Costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare de 462 MW compusă din 6 reactoare modulare mici (SMR), concepute și dezvoltate de compania americană NuScale, pe care o structură asociativă a mai multor municipalități din SUA intenționează să o construiască în statul Idaho au fost majorate recent cu peste 75%, de la 5,3 miliarde dolari în 2020 la 9,3 miliarde dolari în prezent, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.
Informația apare într-un document de la începutul lunii ianuarie al structurii menționate, Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), citat de mai multe publicații americane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tot 462 MW în 6 module ar urma să aibă și centrala nucleară pe care vor să o construiască la Doicești, cu tehnologie NuScale, compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, și firma clujeană Nova Power&Gas.
La actuala estimare de cost, de 9,3 miliarde dolari, proiectul NuScale este mai scump decât cel al construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pentru care necesarul investițional este apreciat oficial în prezent la 7 miliarde de euro (adică mai puțin de 7,7 miliarde dolari, la actualul curs de schimb).
Pe de altă parte, această estimare pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă datează din decembrie 2020, fiind rezultatul celui mai recent studiu de fezabilitate.
CITEȘTE ȘI Orban dă afară peste 150 de generali și coloneiÎn același timp, cei de la NuScale au susținut în repetate rânduri că, după ce prima centrală bazată pe tehnologia lor SMR va fi pusă în funcțiune, costurile investiționale ale unităților care vor fi construite ulterior vor scădea, întrucât se va învăța din experiența anterioară, anumite greșeli nu vor fi repetate și se va lucra mai eficient, în special pe lanțul logistic al fabricării componentelor.
Centrala NuScale planificată în Idaho are drept deadline de punere în funcțiune anul 2030, ca și cea de la Doicești.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE LPP deschide în România primul său centru extern de distribuție. După retragerea din Rusia, regiuni din vestul și sudul Europei au devenit vectorii de dezvoltare ai companieiSNN intenționează să implementeze ambele proiecte, respectiv și Cernavodă 3-4, și centrala NuScale de la Doicești, aceasta din urmă pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune din localitatea dâmbovițeană.
Potrivit documentului UAMPS citat, centrala NuScale din Idaho ar urma să beneficieze de subvenții de stat de 4,2 miliarde dolari, ceea ce ar reduce costurile de construire la 5,1 miliarde dolari. Subvențiile vor consta în granturi nerambursabile din partea Departamentului pentru Energie de la Washington, plus sprijin acordat prin intermediul legii Inflation Reduction Act (IRA), subiect de controversă între SUA și Europa.
CITEȘTE ȘI Bloomberg: SUA a prezentat Beijingului dovezi potrivit cărora companii chineze de stat ajută Rusia în războiul împotriva UcraineiCei de la NuScale au anunțat ulterior că UAMPS a aprobat un nou buget, un nou plan de finanțare și o nouă estimare de costuri pentru proiectul centralei din Idaho.
Compania americană nu a dezvăluit totalul respectivelor costuri, ci un nou preț-țintă al energiei produse la care se așteaptă ca proiectul să fie rentabil pe toată durata sa de viață, cu recuperarea tuturor cheltuielilor de construire și operare. Acesta este de 89 dolari/MWh, fiind mai mare cu peste 53% comparativ cu estimarea anterioară, de 58 dolari/MWh.
CITEȘTE ȘI Truphone, deținut de oligarhi ruși, inclusiv de Abramovici, a fost vândut. Pe 1 lirăAcest preț-țintă, legat strâns de costurile investiționale ale proiectului, este important pentru că înțelegerea dintre NuScale și UAMPS prevede că, dacă respectivul prag este depășit, municipalitățile sunt îndreptățite să se retragă din demers și, în plus, să fie despăgubite de către NuScale pentru grosul cheltuielilor efectuate până la acel moment. Amendamentul privind majorarea prețului-țintă la 89 dolari/MWh nu a intrat încă în vigoare, a precizat NuScale.
RoPower Nuclear SA, compania controlată în proporții egale de SNN și Nova Power&Gas care gestionează proiectul SMR de la Doicești, a semnat recent contract de lucrări de inginerie și proiectare inițială (Front-End Engineering and Design - FEED) cu NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei.