Ministerul Energiei vrea să-și trimită un angajat în misiune permanentă la Ambasada României în Statele Unite de la Washington, acesta urmând să aibă statut și grad de diplomat și să țină legătura cu autoritățile și băncile amerciane în vederea promovării intereselor energetice ale României.
Guvernul a avut pe ordinea de zi a ședinței de miercuri modificarea legislației de organizare și funcționare a ministerului, astfel încât acesta să includă și personal diplomatic, însă decizia în acest sens a fost amânată, în condițiile în care ministrul de resort, Virgil Popescu, nu a fost prezent la ședință.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, Ministerul Energiei ar urma să aibă un post permanent la Ambasada României în SUA și încă unul la Ambasada României în Franța, cel de-al doilea pentru gestionarea relației cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
″Numirea personalului din rețeaua de reprezentare externă se face de către ministrul Energiei, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe. Funcționarea birourilor de reprezentare externă în cadrul misiunilor diplomatice prevăzute (…) se derulează în baza unui protocol de colaborare încheiat între minister și Ministerul Afacerilor Externe. Personalul prevăzut (…) este supus autorității șefului misiunii diplomatice în care își desfășoară activitatea și acționează sub îndrumarea acestuia pentru îndeplinirea atribuțiilor aferente domeniilor specifice de activitate stabilite de autoritatea trimițătoare. Personalului desemnat (…) îi sunt aplicabile dispozițiile legale în vigoare privind personalul trimis în misiune permanentă în străinătate. Cheltuielile aferente funcționării birourilor de reprezentare externă prevăzute (…) se asigură din bugetul aprobat al Ministerului Energiei″, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern.
Potrivit Ministerului Energiei, omul său de la ambasada din Washington ar urma să aibă următoarele atribuții: a) asigură punctul de contact al Ministerului Energiei cu autoritățile din SUA în vederea dezvoltării colaborării în domeniul energiei între cele două state, în baza unui mandat stabilit de către Ministerul Energiei; b) asigură legătura între autoritățile române și Congresul SUA și face propuneri de inițiative pentru promovarea intereselor României în domeniul energiei; c) asigură legătura între industria energetică a SUA și companiile din România în vederea implementării proiectelor energetice existente și identificarea de noi oportunități de dezvoltare; d) asigură suportul minim necesar de expertiză în relația cu instituțiile guvernamentale cu responsabilități în domeniul energiei în vederea implementării proiectelor de interes comun; e) identifică posibilități de dezvoltare a noi proiecte energetice în România; f) asigură colaborarea cu organizațiile neguvernamentale în sprijinul promovării investițiilor energetice americane în România; g) asigură legătura între autoritățile române și băncile americane în vederea finanțării proiectelor energetice în România; h) asigură legătura cu instituțiile guvernamentale și neguvernamentale din SUA în vederea dezvoltării de abilități profesionale în România necesare implementării noilor tehnologii energetice.
CITEȘTE ȘI Netflix ar urma să raporteze cea mai lentă creștere trimestrială a veniturilor sale, planul abonamentelor cu reclame atrăgând un interes slab în SUAAtribuțiile trimisului Ministerului Energiei la Ambasada României de la Paris ar urma să fie: a) contribuie la atingerea obiectivelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în principal accelerarea tranziției energetice, promovând eficiența energetică, tehnologiile din domeniul energiei din surse regenerabile și domeniul energiei nucleare; b) contribuie la activitățile ce sprijină menținerea și consolidarea securității energetice și a rezilienței României; c) urmărește activ diversificarea rutelor de aprovizionare și consolidarea interconectărilor în domeniul energiei; d) participă la schimbul de expertiză și bune practici, pe tema utilizării sustenabile și responsabile a energiei nucleare; e) participă în mod direct, la stabilirea reglementărilor internaționale în materie de politici nucleare; f) contribuie la aprofundarea cooperării între statele cu infrastructuri și tehnologii nucleare avansate și atingerea excelenței în materie de siguranță nucleară, precum și în domenii conexe: tehnologie, cercetare, mediu și legislație.
″Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României, au calitatea de membri ai Corpului diplomatic și consular al României <personalul diplomatic și consular care își desfășoară activitatea în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe, la ambasadele, misiunile permanente pe lângă organizațiile internaționale și oficiile consulare ale României, inclusiv persoanele provenind de la Departamentul de Comerț Exterior și de la alte ministere și instituții, pe perioada trimiterii lor în misiune în străinătate cu grade diplomatice sau consulare>″, precizează ministerul, în nota de fundamentare a draftului de HG.
CITEȘTE ȘI Lufthansa vrea să achiziționeze un pachet minoritar la operatorul aerian italian ITA Airways, iar ulterior să cumpere mai multAcesta prevede majorarea cu 60 a numărului de posturi al Ministerului Energiei, la nivelul Direcției Generale Ajutor de Stat și Fonduri Europene, responsabilă cu gestionarea finanțării europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondului pentru Modernizare.
″Este o decizie care a fost amânată. Cel mai probabil va fi luată în discuție la următoarea ședință de Guvern. (...) la Ministerul Energiei e necesară o echipă de specialiști care să utilizeze banii din PNRR, Fondul de Modernizare și alte tipuri de fonduri care pot contribui la modernizarea, dezvoltarea sistemului energetic al României și, pe acest fond, apare această cerință. De fiecare dată când au fost antrenate astfel de măsuri, ele s-au încadrat în cheltuielile bugetare prestabilite, fiind, bineînțeles, justificate de nevoia de a folosi totuși miliardele de euro pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziție″, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, după ședința de Guvern.