Grupul ArcelorMittal a decis să retragă aproape 10 milioane euro, sub formă de dividende, de la fabrica sa de șevi sudate din Galați, ArcelorMittal Tubular Products, după ani în care și-a însutit profitul, dar a pus banii deoparte pentru acoperirea posibilelor pierderi ulterioare. Retragerea banilor a fost însă acum decisă, după un nou an de pierderi ale combinatului principal.
ArcelorMittal Tubular Products Galați SRL funcționează tot pe platforma siderurgică gălățeană, însă este separată juridic, operațional și managerial de combinatul ArcelorMittal Galați.
În 2015, compania a terminat cu un profit net de 14,7 milioane lei, de aproape 100 de ori mai mare decât cel înregistrat în 2014 (atunci cu un provizion de circa 3 milioane lei), de circa 153.000 lei, cifra de afaceri scăzând ușor, cu 4%, la 85,23 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În 2016, afacerile au totalizat 68,7 milioane lei, iar profitul s-a redus la 11,5 milioane lei.
Acum, ArcelorMittal a decis să retragă aproape 10 milioane euro din companie, ca dividende, pentru profitul nerepartizat 4 ani.
Fabrica face parte din divizia de produse tubulare a grupului ArcelorMittal, fiind controlată de o firmă din grup înregistrată în Olanda.
CITEȘTE ȘI Cioloș l-a eliberat din funcție pe Rareș Văduva, iar noul șef al DIPI este Mihai-Cristian MărculescuFabrica de țevi sudate a ArcelorMittal de la Galați este un business de dimensiuni mult mai mici decât combinatul cu care împarte platforma siderurgică din oraș, atât ca rulaj, cât și ca efectiv de personal, având anul trecut un număr mediu de doar 145 de salariați.
Pe de altă parte, marele combinat siderurgic ArcelorMittal Galați, care are peste 6.000 de salariați, a consemnat în 2016 al 8-lea an consecutiv cu pierderi. Acestea s-au redus totuși semnificativ în ultima perioadă de la 482,2 în 2014 și 297,6 milioane lei în 2015 la 271,3 milioane lei în 2016.
În iunie anul trecut, directorul general al combinatului, Bruno Ribo, declara, într-un interviu acordat News.ro, că ArcelorMittal Galați SA ar putea înregistra un nou an de pierderi nete în 2016, deși al doilea an consecutiv de profit operațional, în special din cauza importurilor masive de oțel. El a mai spus că ținta impusă de compania-mamă este atingerea punctului de break-even, în care veniturile sunt egale cu cheltuielile, în 2017.
Anterior, în aprilie, Ribo declara, pentru Profit.ro, că închiderea combinatului siderurgic este scenariul cel mai sumbru, iar acționarii nu doresc acest lucru și continuă să investească, însă, în contextul problemelor cu care se confruntă ArcelorMittal Galați și care țin de reglementări de stat, europene și naționale, atât de mediu, cât și comerciale, acest risc nu poate fi exclus cu totul.
CITEȘTE ȘI Stanciu, eMAG: Vom atinge afaceri de un miliard de euro în 2018. La anul, nivelul comenzilor va atinge acest pragPrincipala problemă a combinatului siderurgic de la Galați, nerezolvată complet atunci, își are cauza în China. Cu subvenții semnificative, inclusiv finanțări ieftine acordate de bănci de stat, China și-a sporit masiv capacitatea de producție siderurgică în ultimii ani, în scopul satisfacerii cererii interne din construcții și infrastructură, sectoare de asemenea stimulate de stat. Numai că stimulul nu a funcționat, iar cererea internă s-a dovedit a fi insuficientă pentru a absorbi producția. În consecință, producătorii chinezi au inundat piețele externe, inclusiv Europa, cu exporturi extrem de ieftine, sub costuri, prăbușind astfel prețurile.
La începutul anului trecut, la solicitările producătorilor de oțel din întreaga Uniune Europeană, Comisia Europeană a luat o măsură anti-dumping doar pentru produsele plate laminate la rece aduse din China. Măsura este aplicată și retroactiv, pentru oțelul deja importat și folosit, fiind aplicată de la momentul în care a fost importat produsul respectiv, la preț de dumping. Sesizarea a fost făcută în 2015, iar executivul european a decis în 2016 să ia această măsură.
”Nu e o măsură suficientă. Sunt acum în verificare la Comisia Europeană alte două măsuri, care vizează taxe anti-dumping pentru tabla groasă și rulouri laminate la cald, care, împreună, reprezintă circa 65% din producția unității de la Galați”, a afirmat Ribo, în interviul acordat News.ro.
CITEȘTE ȘI ANAF: Una dintre cele mai mari firme de pază s-a sustras de la plata unor taxe de 80 mil leiÎn prezent, capacitatea mondială de producere a oțelului este de 1,5 miliarde tone, din care China deține peste jumătate, adică o capacitate de 800 milioane tone. Circa 80% din firmele care activează în această industrie în China au terminat pe pierdere anul 2015. Explicația ține de supracapacitatea structurală, generată de numărul foarte mare de unități noi deschise fără a închide unitățile vechi.
”China ar trebui să facă ceea ce a făcut România după 1990. România avea o capacitate totală de 10 - 12 milioane de tone anual în anii '80, iar acum are o producție de 3,3 milioane de tone”, a explicat Ribo.
ArcelorMittal Galați, fostul combinat Sidex, a fost cumpărat în 2001, cu 70 milioane euro, de miliardarul indian Lakshmi Mittal, care și-a asumat angajamentul de a investi 350 milioane euro. Este cel mai mare combinat siderurgic al României, fiind construit în perioada 1960-1966 la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictatorul comunist decedat în 1965. Pe lângă operațiunile de la Galați, grupul ArcelorMittal mai deține în România alte cinci unități: o carieră de calcar la Tulcea, portul Romportmet din județul Galați, două fabrici de țevi la Iași și Roman și fabrica de profile laminate de la Hunedoara.