Liberalizarea pieței de energie: Guvernul impune controlul prețurilor și pe piața de electricitate. Consumatorii casnici care au optat pentru piața liberă la gaze pot reveni pe piața reglementată, cei de pe piața concurențială de electricitate - nu

Liberalizarea pieței de energie: Guvernul impune controlul prețurilor și pe piața de electricitate. Consumatorii casnici care au optat pentru piața liberă la gaze pot reveni pe piața reglementată, cei de pe piața concurențială de electricitate - nu
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 dec 2018

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va controla prețurile pe piața reglementată de electricitate, după modelul plafonului impus la gaze, producătorii având obligația să livreze furnizorilor de ultima instanță, în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici la prețuri "agreate" de ANRE.

În timp ce pentru consumatorii casnici care au optat pentru piața concurențială în domeniul gazelor, Guvernul permite revenirea acestora la sistemul reglementat, în cazul consumatorilor casnici de electricitate acest lucru este în continuare interzis, chiar și în proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului Fiscal prin care se impune controlul prețurilor în energie.

Urmărește-ne și pe Google News

Până în prezent, aproximativ o pătrime din clienții casnici (1,9 milioane) au optat pentru piața reglementată de electricitate. În urma modificărilor legislative, ANRE ar putea pune presiune pe furnizori pentru a practica prețuri reglementate mai reduse. Întrebarea este ce se întâmplă cu clienții rămași prizonieri în regimul concurențial care nu beneficiază de "serviciile" ANRE. Logica spune că ei ar trebui să beneficieze în continuare de tarife cel mult egale cu cele reglementate, însă pe o piață în care prețul este impus de un planificator central, situația ar putea deraia. Furnizorii ar putea majora prețurile acolo unde pot, la consumatorii casnici și cei industriali.

FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de \ CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forum

Proiectul prevede că, pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienții casnici furnizarea de energie electrică este în condiții reglementate, de către ANRE, care trebuie să aprobe și să publice tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților casnici pentru respectiva perioadă.

Producătorii de electricitate vor avea obligația de a livra furnizorilor de ultimă instanță, in perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplica tarife reglementate.

Numai după ce au asigurat consumul clienților casnici, producătorii vor avea obligația de a oferta public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică rămasă disponibilă.

La rândul lor, furnizorii de ultimă instanță (FUI) sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică, “in condiții de calitate și la prețuri rezonabile, transparente, usor comparabile și nediscriminatorii conform reglementărilor ANRE”.

Dacă nu respectă aceste prevederi, producătorii vor putea fi amendați cu un cuantum de 10% din cifra de afaceri a anului anterior. O amendă identică este prevăzută și în cazul producătorilor de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
curent
control prețuri