Adunarea Generală a Acționarilor companiei de stat Transgaz, un monopol al transportului de gaze, a aprobat alocarea pentru dividende a 545,5 milioane lei, echivalent cu 90% din profitul net din 2016, de 606,05 milioane lei, așa cum a cerut Guvernul într-un memorandum din ianuarie.
”Aprobă repartizarea profitului net al exercițiului financiar 2016, după cum urmează: profit net de repartizat (inclusiv participarea salariaților la profit): 606,05 milioane lei, participarea salariaților la profit: 11,49 milioane lei, dividende cuvenite acționarilor (în procent de 90%): 545,48 milioane lei, dividend brut pe acțiune: 46,33 lei, profit destinat constituirii surselor proprii de finanțare: 49,08 milioane lei”, arată un raport transmis de Transgaz Bursei de Valori București (BVB).
Adunarea acționarilor, în care deciziile sunt luate de reprezentanții Ministerului Economiei, a aprobat un dividend brut de 46,33 lei/acțiune, aferent anului 2016, și data de 18 iulie ca termen de începere a plății dividendelor, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, acționarii au mai aprobat declanșarea procedurii de selecție a unor membri ai consiliului de administrație al Transgaz, care vor fi numiți de noua putere.
AGA a aprobat și reînnoirea mandatului a trei administratori - Ion Sterian, Petru Văduva și lui Bogdan George Iliescu, în timp ce mandatele administratorilor Radu Ștefan Cernov și Andrei Rizoiu nu au fost nreînnoite.
În 27 ianuarie, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care companiile controlate de stat și regiile autonome sunt obligate să transfere la bugetul de stat cel puțin 90% din profitul net realizat anul trecut.
Transgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deține 58,5% din acțiuni. Compania este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 4,4 miliarde lei (circa 1 miliard de euro).
Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.