Ministerul Energiei își propune ca obiectiv analiza stadiului și perspectivelor de realizare ale câtorva proiecte energetice majore ale României, respectiv hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, cablul electric submarin România-Turcia și construirea unui nou grup energetic la termocentrala de la Rovinari, termenul de finalizare fiind lunile iulie-august 2016, se arată în planul strategic al ministerului pe 2016.
În același document, instituția își propune continuarea interconectării sistemelor naționale de transport energie electrică și gaze naturale cu Republica Moldova și cu celelalte state vecine, "promovarea activă" a proiectului de gazoduct BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) și a Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-România) și "dezvoltarea unor noi perimetre de producție în Marea Neagră". Aceste obiective au ca termen de finalizare lunile septembrie-octombrie 2016.
"Finalizarea strategiei energetice naționale și inițierea unui proces de adoptare a acesteia prin consens politic" are ca termen de finalizare luna septembrie 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tot până în toamnă, ministerul își propune definirea conceptului de consumator vulnerabil și modificarea legii energie electrice și a gazelor naturale pentru definirea consumatorului protejat.
Instanțele românești de judecată au solicitat, anul trecut, Curții de Justiție a Uniunii Europene să decidă dacă participarea companiilor energetice de stat Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia la proiectele hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești și cablului electric submarin România-Turcia constituie sau nu ajutor de stat pentru companiile mixte create în vederea implementării acestor proiecte.
Asta după ce Fondul Proprietatea, acționar minoritar la cele trei companii de stat, a contestat în justiție hotărârile AGA prin care se aproba participarea societăților cu bani la capitalul companiilor mixte înființate pentru implementarea proiectelor energetice menționate.
CITEȘTE ȘI Secretarul de stat la Energie Cristian Bușu a fost numit președinte al CA-ului Electrica SADupă semnarea memorandumului, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation vor demarat negocierile pentru acordul investitorilor în proiect și pentru actul constitutiv al companiei mixte care urmează să îl implementeze, compania mixtă având nevoie și de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru înființare, potrivit memorandumului de înțelegere.
De asemenea, potrivit unui memorandum aprobat de Guvern în septembrie anul trecut și prezentat în exclusivitate la acea dată de Profit.ro, Complexul Energetic Oltenia și compania chineză de stat China Huadian Engineering intenționau să formeze o societate mixtă în parteneriat public-privat, Huadian Oltenia Energy SA, care să implementeze proiectul construirii unui nou grup energetic, de 600 MW, la termocentrala Rovinari, compania mixtă urmând să contracteze, în acest sens, un împrumut bancar în valoare de peste 574 milioane euro, reprezentând mai mult de două treimi din valoarea totală estimată a investiției, de 847,63 milioane euro.