Instanța de judecată a anulat gajul pe termocentrala CET Grozăvești constituit în urmă cu un an de Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică al Capitalei, aflat în insolvență, în favoarea Romgaz, pentru a garanta plata gazelor furnizate de producătorul de profil pentru încălzirea bucureștenilor racordați la sistemul centralizat de termoficare.
"Admite cererea formulată de contestatorul Distrigaz Sud Rețele SRL în contradictoriu cu intimata-debitoare Electrocentrale București SA prin administrator special, intimata-creditoare Romgaz SA și administratorul judiciar KPMG Restructuring SPRL, având ca obiect contestație împotriva raportului de activitate al administratorului judiciar și situația privind cheltuielile efectuate în perioada 06-31.10.2016, publicat în BPI nr. 21516/23.11.2016. Anulează măsura administratorului judiciar de autorizare temporară a instituirii în favoarea SNGN Romgaz SA a unei garanții - ipotecă de rang I asupra terenului imobil CET Grozăvești și, pe cale de consecință: Constată nulitatea contractului de ipotecă imobiliară cu nr. 2626/30.11.2016, având ca obiect constituirea în favoarea SNGN Romgaz SA a unei garanții - ipotecă de rang I asupra imobilului CET Grozăvești", a decis Tribunalul București, la solicitarea Distrigaz Sud Rețele, unul din principalii creditori ai ELCEN.
ELCEN a convenit cu Romgaz constituirea ipotecii asupra CET Grozăvești în favoarea producătorului de gaze în urmă cu mai bine de un an, în pragul iernii, pentru ca Romgaz să nu mai ceară ELCEN să plătească în avans gazele necesare pentru încălzirea Bucureștiului, așa cum prevedea contractul de furnizare în vigoare dintre cele două companii controlate de Ministerul Energiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În iulie 2016, Romgaz pusese sechestru și pe centrala CET Progresu a ELCEN, pentru garantarea plății datoriilor restante aferente livrărilor de gaze. În 2013, Romgaz a preluat de la ELCEN centrala Iernut în contul unei datorii de 653 de milioane de lei.
În octombrie 2016, Primăria Capitalei, RADET, ELCEN și Romgaz au semnat o convenție care prevedea că PMB va plăti direct în conturile Romgaz suma totală de 417,005 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității de gaze estimată ca necesară ELCEN pentru a livra agent termic către RADET iarna aceasta, în perioada octombrie 2016 – martie 2017 inclusiv.
Problema era însă că plățile efectuate de Primărie direct în contul Romgaz acopereau doar circa 50% din necesarul de gaze al ELCEN. Cealaltă jumătate trebuia achitată în avans de către ELCEN, în condițiile în care producătorul de energie își încasa facturile pentru agentul termic livrat RADET la 60 de zile. Din același motiv, ELCEN se confrunta cu dificultăți și în respectarea termenelor de plată din contractele cu transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele, toate acestea afectând grav fluxurile de numerar ale companiei.
CITEȘTE ȘI Facebook, criticată pentru postarea anunțurilor de angajare discriminatoriiȘi în octombrie anul acesta s-a semnat o convenție similară, prin care PMB s-a angajat să plătească direct către Romgaz contravaloarea gazelor livrate ELCEN pentru încălzirea populației din Capitală în iarna aceasta, estimată la 466,8 milioane lei.
Norocul bucureștenilor este că, în vară, într-un alt proces, Tribunalul București a decis că ELCEN are statut de consumator captiv în raport cu furnizorul de gaze Romgaz, iar în consecință, potrivit Legii insolvenței, Romgaz are obligația de a accepta plata la 90 de zile de la emitere a facturilor emise ELCEN pentru gazele consumate și de a nu întrerupe sau refuza temporar furnizarea. Contractele dintre ELCEN și Romgaz au fost modificate ulterior în toamnă, prin acte adiționale, pentru a reflecta această decizie a instanței, astfel că producătorul de energie termică nu mai este obligat să aleagă între a plăti în avans gazele de la Romgaz și a ipoteca CET Grozăvești.
Distrigaz Sud Rețele, concesionarul rețelei de distribuție a gazelor naturale din Capitală, a contestat la tribunal ipotecarea CET Grozăvești în favoarea Romgaz cu argumentul că, în acest fel, producătorul de gaze naturale, în calitate de creditor al ELCEN, este avantajat în mod incorect în raport cu ceilalți creditori ai companiei.
CITEȘTE ȘI Aproape 940 de locuri de muncă vacante în statele europene; cele mai multe - în Portugalia, la cules de zmeură"Astfel, prin constituirea unei ipoteci în favoarea Romgaz, aceasta a dobândit un statut privilegiat în raport cu ceilalți creditori indispensabili (printre care și Distrigaz), care împreună contribuie la prestarea în final a serviciului public de alimentare cu energie termică a populației, acest statut privilegiat putând avea un impact semnificativ asupra desfășurării procedurii insolvenței cu privire la debitoare. Prin conferirea acestui drept de ipotecă asupra unui punct central din întregul angrenaj de producție a energiei termice de către ELCEN, Romgaz are posibilitatea, a priori față de creditorii de același rang, să solicite ridicarea măsurii de suspendare a acțiunilor de valorificare/urmărire silită a drepturilor Romgaz împotriva ELCEN și să valorifice bunul ipotecat, fapt ce în mod evident i-ar prejudicia pe ceilalți creditori, inclusiv Distrigaz", a argumentat, în fața judecătorului, distribuitorul de gaze controlat de francezii de la Engie, potrivit documentelor instanței.
Distrigaz a mai arătat că instituirea dreptului de ipotecă asupra CET Grozăvești în favoarea exclusivă a Romgaz dă naștere la două efecte negative asupra posibilității tuturor creditorilor, inclusiv Distrigaz, de a-și îndestula creanțele.
"Astfel, pe de o parte, CET Grozăvești, fiind un punct central și esențial al întregului sistem de producere a energiei termice de către ELCEN, rezultă în mod evident că o eventuală și de asemenea foarte posibilă valorificare separată a acestui activ de către Romgaz ar conduce la paralizarea totală și ireversibilă a activității debitoarei. Totodată, această foarte posibilă valorificare de către Romgaz a CET Grozăvești duce în mod direct la o diminuare a activului debitoarei din care trebuie să se îndestuleze creditorii, fapt care prejudiciază în mod evident pe Distrigaz", mai relevă sursa citată.
CITEȘTE ȘI Apple recunoaște, după o serie de acuzații, că încetinește în mod intenționat modelele vechi de iPhone
Romgaz, controlată de Ministerul Energiei, ca și ELCEN, a susținut în instanță, fără succes, că producătorul de energie termică nu are calitatea de consumator captiv în raport cu Romgaz întrucât gazele livrate ELCEN nu sunt furnizate cu titlul de utilități, ci ca materie primă pentru producția comercială de energie termică și electrică, iar Legea insolvenței prevede că doar furnizorii de utilități sunt obligați să mențină furnizarea față de clienții care nu se pot aproviziona din alte surse și să accepte plata facturilor la 90 de zile.
"În concluzie, neîncadrarea apelantei in categoria consumatorului captiv față de intimata Romgaz poate conduce la imposibilitatea continuării activității ELCEN cu consecințe privind livrarea de agent termic către populație, prin intermediul RADET, având in vedere sezonul de iarnă 2017-2018, dar și perturbarea producției proprii de energie termică și electrică", a considerat instanța.
Situația termoficării din Capitală este departe de a fi roză, în condițiile în care intenția comună a Ministerului Energiei și a Primăriei Municipiului București de a salva "la pachet", prin fuziune, cele două structuri în prezent insolvente care asigură încălzirea în sistem centralizat a bucureștenilor, ELCEN și RADET, riscă să eșueze. Asta pentru că planul de reorganizare a ELCEN, care trebuie să includă și sursele de finanțare pentru reorganizare, trebuie elaborat și depus cu multe luni înainte de eventuala fuziune prin absorbție dintre RADET și ELCEN, care ar permite accesarea de fonduri UE pentru restructurarea integrată a sistemului de termoficare din Capitală. Iar ELCEN nu dispune de banii necesari investițiilor necesare pentru a putea să continue să funcționeze, potrivit unui document recent al administratorului judiciar al producătorului de energie termică, KPMG Restructuring, prezentat în exclusivitate de Profit.ro.