judiciar fiind numită firma Euro Insol a lui Remus Borza, care a administrat și insolvența Hidroelectrica.

Tot în aprilie, AGA Prospecțiuni SA a refuzat să-l descarce de gestiune pe fostul președinte al Consiliului de Administrație și director general al companiei, americanul Gehrig Schultz, acuzându-l că s-a înțeles cu o firmă din Georgia, client al furnizorului român de servicii geologice și geofizice, ca Prospecțiuni SA să nu primească bani în schimbul serviciilor prestate, în valoare de peste 900.000 euro, ci participații chiar la acea firmă.

Prospecțiuni SA l-a acționat în instanță pe fostul CEO Gehrig Schultz în ianuarie, însă Tribunalul București a respins definitiv în aprilie cererea de chemare în judecată formulată de companie. Gehrig Schultz a demisionat din funcțiile de director general și președinte al CA-ului Prospecțiuni SA în iulie anul trecut. Americanul ocupa funcțiile respective din anul 2008, lui datorându-i-se atât restructurarea, cât și extinderea masivă a activităților companiei pe plan internațional.

viewscnt
Afla mai multe despre
prospectiuni sa
prospectiuni seismice
ovidiu tender
dosarul carom
euro insol
remus borza
anrm