KMG International are în plan extinderea rețelei de benzinării din România și Bulgaria

KMG International are în plan extinderea rețelei de benzinării din România și Bulgaria
scris 10 aug 2017

KMG International (KMGI), din grupul kazah de stat KazMunayGas, fosta The Rompetrol Group, la care compania chineză CEFC China s-a angajat să preia 51% din acțiuni, vrea să își extindă rețeaua de benzinării în România și Bulgaria și are în plan achiziții în Europa Centrală, după ce problemele legale ale companiei vor fi rezolvate.

Compania vrea să crească cota de piață a stațiilor sale de carburanți din România, de la 16% la 25%, a declarat Alexey Golovin, vicepreședinte pentru strategie și dezvoltare al KMGI, într-un interviu pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

În Bulgaria, compania țintește o cotă de piață de 15%, pe care speră să o atingă în următorii trei ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În scopul majorării cotei pe cele două piețe, KMGI nu exclude cumpărarea unor rețele de benzinării concurente.

EXCLUSIV Fortus Iași, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, cu o platformă de peste 150 hectare, riscă din nou falimentul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fortus Iași, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, cu o platformă de peste 150 hectare, riscă din nou falimentul

Pe termen mediu și lung, KMGI vrea să se extindă în regiune, vizând țări precum Turcia, Ucraina sau Serbia. Eventualele achiziții ar putea include benzinării, capacități de stocare și companii de distribuție.

KMGI este controlată de compania energetică de stat KazMunayGas din Kazahstan, dar principalele sale active sunt în România, unde este acționarul majoritar al Rompetrol Rafinare, care deține rafinăriile Petromidia și Vega, precum și Rompetrol Petrochemicals.

Rafinăria Petromidia a fost pusă sub sechestru de DIICOT în 2016, ca parte a investigației privind privatizarea inițială a Rompetrol, în 2000. KazMunayGaz a achiziționat compania în 2007.

În 27 iulie 2016, KazMunayGas a inițiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participații de control către compania chineză China Energy Company Limited (CEFC). Conform procedurilor, după ce a înștiințat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID, cea mai importantă instituție în ceea ce privește arbitrajul în domeniul investițiilor.

Alexey Golovin a explicat că problemele legale fac dificilă pentru KMGI asigurarea finanțării.

“Valoarea totală a activelor puse sub sechestru este de un miliard de dolari, sumă pe care o percepem ca fiind excesivă. Această problemă nu afectează operațiunile noastre zilnice, dar nu putem folosi acele active pentru a contracta linii de finanțare, vitale pentru orice companie”, afirmă Golovin.

EXCLUSIV Familia Coman caută bani la mai multe fonduri de investiții pentru Transenergo CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Coman caută bani la mai multe fonduri de investiții pentru Transenergo

Potrivit acestuia, sechestrul asupra activelor nu va fi ridicat puțin până la prima audiere în cazul de privatizare a Rompetrol, audiere a cărei dată care nu a fost stabilită încă. Un tribunal din București a respins solicitarea KMGI de ridicare a sechestrului anul trecut.

Potrivit KMGI, acțiunea DIICOT se referă la pretinse fapte care au avut loc cu mult înainte de preluarea în 2007 de către compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a pachetului majoritar de acțiuni al grupului Rompetrol (în prezent KMG International).

“Pentru a construi un plan de investiții credibil, am vrea să avem o decizie rapidă în această dispută legală care continuă de mult timp. Timpul este esențial și aceste probleme vechi, din anii 1990, nu ar trebui să afecteze activitatea companiei în 2017”, adaugă vicepreședintele KMGI.

Potrivit lui Golovin, KMGI nu are în plan majorarea capacității de rafinare a Petromidia, deși studiile preliminare de fezabilitate au indicat că aceasta ar putea fi extinsă cu ușurință de la 5 milioane de tone pe an la 8-10 milioane de tone pe an.

KMGI anticipează triplarea profitului net anul acesta, comparativ cu 2016, când s-a situat la 14 milioane de dolari.

La finele lunii iulie, KMGI a anunțat că autoritățile române au aprobat tranzacția încheiată la finele anului trecut între acționarul său unic, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG), și compania chineză China Energy Company Limited (CEFC), tranzacție prin care CEFC preia 51% din KMG International.

viewscnt
Afla mai multe despre
kmg
kmgi
rompetrol
benzinarii
carburanti
golovin
reuters
petromidia