Lupta pentru putere de la Viena s-a încheiat: Johann Pleininger, apropiat de Petrom, demisionează din conducerea OMV

Lupta pentru putere de la Viena s-a încheiat: Johann Pleininger, apropiat de Petrom, demisionează din conducerea OMV

Johann Pleininger

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 dec 2022

Lupta pentru putere la conducerea OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a fost câștigată de tabăra petrochimică, condusă de actualul CEO Alfred Stern, fost șef al Borealis AG, companie intrată sub controlul grupului austriac. Compania a decis nu numai că nu-i va mai prelungi mandatul vicepreședintelui Johann Pleininger, șef al diviziei de explorare și producție a Grupului austriac, membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, ci că renunță la serviciile acestuia începând cu 1 ianuarie 2023, cu 6 luni înaintea terminării mandatului. Pleininger era un adept al continuării investițiilor în hidrocarburi și avea legături strânse cu OMV Petrom, unde a și lucrat timp de 7 ani.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Compania autohtonă a grupului, OMV Petrom, este o companie de petrol și gaze, nu de petrochimie, iar importanța sa în cadrul grupului ar putea fi afectată de noua strategie a echipei câștigătoare. Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statutul de operator. Decizia finală de investiție a fost amânată în repetate rânduri, ultimul termen avansat fiind la mijlocul anului viitor

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: OMV Petrom și Romgaz, concesionarii Neptun Deep, au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) declarația oficială privind comercialitatea zăcămintelor descoperite pe perimetru, prin care se face trecerea de la stadiul de explorare la cel de exploatare a concesiunii și care constituie etapă premergătoare înaintea deciziei finale de investiție. În aceeași zi în care a apărut această știre, Fondul Proprietatea a anunțat că vrea să își vândă întreaga participație la OMV Petrom, de circa 3%.

Puterea respinge un proiect de eliminare a birocrației în comerț. Vânzătorii ar fi scăpat de cursuri obligatorii la firme \ CITEȘTE ȘI Puterea respinge un proiect de eliminare a birocrației în comerț. Vânzătorii ar fi scăpat de cursuri obligatorii la firme "acreditate", iar comercianții de interdicția de a face mai mult de două soldări pe an

Johann Pleininger, care lucrează de 45 de ani în OMV, era unul dintre criticii interni ai strategiei noului CEO Alfred Stern de concentrare pe chimie și petrochimie și de renunțare a activitatea de producție de hidrocarburi și a intermediat, potrivit presei austriece, depunerea unei scrisori de intenție de către un consorțiu norvegian, care ar fi fost interesat în preluarea unui pachet majoritar din activele upstream ale companiei austriece. Ulterior, Bloomberg a anunțat că și Fondul de investiții Carlyle Group explorează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze, mai puțin OMV Petrom. Vânzarea activelor upstream pare a fi fost susținută inclusiv de guvernul austriac.

Acum, Johann Pleininger va demisiona din funcția sa în Comitetul executiv prin acord comun, începând cu 31 decembrie 2022, iar Consiliul de Supraveghere al OMV a decis să-l numească, interimar, cu Richard Florey, care, pe lângă poziția de director financiar o va prelua și pe cea de membru al Comitetului executiv responsabil cu segmentul de energie.

OMV spune că „intenționează să se transforme dintr-o companie integrată de petrol, gaze și produse chimice într-un furnizor principal de combustibili, substanțe chimice și materiale inovatoare și durabile, asumându-și în același timp un rol de lider în economia circulară.”

Pleininger are legături strânse cu OMV Petrom, în perioada 2007-2013 deținând funcția de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Explorare și Producție. Ulterior, a fost Vicepreședinte Senior responsabil cu activitatea de Upstream din România, Austria, precum și de dezvoltarea regiunii Mării Negre. Din 1 septembrie 2015 este membru al Directoratului OMV responsabil cu divizia de Upstream (Explorare și Producție). Începând cu 1 iulie 2017, Johann Pleininger a fost numit și Vicepreședinte al Directoratului OMV.

Turcia blochează circulația petrolului care nu este supus sancțiunilor împotriva Rusiei, provocând îngrijorare pe piața energiei CITEȘTE ȘI Turcia blochează circulația petrolului care nu este supus sancțiunilor împotriva Rusiei, provocând îngrijorare pe piața energiei

Johann Pleininger a fost numit în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, începând cu 10 august 2019.

Cu toată preferința noii conduceri a OMV pentru petrochimie, se pare însă că activitatea de producție a Petrom, cel puțin cea offshore, pare a fi susținută și de noul CEO, Alfred Stern.

"Vom continua să investim masiv în petrol și gaze până în 2030 și dezvoltăm cinci noi facilități de producție de gaze, de exemplu în Norvegia și în Marea Neagră, proiectul Neptun", a spus Alfred Stern. "Dintr-un total de 3,5 miliarde de euro pe an, investim 1,6 miliarde de euro în explorare și producție", declara în luna mai Stern.

Ulterior, la finalul lunii octombrie, Stern a ținut să precizeze că Neptun Deep a avansat pe lista de priorități a grupului austriac.

“Într-adevăr, actuala criză ne-a pus pe gânduri și am făcut câteva modificări, ajustări. Deja în strategia noastră proiectul Neptun Deep din Marea Neagră era unul important. Însă, așa cum vă puteți imagina, el s-a mutat pe o poziție și mai avansată pe lista noastră de priorități în acest moment”, afirma CEO-ul OMV.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
pleininger
stern
strategie
neptun deep