Iranul are nevoie ca prețul petrolului să atingă 194,6 dolari pe baril pentru a-și putea echilibra bugetul anului viitor, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional, transmite Reuters.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Afectat de sancțiunile americane, statul iranian, care este un membru important al OPEC, va avea un deficit bugetar de 4,5% din PIB în acest an și de 5,1% din PIB în 2020, conform estimărilor Fondului, scrie News.ro.
Vineri, cotația petrolului Brent, de referință pe piețele internaționale, a încheiat tranzacțiile la puțin peste 62 de dolari pe baril.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ PROFIT TV Brexitul și rezultatele financiare trimestriale au captat atenția investitorilor săptămâna trecutăVeniturile din petrol ale Iranului au crescut după acordul nuclear din 2015 încheiat cu șase puteri occidentale, care a dus la eliminarea unei mari părți a sancțiunilor care fuseseră impuse cu trei ani mai devreme, din cauza controversatului său program nuclear.
Dar președintele Donald Trump a retras între timp Statele Unite din acest acord și a reimpus sancțiuni dure împotriva Teheranului.
Economia Iranului se va contracta în acest an cu 9,5%, comparativ cu o contracție de 6% anticipată anterior, potrivit FMI. Pentru anul 2020, FMI anticipează că economia iraniană va stagna.
”Estimarea este că ...sancțiunile care au fost introduse anul trecut și înăsprite în acest an nu vor avea un impact suplimentar anul viitor”, a declarat Jihad Azour, director pentru Departamentul pentru Asia Centrală și Orientul Mjlociu al FMI.
Azour a mai spus că Iranul ar trebui să își alinieze cursul de schimb la cursul pieței, pentru a ține sub control inflația.
Potrivit Fondului, exporturile Iranului de bunuri și servicii vor scădea în acest an la 60,3 de miliarde de dolari, de la 103,2 miliarde de dolari în 2018, urmând ca declinul să continue în 2020, la 55,5 miliarde de dolari.