Romelectro, una dintre cele mai importante și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, aflată în insolvență, scoasă la vânzare de principalii acționari și luată în vizor de un investitor din Emiratele Arabe Unite, caută finanțare intermediară pentru a continua și finaliza câteva dintre cele mai mari contracte de lucrări pe care le are în portofoliu, neputându-se împrumuta de la bănci.
″(…) efect al imposibilității accesării unei linii de credit, administratorul special a căutat și a identificat soluții viabile pentru obținerea unor finanțări pentru proiectele mari. Scopul acestora este buna implementare a proiectelor și plata avansurilor către furnizorii cu care se colaborează pe proiectele respective. În prezent, se poartă negocieri cu Transelectrica în vederea continuării și finalizării proiectelor strategice: retehnologizare stația 400/110/20 kV Smârdan și stația electrică 400kV Stâlpu și modernizare celule 110kV și medie tensiune în stația electrică Stâlpu″, se arată într-un document al companiei, analizat de Profit.ro.
Potrivit sursei citate, se poartă discuții cu un distribuitor de materiale de construcții, pentru un împrumut de până la 1 milion de euro pe 6 luni, fără garanții pe bunuri, la dobânda legală, de 6% pe an pentru obligații în monedă străină.
Contractarea împrumutului va fi supusă aprobării creditorilor Romelectro.
Potențialul finanțator este compania de distribuție și transport de materiale de construcții Multigrup Activ Distribution SRL, un business cu rulaj de peste 32 milioane lei și profit net de 1,6 milioane lei în 2021. Societatea, care operează sub brandul Baucem, este controlată și condusă de Yasmine Voica, fiind și sponsor și partener oficial al Federației Române de Handbal în actualul sezon competițional.
Multigrup Activ Distribution SRL, care în iulie 2022 și-a majorat capitalul cu aproape 1 milion de lei prin încorporarea profitului nerepartizat, a contractat luna trecută un credit de 3 milioane de lei de la banca de stat Eximbank, cu garanția FNGCIMM, în cadrul programului IMM Invest Plus.
Sursă foto: https://baucem.ro/
După cum a relatat Profit.ro, cei mai mari 4 acționari ai Romelectro și-au scos la vânzare deținerile, care cumulează 82,4% din capitalul companiei, la prețul total de 4,1 milioane euro.
Anterior, un vehicul juridic aparținând unui investitor din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, și-a manifestat intenția de a intra în acționariatul Romelectro. Astfel, s-a convenit de principiu ca Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. să acorde Romelectro o finanțare în valoare de 15.960.000 lei convertibilă în acțiuni, dar și alte finanțări, acestea din urmă exclusiv pentru finalizarea contractelor de lucrări în derulare din portofoliul constructorului român.
CITEȘTE ȘI LISTA Plajele care vor fi închiriate pe litoral pentru 2023 și 2024, tarifele propuse. 200 de contracte, ofertate pentru 2 ani. Durata procedurilor, înjumătățităRomelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei Electrice din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, compania a fost privatizată în 1994 prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.
Compania a terminat anul 2021 cu pierderi de circa 190 milioane lei, la venituri totale de 101,7 milioane lei, și cu un număr mediu de 116 angajați. În tabelul preliminar al Romelectro figurează creanțe acceptate în sumă totală de peste 735 milioane lei.