KazMunayGaz, proprietarul Petromidia, ar putea ajunge acționar la Rosneft, alături de Sinopec

KazMunayGaz, proprietarul Petromidia, ar putea ajunge acționar la Rosneft, alături de Sinopec
scris 2 nov 2016

Un grup de companii format din actualul proprietar al fostului grup Rompetrol, compania de stat kazahă KazMunayGaz, gigantul chinez Sinopec Corp) și compania rusă Surgutneftegaz este principalul favorit la achiziționarea pachetului de 19,5% din Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, susține Reuters.

Pentru obținerea participației candidează și principala companie rivală a Rosnfet, și anume Lukoil, potrivit publicației ruse Vedomosti, care citează surse apropiate negocierilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Participația de 19,5%, scoasă la vânzare de guvernul rus pentru acoperirea deficitului bugetar, este cotată la aproximativ 700 miliarde de ruble (11 miliarde dolari). Vânzarea este intermediată de banca italiană Intesa Sanpaolo.

Din această săptămână este permisă construcția de conducte de gaze pe plajele Mării Negre, pentru transportul producției din zăcămintele offshore CITEȘTE ȘI Din această săptămână este permisă construcția de conducte de gaze pe plajele Mării Negre, pentru transportul producției din zăcămintele offshore

Rusia deține, prin intermediul companiei Rosneftegaz, 69,5% la Rosneft, în acționariatul companiei regăsindu-se și grupul britanic BP, cu o participație de 19,75%.

La începutul lunii, statul a vândut 50,1% din acțiunile companiei Bashneft către Rosneft, în schimbul a 330 miliarde de ruble (5,3 miliarde dolari). Bashneft produce aproximativ 425.000 de barili pe zi, sau 4% din producția națională a Rusiei, în timp ce Rosneft pompează peste 4 milioane de barili pe zi.

În 2015, Rosneft a raportat un profit net în creștere cu 2%, de 355 miliarde de ruble (6,1 miliarde dolari). Deprecierea rublei și sistemul fiscal a protejat compania de stat de prăbușirea prețurilor petrolului. Alți mari producători de petrol, precum Exxon Mobil și Royal Dutch Shell, au raportat, în aceeași perioadă, rezultate mult mai slabe, din cauza scăderii cotațiilor petrolului la aproximativ 40 de dolari pe baril, față de aproape 70 de dolari pe baril la începutul anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
kmg
kazmunaigas
rompetrol
rosneft
lukoil
sinopec
provatizare